Main menu

header

- Teatrul şi familia, cele mai mari împliniri în viaţa a doi actori îndrăgiţi

    Când vorbeşti despre cuplul Cătălina Mustaţă-Florin Zamfirescu ai în minte certitudinea valorii şi ideea unei familii fericite şi împlinite. Amândoi au gustat din fructul dulce al succesului şi se înfruptă şi acum din mărul iubirii, trăind cu bucurie şi entuziasm fiecare minut al vieţii. De ceva vreme, Florin Zamfirescu a încheiat filmările la telenovela ce a adus cele mai ameţitoare cote de audienţă din România: „Inimă de ţigan”. În serial a jucat alături de fiul său, Vlad Zamfirescu (personajul Luca). El este şi cel care i-a dăruit tatălui său un nepoţel. Cătălina Mustaţă a încheiat şi ea stagiunea la Teatrul Odeon şi amândoi au pornit în vacanţă. Vă relatăm mai jos povestea unei familii îndrăgostite de teatru.

„Absolvenţii de artă seamănă cu cei ai caselor de copii”
    Florin Zamfirescu este prototipul actorului total, cel care dă savoare şi substanţă personajelor pe care le interpretează. Rolurile de mare profunzime artistică, cele care i-au pus în valoare valenţe nebănuite, au fost şi cele care l-au propulsat în galeria monştrilor sacri ai teatrului şi filmului românesc. S-a născut într-o zi de aprilie, pe Valea Oltului, la Călimăneşti. De mic a fost îndrăgostit de actorie. La vârsta de 6 ani a obţinut primul premiu pentru recitare, apoi parcursul său a fost unul firesc.

    A urmat un liceu teoretic cu profil real şi apoi Institutul de Teatru, la care, ulterior, avea să devină asistent, graţie lui Octavian Cotescu. „Ce intuiţie a avut! A văzut că-mi place şi că pot. Din 1974 sunt şi lucrez pe două baricade: actorie şi profesorat”, ne povesteşte actorul. Teatrul care poartă definitiv amprenta sa este Odeonul. Aici lucrează de mai bine de 30 de ani, împletind în chip magistral meseria de actor cu cea de profesor la Academia de Teatru şi Film. Florin Zamfirescu este de părere că meseria de actor îşi găseşte continuitate şi în ziua de azi prin generaţiile actuale: „Actorii de azi sunt la fel de pasionaţi şi de talentaţi ca aceia ai altor generaţii, dar au în faţă mult mai multe dificultăţi: lipsa repartiţiei, salariile mizerabile, problema locuinţelor şi, de fapt, în primul rând, lipsa instituţiilor de profil care să-i folosească. Actualmente, absolvenţii de artă seamănă cu cei din casele de copii, unde statul cheltuieşte cu ei până la majorat şi pe urmă... Dumnezeu cu mare mila Lui.” Succesul din „Inimă de ţigan” ne-a făcut să ne întrebăm dacă Florin Zamfirescu era un consumator de telenovele înainte de a juca în ele.
    „Pe mine m-a atras regia. Am jucat înainte în telenovela «Iubire ca în filme» şi l-am cunoscut astfel pe Iura Luncaşu, alături de care am lucrat foarte bine. L-am descoperit apoi pe Alex Fotea şi, nu în ultimul rând, echipa de la Acasă TV, care este ca şi o familie pentru mine“.  Iar în afară de marea familie a teatrului şi televiziunii, Florin Zamfirescu are şi familia sa: cei doi copii (Vlad şi Ştefana Samfira, proveniţi din prima căsătorie) şi actuala soţie alături de care va împlini de curând „majoratul” căsniciei, Cătălina Mustaţă.

„Redam poveştile şi cu zgârietura de pe disc” 
     Cătălina Mustaţă este actriţă de când se ştie. Şi asta pentru simplul motiv că o făcea pe artista inconştient: „De la 3 ani cântam, recitam, învăţam poveşti de pe pick-up şi le spuneam ca la un tonomat. De exemplu, Albă-ca-Zăpada o ştiam până şi cu zgârietura de pe disc: Povesteam, povesteam şi apoi îmhî, îmhî piedici, îmhî, îmhî, piedici. Aşa că era uşor să mă încurajezi pentru a mă manifesta. Apoi am făcut balet, dar mama n-a fost de acord să mă dea de lângă ea, fiindcă şcoală de balet era numai la Cluj sau la Bucureşti, iar noi locuiam la Braşov. Am cochetat cu ideea, dar după aceea m-am liniştit, ştiind că ai nevoie şi de balet ca actor. La 14 ani am intrat cu dispensă de vârstă la Şcoala Populară de Artă, la clasa lui Ion Jugureanu.

    Pe atunci, ca să intri la Facultatea de Teatru era obligatoriu să ai diplome la     Cântarea României. Aşa că am «ras» toate premiile la recitare din Braşov, în cadrul Cântării României. În momentul în care am dat eu la Teatru ieşise o lege de autofinanţare pentru teatre, ceea ce este absolut criminal. Aşa că părinţii mei numai bucuroşi nu au fost la aflarea veştii că vreau să fac teatru. Bineînţeles că nu am intrat din prima. Erau doar patru locuri şi 280 de candidaţi pe loc! Am picat în schimb a treia sub linie, ceea ce m-a motivat. Cu toate că le-am promis părinţilor că am să dau la Filologie, cum şi-ar fi dorit ei, pe ascuns eu mă pregăteam pentru Teatru. Pe ultima sută de metri înainte de admitere i-am anunţat, spre disperarea lor, că tot la Teatru mă duc. Şi iată că am intrat.”

„Revoluţia m-a scăpat şi de armată, şi de repartiţie”
     Aşa a intrat Cătălina Mustaţă la Teatru, la clasa Sandei Manu. În mod normal, înainte de Revoluţie, după ce absolveai o facultate erai repartizat în funcţie de medie. Cătălina Mustaţă a avut însă o mare şansă: „Eu am scăpat de repartiţie, pentru că în anul al III-lea de facultate a venit Revoluţia. Şi cu ocazia asta am scăpat şi de convocarea de armată din anul al III-lea. Făcusem deja doi ani de instruire şi mi se părea absolut ridicol să pui tinere studente să facă marşuri, să răspundă la comenzi, să mânuiască arme. Pe vremea aceea puteai fi dat afară din facultate dacă nu te duceai la instruire, or, eu eram exact în această situaţie. Consider că fiecare om este o individualitate, or, armata îţi şterge din personalitate şi devii o masă cenuşie. Noi eram doar trei fete. Mi se părea totul atât de ridicol, încât chiuleam cât puteam. Aşa că mare mi-a fost bucuria la Revoluţie.” A venit Revoluţia, dar şi dragostea, pentru că, în anul IV, Cătălina Mustaţă a fost cerută brusc de soţie de nimeni altul decât Florin Zamfirescu, profesor la Facultatea de Teatru.

„În anul IV m-a cerut de nevastă”
     „Mergeam la cursurile lui împreună cu colegii mei ca să mai vedem şi altă metodă de predare şi de lucru cu studenţii, iar în anul IV pur şi simplu m-a cerut de nevastă. Eu îl admiram ca pedagog, l-am văzut cum se poartă cu studenţii, îmi plăcea de el, dar nu mi-a trecut prin cap că aş putea fi nevasta lui. Nici vorbă. El fusese căsătorit, iar în anul IV, când m-a cerut pe mine de nevastă, era deja divorţat.” Cătălina Mustaţă nu mai avea nicio altă relaţie la activ. Florin Zamfirescu a fost prima şi marea sa iubire.
     Între ei este o diferenţă de 18 ani, iar în acele vremuri prejudecăţile erau la mare preţ: „Mulţi şi-au exprimat la început părerea cum că această căsnicie nu va dura, că e imposibil, dar «câinii latră, caravana trece». Nu am ţinut cont de ce spun ceilalţi şi iată că în curând vom împlini un majorat de căsnicie.” Cătălina s-a lovit nu numai de prejudecăţi, ci şi de oarecare temeri, mai ales că Florin avea deja doi copii din prima căsătorie. „Eu eram mai inconştientă, dar temerile şi le-a exprimat mama. Mi-a cerut un an de gândire, ca să nu fie în pripă totul. Şi după un an ne-am căsătorit. Ştefana era destul de mică, dar Vlad avea 16 ani. Era firesc să existe o perioadă de tatonare, de cunoaştere. Cert este că noi, cântărindu-ne în timp şi cunoscându-ne, la ora asta suntem cei mai buni prieteni.” Bucuria lor însă sunt cei doi nepoţi: „Vlad mi-a făcut un nepoţel, pe Matei, care are deja 1 an şi jumătate, iar Ştefana l-a născut cu puţin timp în urmă pe Saşa Ioan”, spune mândru fericitul bunic.

„M-a îngropat în hârtii cu mesaje de dragoste”
     Zamfi şi Cătă, aşa cum se alintă cei doi, reinventează iubirea în fiecare zi. Cel mai frumos cadou primit de Cătălina a fost „un telefon mobil, primul pe care l-am primit în viaţa mea de ziua mea. Zamfi a anunţat toţi vecinii, toate rudele, toţi colegii că am un număr de telefon, drept care toată seara telefonul meu nou-nouţ a sunat: happy birthday to you...“. Iar dacă aveţi impresia că gesturile romantice sunt unele desuete sau banale, ei bine, vă înşelaţi. Unul de mare preţ, păstrat de Cătălina în cutiuţa sufletului, s-a întâmplat „într-o dimineaţă, când m-am simţit îngropată în maculatură... Nenumărate hârtii A4 pe care Zamfi le-a tipărit la noua noastră imprimantă cu declaraţii de iubire“. Există şi regrete în acest cuplu? „Da, că n-am reuşit să căpătăm regrete, în aşa fel, încât să ne simţim şi noi în rândul lumii...” Dacă l-ar descrie pe soţul său în trei cuvinte, Cătălina ar spune: „Adevărat, adevărat, adevărat”. Există vreo declaraţie de iubire mai frumoasă? 
Ana-Maria Gomboş

    Vacanţă în Tunisia După ce s-au încheiat filmările la „Inimă de ţigan“, echipa de la Acasă TV a plecat în Tunisia. Nu mai puţin de 50 de persoane au bătut deşertul în lung şi-n lat, găsind cele mai inedite forme de distracţie. Cătălina a fost alături de Marin Moraru, Gheorghe Visu, Denis Ştefan şi de Florin Zamfirescu, normal, şi au încercat aventura Deşertului Sahara, unde s-au plimbat cu cămilele şi cu jeep-urile şi au înfruntat o furtună de nisip. Actorii au stat la plajă, au înotat în Marea Mediterană, au mers în excursii şi, chiar aflaţi departe de ţară, au dat autografe. Au vizitat capitala Tunisiei şi oraşul plin de istorie Cartagina. Mulţi actori au fost însoţiţi de soţiile lor.