Main menu

header

23-10-1de Gabriela Niculescu

- de 15 ani, trupa scrie istorie în muzica românească

Formaţia Hi-Q este una dintre cele mai longevive din România, care ne-a demonstrat, de-a lungul celor 15 ani de existenţă, că profesionalismul şi seriozitatea aduc succesul pe termen lung. Piese precum „Dă muzica mai tare!”, „Razna”, „Dor de tine, dor de noi” sau „Gaşca mea” vor rămâne printre preferatele publicului la fiecare concert susţinut de Florin Grozea, Mihai Sturzu şi Dana Nălbaru. Numele lor nu vă este cunoscut doar din industria muzicală, ci şi din emisiunile pe care le-au realizat la diverse televiziuni. Am vrut să trecem în revistă câteva evenimente importante pentru cei trei interpreţi, derulate de-a lungul anilor, şi să aflăm ce surprize ne pregătesc acum.

Patru schimbări până la formula perfectă
Formula Hi-Q a trecut prin câteva schimbări de la înfiinţarea sa în 1996. În anul 2003, Dana Nălbaru a părăsit trupa, alegând o carieră solo. Atunci, Nicoleta Drăgan a devenit vocea feminină a formaţiei, dar în 2008 se desparte şi ea de Florin şi Mihai. A urmat Anya, dar nici de această dată schimbarea nu a fost cu noroc, ea alegând cariera solo în februarie 2010. Două luni mai târziu, în urma unui concurs televizat, cei doi braşoveni şi-au ales două voci feminine, Georgiana Moraru şi Victoria Stanciu. Surpriza de proporţie, care a uimit atât publicul, cât şi pe colegii de breaslă, s-a produs în octombrie 2010, când membri Hi-Q au anunţat la un post de radio revenirea Danei în formaţie. Ce spun Florin şi Mihai despre toate aceste schimbări? „Viaţa într-o trupă cum e Hi-Q nu e deloc uşoară. Este un job de 24 de ore, şapte zile pe săptămână. De multe ori, trecem prin perioade pline se stres, de oboseală, lucruri pe care nici media, nici publicul nu au de unde să le ştie. Noi însă le ştim şi le trăim. S-a întâmplat, de multe ori, ca din astfel de perioade să ieşim în altă componenţă. Dar asta e viaţa, toate lucrurile sunt aşa cum trebuie să fie”, spune Mihai, în vreme ce Florin se declară mândru de rezultatul final.

Dana: „Revenirea mea s-a produs în cel mai firesc mod posibil”
23-10-4După revenirea Danei în trupă s-a observat o reacţie foarte bună a publicului Hi-Q, de încurajare, de susţinere şi de felicitare. Reîntregirea se datorează prieteniei şi a energiei pozitive care-i leagă pe cei trei componenţi, dar mai ales publicului. „Concertele noastre sunt mereu pline de energie. Nu există diferenţe între cele susţinute alături de Dana, de Nicoleta, de Anya sau de Viky şi Georgiana. «Chimia» trupei noastre nu stă neapărat în oameni, cât în energia şi bucuria pe care noi o transmitem de pe scenă. Iar în ceea ce mă priveşte, să-i am colegi de scenă pe Dana şi pe Florin este cel mai puternic element, care mă determină să fiu în cea mai bună formă”, este de părere Mihai. „Am simţit imediat entuziasmul celor prezenţi la concerte, dar şi curiozitatea lor. Am fost şi suntem uimiţi şi onoraţi de reacţiile fanilor”, spune Florin. „Sigur că există ceva foarte special care ne leagă pe toţi trei şi, probabil, acest lucru a contribuit la reunirea noastră. Viaţa bate filmul uneori şi cred că acesta este un lucru bun”, conchide Dana.
Şi dacă tot a adus vorba despre reunire, am vrut să ne spună ea cum s-a produs acest lucru după aproape şapte ani în care au mers pe drumuri diferite: „Revenirea mea în trupă s-a produs în cel mai firesc mod posibil. Paşii care au fost făcuţi în acest sens au fost diferiţi, unii mai mici, alţii mai mari, mai emoţionanţi, mai cu teamă. Toţi însă au avut ca scop reîntregirea trupei nostre de suflet şi a prieteniei care s-a născut acum 15 ani.”

Florin: „Mă voi gândi un pic înainte de căsătorie”
22-10-3Spuneam mai sus că facem o trecere în revistă a evenimentelor petrecute în viaţa fiecăruia dintre cei trei artişti. Dana Nălbaru s-a căsătorit în vara lui 2005 cu actorul Dragoş Bucur şi au împreună o fetiţă superbă, Sofia, în vârstă de 4 ani. Din momentul întemeierii unei familii, muzica a trecut în plan secund pentru Dana, dar acest lucru nu a însemnat neglijarea carierei. „Din fericire, întreaga familie mă susţine în proiectele mele muzicale şi nu s-a pus vreodată problema să renunţ la a face ceea ce îmi place atât de mult”, ne dezvăluie interpreta. Ultimul lucru pe care îl mai are de bifat în plan personal, în viitorul apropiat, este mutarea într-o locuinţă ecologică, în vecinătatea Capitalei.
I-am întrebat pe băieţi dacă s-au gândit să-i călce pe urme Danei şi să se însoare în viitorul apropiat. Mihai a preferat să păstreze misterul, iar Florin a spus zâmbind: „Mă voi gândi un pic înainte de căsătorie. Mai e până atunci. Cred!”

Videoclip şi piesă uimitoare
De curând, Hi-Q a filmat videoclipul piesei „Încă o dată”. Dana spune că au fost cele mai grele filmări la care a participat până acum. „Filmările au durat «doar» trei zile şi trei nopţi, ca în poveşti. Dar pregătirile s-au făcut cu mult înainte şi montajul va dura câteva săptămâni. E primul nostru film de scurt metraj, pentru că videoclip e prea puţin spus... Am lucrat cu o echipă profesionistă, care a făcut minuni, iar dacă cineva crede că exagerez se va convinge când va vedea rezultatul”, spune Florin. Dar aceasta nu este singura noutate pe care ne-o pregăteşte Hi-Q. „Peste doar câteva zile vom lansa o nouă piesă, unică prin colaborarea cu unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a avut România vreodată. Sperăm ca publicul nostru să danseze pe ea, pentru că este o piesă de dans”, mărturiseşte Dana.

Mihai: „Un pod plin de amintiri frumoase”
23-10-1Florin şi Mihai sunt prieteni din copilărie, iar Dana a legat o prietenie specială cu ei atunci când a intrat în trupă în urmă cu 15 ani. Am vrut să ne povestească una dintre amintirile care i-a legat în toţi aceşti ani. „Sunt de 25 de ani prieten cu Florin şi de alţi 15, cu Dana... Am un pod plin de amintiri frumoase. Ţin minte, acum muuulţi ani, la Costineşti, la aniversarea noastră, mii de oameni au aplaudat minute în şir. În acea noapte am plâns de emoţie chiar acolo, pe scenă”, ne-a mărturisit Mihai. „Sunt foarte multe amintiri... e greu să aleg una dintre ele. În acest moment aş pune pe primul loc ziua în care am anunţat revenirea mea în trupă, în direct la Europa FM. Atunci am primit reacţiile oamenilor, tot în direct, iar cuvintele lor de bucurie ne-au făcut fericiţi”, a conchis Dana.

Mihai: „Mi-e dor de iubirile ascunse în bileţelele din bănci”
Când vine vorba despre copilărie, amintirile din acea perioadă dau năvală, cu nostalgie: „Îmi e dor de prăjitura Amandină pe care o mâncam la cofetăria din colţul străzii şi de oracolele din şcoala generală”, ne-a spus Dana. „Îmi lipsesc Braşovul de atunci, şcoala, prietenii, jocurile din spatele blocului şi iubirile ascunse în bileţelele din bănci”, ne-a răspuns Mihai. „Mi-e dor de schi. Am copilărit la Braşov şi pârtiile erau foarte aproape, iar eu ştiu să schiez de la 5 ani”, a încheiat Florin seria destăinuirilor.
Şi dacă tot s-a pomenit de schi, am vorbit şi despre destinaţii preferate în vacanţe. Pentru Dana nu contează locul, ci să fie alături de soţul şi de fiica sa. Lui Florin, pe lângă zonele cu pârtii de schi, îi mai plac şi locurile calde, deşi spune că nu are timp să le îmbine, iar Mihai iubeşte căldura. Abia aşteaptă următoarea vacanţă, pe care şi-o va lua abia peste zece luni şi se visează plecat departe, în ţări calde.
La final, i-am provocat să ne mai spună un lucru neştiut încă despre ei. Astfel, în ordinea numerelor de pe tricou: Dana: „Îmi mai fac cel puţin un tatuaj.” Florin: „Îmi place la nebunie humusul”, iar Mihai: „Sunt îndrăgostiiiiiiit!!!!”

Mihai: „Tinerii sunt «asediaţi» de modele de succes complet greşite“

Mihai a dezvoltat un proiect de educaţie inedit: „«Modelul Meu» este un program de educaţie nonformală pe care l-am gândit şi l-am dezvoltat în ultimii ani. Acesta se referă la faptul că astăzi trăim într-o ţară în care tinerii sunt expuşi zilnic sau, dacă vreţi, «asediaţi» de modele de succes complet greşite. O adolescentă de 15 ani a ajuns să creadă că Bianca lui Bote este model de succes profesional sau un puşti fotbalist, de aceeaşi vârstă, să creadă că, de fapt, cantonamentele se ţin în cluburi de noapte populate de bombe sexy. Nu e ok! Eu sunt totuşi un om optimist, un idealist şi cred că lucrurile se pot schimba în bine dacă le oferim acestor tineri modele de succes valide, poveşti frumoase, clădite pe muncă, determinare, perseverenţă şi educaţie. Drumul e lung, dar nu imposibil de parcurs. Încrederea mea în proiect şi în generaţia tânără din România se regăseşte şi în faptul că am ales să intru în politică acum câteva luni. România va fi o ţară cu un milimetru sau cu o secundă mai bună şi datorită acestui program!”

Poliţistul în extaz

Cum din viaţa artiştilor nu lipsesc momentele amuzante, i-am rugat pe „cei trei muschetari” să ne povestească peripeţiile prin care au trecut. „E amuzant atunci când, în timpul unui concert, rămâi fără curent, de exemplu. Mie îmi plac toate show-urile noastre. Mă distrez la fiecare dintre ele, pentru că sunt foarte vii, niciunul nu seamănă cu celălalt. Acum câteva săptămâni, la Sibiu, am constatat, după concert, că unul dintre cei mai vocali şi mai extaziaţi fani din faţa scenei era poliţistul care îmi luase permisul cu un an înainte! Nu e amuzant?”, ne-a mărturisit Mihai.

„Peste doar câteva zile vom lansa o nouă piesă, unică prin colaborarea cu unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a avut România vreodată“ (Dana)

„Filmările videoclipului piesei «Încă o dată» au durat «doar» trei zile şi trei nopţi, ca în poveşti. E primul nostru film de scurt metraj, pentru că videoclip e prea puţin spus“ (Florin)