Main menu

header

de Claudia Stan

Nicolae Guţă nu mai are nevoie de nicio prezentare, pentru că muzica sa a pătruns în toate colţurile ţării. Hunedoreanul, născut la Aninoasa, în urmă cu 42 de ani, tată a patru copii, a abordat mai multe genuri muzicale, primul album lansându-l în 1992. Între timp a realizat peste 50 de CD-uri. Nicolae Guţă este mereu cu zâmbetul pe buze, chiar dacă în spatele imaginii publice se ascund şi dureri şi neîmpliniri. Artistul mărturiseşte că succesul de care se bucură are şi dezavantaje: dorul de familie. Mai multe despre muzica şi despre relaţia cu fanii ne va povesti el însuşi în interviul de mai jos.

„Manele, muzică uşoară şi acum stilul etno”
- Fanii dumneavoastră s-au obişnuit să vă audă interpretând  cântece de petrecere şi manele. Iată că acum le oferiţi o altă linie melodică, scoţând la lumină un material discografic inspirat din filonul folclorului autentic...
- De când m-am lansat pe piaţa muzicală am abordat mai multe genuri, poate şi pentru că vocea mă ajută foarte mult să interpretez muzică populară, etno şi uşoară, cu aceeaşi uşurinţă. Cei care îmi iubesc stilul, vor avea o surpriză frumoasă în revista „Taifasuri”, deoarece împreună cu aceasta vor primi şi un CD cu muzică etno. Garantat le va plăcea!

- Aveţi vreo melodie preferată, care să vă reprezinte?
- Toate melodiile îmi sunt foarte dragi, deoarece le cânt din suflet, şi fanii simt asta! Recunosc că am un public entuziast pe care îl iubesc!

- Care este sursa inspiraţiei atunci când compuneţi un cântec? Cine vă mai ajută să daţi tonalitate versurilor?
- Lucrez cu câţiva oameni, cărora vreau să le mulţumesc pentru tot sprijinul acordat. Marius de la Focşani, Claudia şi mulţi alţii mă ajută la orchestaţie, versuri şi la tot ceea ce este necesar pentru ca piesa să prindă bine pe piaţa românească. Aproximativ 60% dintre versuri sunt compuse de mine. În toate cântecele mele există o poveste şi îmi place să mă inspir din viaţa de zi cu zi şi din realitatea vremurilor noastre.

„Am succes uriaş peste tot în Europa”
- Vă bucuraţi de un mare succes în România. Aţi reuşit oare să cuceriţi şi inimile compatrioţilor plecaţi de pe meleagurile natale, în speranţa unui trai mai bun?
- Vă spun sincer că mă bucur de succes pe tot teritoriul ţării noastre, indiferent de zonă. Am spectacole peste tot în Europa unde sunt comunităţi de români. Mai mult, italienii sau spaniolii care m-au auzit cântând au devenit fanii mei şi îmi ascultă cu plăcere muzica. Aşa că pot spune că nu doar românii îmi iubesc melodiile, ci şi străinii.

- Aveţi o legătură strânsă cu fanii? Ce vă bucurii vă aduce un spectacol?
- Am ştiut întotdeauna să stimez şi să apreciez dragostea fanilor. Mă bucur din toată inima când văd sălile pline şi spectatorii care mă aplaudă. Este un sentiment minunat când văd că oamenii se bine dispun pe muzica mea. Mereu am păstrat legătura cu ei, atât cât mi s-a permis. Sunt conştient că nu îi pot face pe toţi să asculte şi să le placă melodiile mele, dar eu dau tot ce am mai bun în mine pentru ei. Încerc tot timpul să îi mulţumesc pe toţi, de aceea şi cânt tot felul de genuri muzicale.

„Când mă voi retrage, mă voi ocupa de impresariat artistic”
- Cum este Nicolae Guţă dincolo de luminile scenei? Ce vă place să faceţi în timpul liber pentru a vă relaxa?
- Pasiunea vieţii mele este muzica şi nu pot trăi fără ea. Am foarte puţin timp liber, însă chiar şi atunci prefer să mă relaxez tot prin muzică, îmi aştern gândurile pe hârtie, compun etc. Din când în când mă mai răsfăţ cu câte o mâncare bună în compania unei femei frumoase.

- Cum se împacă viaţa de artist cu cea de familie?
- Dacă ar fi să îmi reproşez ceva în viaţa asta este faptul că nu am petrecut suficient timp cu familia mea. Sunt mereu cu gândul la cei de acasă, indiferent unde sunt plecat. Va veni şi timpul când mă voi retrage, desigur, tot în ritmul muzicii! (râde) Mă voi ocupa de impresariat artistic şi împreună cu câţiva colegi vom căuta tinere talente. Vom organiza preselecţii şi plănuim să lansăm aproximativ 15 solişti. Dar asta va fi mai târziu, deoarece mai am multe de făcut în muzica românească!