Main menu

header

Florin Piersic şi fiul Florinel, Ştefan Bănică şi Ştefan Bănică jr, Amza şi Oana Pellea, Ilarion şi Ioachim Ciobanu, Radu şi Lamia Beligan, Mihai şi Mişu Fotino, Mihai şi George Constantin, Iarina Demian şi Tudor Chirilă şi lista poate continua. Şi la noi, ca la Hollywood, microbul artei teatrale sau cinematografice se pare că se transmite din generaţie în generaţie. Şi ne bucurăm că este aşa, întrucât dragostea de teatru şi de film nu este singurul lucru ereditar. Ci şi talentul. Ceea ce e cel mai important!

FOTINO
    Mihai şi Mişu Primul cuplu ştiut în România - tată-fiu - care a îmbrăţişat cariera pe scenă a fost Mihai şi Mişu Fotino. Mihai Fotino tatăl (sau Pap, după cum îi spunea fiul său), actor celebru şi director al Teatrului din Cernăuţi, a fost cel care i-a insuflat vlăstarului său dragostea de teatru. De altfel, micul Mişu a debutat în teatru la o vârstă la care ceilalţi copii începeau şcoala: 7 ani. Petrecându-şi copilăria în teatru, examenul pe care l-a dat în 1948 la Institutul de Teatru e oarecum firesc. Deşi nu a

terminat studiile, actorul se mândreşte acum cu o carieră impresionantă. Zeci şi zeci de roluri în teatru sau în revistă, numeroase emisiuni de televiziune înregistrate şi câte şi mai câte.

PELLEA    Amza şi Oana Talentul uriaş al celui care l-a întruchipat pentru eternitate pe mucalitul Nea Mărin s-a mutat parcă la fiica sa. Oana Pellea este o actriţă genială, ce a avut şansa de a juca în numeroase filme, în special internaţionale. Rolurile sale i-au adus de asemenea o serie de premii naţionale şi nu numai. Pe micile ecrane din România a revenit cu... telenovela „Păcatele Evei”. Urmată de serialul „Cu un pas înainte”. Roluri memorabile a făcut şi în producţiile britanice „I Really Hate My Job” (Am o slujbă naşpa rău) şi „Children of Men” (Copiii tatălui). Şi valoarea i-a fost recunoscută în 2001 când Fundaţia Culturală Română i-a oferit Premiul pentru Cariera Internaţională.

PIERSIC
Florin şi Florinel
    Au acelaşi sânge, dar se pare că nu au mare lucru în comun în afara pasiunii pentru actorie. Dacă tatăl, Făt-Frumosul României anilor ’70-’80, iubeşte să fie în centrul atenţiei, fiul este oarecum opusul. Florinel adoră să fie cunoscut pentru că joacă în spaţii neconvenţionale, dar şi pentru că e regizor de scurtmetraje. Tatăl este inima oricărui eveniment monden la care participă, în timp ce fiul e foarte discret în apariţiile de acest gen.

BELIGAN
    Radu şi Lamia Senior al teatrului românesc, Radu Beligan şi-a pus amprenta într-ale scenei asupra fiicei sale, Lamia. Despre cariera marelui actor Radu Beligan putem scrie tomuri întregi. Numai dacă menţionăm că a debutat la sfârşitul anilor ’30 şi tot e ceva. În ceea ce priveşte numărul filmelor şi pieselor de teatru în care a jucat, nici acesta nu este foarte bine cunoscut. Se ştie că sunt multe, multe, multe.  Lamia a fost remarcată de regizori imediat după terminarea facultăţii. A ajuns pe scena Teatrului Naţional, unde joacă plină de entuziasm şi de profesionalism.

CONSTANTIN
    George şi Mihai Seniorul Constantin a debutat încă din 1960 în filmul „Aproape de Soare”, în regia lui Savel Stiopul, dar, de-a lungul carierei, actorul a jucat în peste 40 de filme. Fără să punem la socoteală piesele de teatru. Despre Mihai Constantin - fiul - vă spunem doar un rol: zăpăcitul Ionică din seria de filme care a creat pasiuni pentru generaţii de adolescenţi: „Liceenii”. Credeţi că nu s-a transmis talentul? Noi zicem că da!

CIOBANU
    Ilarion şi Ioachim  Cariera cinematografică a Comisarului Roman, unul dintre rolurile cu care a devenit cunoscut Ilarion Ciobanu, a debutat cu pelicula „Setea”. A fost unul dintre cei mai iubiţi actori români, deşi a avut o carieră exclusiv cinematografică. Fiul, Ioachim, la fel de îndrăgostit de lumea filmului, a jucat şi regizat câteva pelicule independente. Cei doi Ciobanu au lucrat împreună în filmul „Bored” în 2004.

BĂNICĂ
Ştefan şi Ştefan jr
    Acelaşi nume, acelaşi talent. Ambii au făcut carieră atât în teatru, cât şi în televiziune şi în muzică. Domenii în care nu doar că au avut succes, dar au excelat de-a dreptul. La capitolul muzică cei doi au înregistrat succese uriaşe. Tatăl cu „Gioconda se mărită” şi „Cum am ajuns să te iubesc”, iar fiul cu „S-o facem lată”, „Te iubesc femeie”, „Veta” şi lista poate continua. La amândoi, evident! În teatru, piesele în a căror distribuţie se aflau cei doi se jucau de cele mai multe ori cu casa închisă. Iar în televiziune există, de asemenea, similarităţi. Cei doi Bănică au avut ca partenere pe scenă două actriţe cu acelaşi nume de familie. Stela şi Emilia Popescu, deşi între cele două nu există nicio relaţie de rudenie.

CHIRILĂ
Iarina Demian - Tudor Chirilă
    Iarina Demian poate fi caracterizată perfect prin trei termeni: actriţă, mamă, regizor. Ordinea e cea cronologică. Mamă a cunoscutului Tudor Chirilă, solist al fostei trupe Vama Veche, actuală Vama, Iarina este de trei ori femeie, dacă ar fi să parafrazăm titlul unei emisiuni de televiziune. Deosebit de sensibilă, Iarina s-a bucurat nespus când mezinul familiei Chirilă a ales calea actoriei. Nu de alta, dar Tudor îi seamănă foarte mult şi era păcat ca scena românească să nu beneficieze de acest talent. Mamă şi fiu au lucrat împreună la câteva piese. Iarina în calitate de regizor, Tudor ca şi actor. Şi, deşi puţini ştiu, Iarina Demian a înregistrat două strofe din piesa Epilog, compusă de fiul său.

Elena Şerban