Main menu

header

944 16 1de Georgiana Mihalcea şi Claudia Mîţoi

Iubit de românii de pretutindeni, cu inima mare cât granițele Moldovei și României la un loc, Ion Paladi își dedică întreaga carieră Crezului său artistic de a face din folclor cel mai bun ambasador al meleagurilor natale. Am stat de vorbă și în trecut cu domnia sa, dar ni s-a făcut dor să-l ascultăm cum povestește cu emoție despre cântecele lansate de curând, despre colaborările cu artiștii din țara noastră și despre frumoasa sa familie. Am regăsit același om profund și bun ca pâinea caldă de la Chișinău, același interpret care își pune dorurile și speranțele pe portativ.

„Am fost decorat cu titlul onorific de «Artist al Poporului»”

944 16 2- Este a treia oară când stăm la Taifasuri cu dumneavoastră și vă mulțumim pentru asta. Încep cu o întrebare... celebră: „Ce ați făcut în ultimii ani?”. Așa, în general!

- Într-adevăr este a treia oară când stăm de vorbă și acest lucru mă bucură mult. Îmi pare bine că lumea află de mine, despre artistul Ion Paladi. În ultimii ani am lansat numeroase cântece noi și mai multe duete și e minunat că acest lucru este apreciat de public, dar și de oficialitățile din Republica Moldova, astfel anul acesta în luna martie am fost decorat cu titlul onorific de „Artist al Poporului”. Sunt foarte mândru de titlul oferit. În acea zi am simțit un amalgam de emoții, eram fericit, onorat, mândru pentru că mi-a fost apreciată munca mea de ani buni. Acum sunt și mai motivat să fac piese noi pentru publicul meu iubit. Sunt mulți artiști  talentați în Chișinău. Eu cred că așa cum fiecare om are locul lui sub soare, așa și fiecare artist are publicul (audiența) sa. Îmi place concurența, datorită ei ai mereu un imbold de a face piese noi, de a crește profesional. Mulți îmi zic că am ceva special în timbrul meu vocal, el cumva mă evidențiază și mai sunt foarte modest și sincer.

- Ce piese ați lansat în ultima vreme și cum au fost primite de public?

- Cele mai noi lansate sunt: două melodii alături de soții Traian și Valeria Ilea - „Am venit c-așa se vine”, „Sănătate floare aleasă”, două colinde - „Ziua-i mare, seara-i sfântă”, „La mulți ani de sărbători!”, alături de minunata Paula Seling, o piesă solo la care țin foarte mult - „Iubește de mai multe ori” și cea mai nouă piesă pe care o ador, este împreună cu soții Cornelia și Lupu Rednic, „Peste tot e neamul meu”.

- „Dorul Basarabiei” a rămas la fel de mare? „Aleargă și se zbate” la fel de intens ca odinioară?

- „Dorul Basarabiei” a rămas și va rămâne la fel de mare până când Basarabia va veni acasă, până când vom face Unirea cea Mare pe care o așteptăm cu toții și va fi România Mare și frumoasă așa cum a fost odată. „Dorul Basarabiei” a fost și va rămâne cartea mea de vizită, este piesa care m-a marcat și mi-a adus succesul.

- Bate inima lui Ion Paladi și românește, și moldovenește?

- Inima lui Ion Paladi a bătut și va bate românește, chiar dacă locuiesc în Republica Moldova, fiindcă avem aceeași limbă, aceleași tradiții, obiceiuri și suntem același neam. Suntem frați.

- Când ați simțit că România v-a devenit o a doua casă?

- Am și un cântec care începe cu aceste versuri „România mea frumoasă, Tu-mi ești mamă, tu-mi ești casă”. Am simțit că România îmi devine a doua casă atunci când am pășit pentru prima dată pe pământul său, când am avut primele mele evenimente aici, cât de bine am fost primit de publicul românesc, câtă căldură și dragoste oferă românii, și de atunci zic mereu că mă simt la fel de bine și în Romania, și în Moldova.

„Colindele cu Paula Seling au răsunat în mii de case românești”

- Iarna trecută ne-ați colindat împreună cu Paula Seling. Cum a fost colaborarea cu ea?

- Colindele cu Paula Seling au fost unele din cele mai frumoase colaborări pentru că ambele piese au avut parte de un succes extraordinar. Ne-a bucurat foarte mult faptul că melodiile noastre au fost cântate de atâta lume, de atâția copii la diferite serbări școlare, am primit zeci de fimulețe. Inimile noastre de artiști au fost încântate să vadă că cele două colinde au răsunat în mii de case românești. Văd asta după milioanele de vizualizări pe care le-am acumulat pe canalul meu de YouTube.

- Suprinzătoare este și colaborarea cu Cornelia și Lupu Rednic. Chiar dacă administrativ lucrurile stau diferit, credeți cu tărie că „peste tot e neamul meu”? Ce valori comune simțiți că avem?

- Prietenia frumoasă pe care o am cu Cornelia și Lupu Rednic s-a transformat într-un proiect frumos, într-un cântec minunat intitulat „Peste tot e neamul meu”. Şi sunt sigur că peste tot e neamul meu și la Sighet, și-n Maramureș, și aici, la Chișinău. Avem aceleași valori și cum am spus mai sus, aceleași tradiții și obiceiuri. Sunt fericit că și această colaborare este pe placul fanilor și se bucură de succes.

„Muzica populară este o terapie a sufletului nostru”

944 16 3- Aveți în plan și alte colaborări cu artiști din România?

- Într-adevăr, planific și alte astfel de proiecte și cu artiști din România până când reușesc să adun piese pentru un întreg album de duete. Acesta va fi lansat într-un turneu prin mai multe orașe mari din România, dar care va începe în Chișinău, alături de maestrul Nicolae Botgros și „Lăutarii” din Chișinău. Și-mi doresc ca acest turneu să treacă granițele României și să ajungă în Diaspora prin mai multe orașe europene, în care locuiesc și muncesc frații noștri români și moldoveni.

- Am ascultat cu bucurie piesa recentă „Iubește de multe ori”. Mesajul său, ca multe dintre melodiile dumneavoastră, transmite o energie pozitivă. Este muzica populară o terapie pentru suflet?

- Cântecul „Iubește de multe ori” într-adevăr are un mesaj aparte, să iubim tot ce este frumos în jurul nostru, să iubim aproapele nostru și să nu uităm că viața este una și trebuie trăită din plin. Este o piesă energică, pozitivă și, într-adevăr, muzica populară este o terapie a sufletului nostru, mai ales că noi, românii, avem un folclor deosebit de bogat.

„Timpul liber i-l dedic fiului meu, Lucian: jucăm fotbal, dame, tenis de masă, ne plimbăm”

944 16 4- La discuția noastră anterioară spuneți că vă doriți un copil. Iată că visul vi s-a împlinit. Cum vă simțiți în rolul de tată?

- Cred că cea mai mare realizare a mea este copilul meu, Lucian, care în luna iunie împlinește 9 anișori. Este mândria, bucuria și sensul vieții noastre. Îi mulțumesc Domnului în fiecare zi că m-a binecuvântat să fiu tatăl lui. În rol de tată mă simt extrem de împlinit și de fericit. Acum că e măricel avem și mai multe interese comune.

- Care sunt activitățile tată-fiu pe care reușiți să le faceți în puținul timp liber?

- Recunosc că am foarte puțin timp liber, dar când îl am, i-l dedic în totalitate lui Lucian. Jucăm fotbal, dame, tenis de masă, ne plimbăm. 

- V-ați dori ca băiatul să vă calce pe urme în carieră?

- Sincer,  mi-aș dori ca Lucian să calce pe urmele mele, pentru că aș putea să-l învăț foarte multe lucruri care țin de cariera unui cântăreț, dar o să-l las să-şi aleagă singur calea, iar eu am să-l îndrum și îl voi susține în alegerile sale. Deja am reușit să imprim cu el câteva colinde și un cântecel alături de Orchestra „Lăutarii” și maestrul Nicolae Botgros, care a fost lansat pe 1 iunie, și cred că va rămâne o amintire frumoasă pentru mine și soția mea, Veronica, atunci când Lucian va crește.

„În luna mai, am fost la mare, în Egipt”

944 16 5- Soția a rămas la fel de înțelegătoare în legătură cu plecările frecvente la concerte și evenimente?

- Trebuie să recunosc că succesul de care mă bucur eu i se datorează și soției mele, Veronica. Pentru că ea mi-a fost alături încă de la început, chiar și atunci când încă nu aveam imprimată nicio piesă cu Orchestra „Lăutarii”. Ea m-a susținut în toate, mi-a dat multe sfaturi, mereu am vrut să știu și părerea ei înainte de a lua vreo decizie. Este foarte important pentru mine să știu ce crede și ea. Soția a fost și este foarte înțelegătoare, răbdătoare cu desele mele plecări și mă susține în tot ceea ce fac și pentru asta îi mulțumesc mult! Sunt mândru de familia mea! Încerc să acord timpul liber pe care îl am familiei, pentru că sunt plecat des. Este foarte greu să fii soție de artist. Toate sărbătorile importante se petrec fără mine și acesta este cel mai regretabil lucru care îmi lipsește.

- Cu toate astea, găsiți timp pentru vacanțe și clipe de liniște. Unde ați plecat ultima dată când ați vrut să fiți în intimitatea familiei?

- În ultimii ani, nu am avut parte decât de o singură vacanță la mare, vara, și una iarna când mergeam cu Lucian la bunici. După pandemie am înțeles că viața trebuie trăită altfel și am hotărât să acord mai mult timp familiei și anul acesta am reușit să-mi programez mai multe vacanțe. În luna mai, anul acesta, am fost la mare, în Egipt, acolo unde mi-am încărcat cumva bateriile pentru programul și evenimentele pe care le voi avea în această vară. Am reușit să mă relaxez puțin alături de familia mea și cel mai mult ne-am bucurat de înotatul cu delfinii! A fost extraodinar! Am realizat și o ședință foto de familie și ne-am întors din vacanţă cu multe amintiri frumoase! Am trecut apoi la treabă, am avut un concert grandios la Sala Palatului, unde am fost chemat la bis, a fost o atmosferă foarte faină, a dansat tot publicul prezent.

- Cum reușiți să păstrați un echilibru între personal și profesional?

- Într-adevăr, nu este ușor să te împarți între viața personală și cea profesională, dar am încercat să păstrez echilibrul împreună cu soția mea și tot ei i se datoreză mai mult, deoarece căldura și bunăstarea din familie le menține cel mai mult femeia. Eu o susțin pe ea, iar ea mă susține pe mine. Ea este mâna mea dreaptă și mă ajută în toate, chiar și în carieră.

„Am reușit să imprim cu fiul meu câteva colinde. Am făcut şi un cântecel alături de Orchestra «Lăutarii» și maestrul Nicolae Botgros, care a fost lansat pe 1 iunie, anul acesta“

„Reţelele sociale ne ajută să transmitem tinerei generaţii tradiţia“

- Într-o eră a dezvoltării tehnologice, la ce tradiții n-ar trebuie să renunțăm sub nicio formă?

- Trăim într-o continuă dezvoltare a tehnologiei și o văd după multitudinea de mesaje primite pe rețelele de socializare. Oamenii sunt foarte mulți și activi pe rețele. Nu ar trebui să renunțăm la tradiții, obiceiuri, port național și la sărbătorile tradiționale (Crăciunul, Paștele, Dragobetele). Și cred că datorită rețelelor sociale noi putem să transmitem aceste valori tinerei generații.

- Ce surprize pregătiți publicului în perioada următoare?

- Pentru publicul meu pregătesc câteva melodii și duete noi, dar cel mai mult îmi doresc în perioada care urmează să pun bazele unui nou turneu despre care am menționat și mai sus.

- În încheiere v-aș ruga să transmiteți un mesaj de suflet pentru toții românii, oriunde i-a trimis viața să locuiască!

- Oriunde nu ne vom afla în lume să nu uităm cine sunem, de unde ni se trag rădăcinile. Să nu uităm casa părintească și locurile unde am copilărit. Să purtăm mereu în suflet tricolorul nostru sfânt.

„Şef sub acoperire“ pentru „Dulcinella“

944 16 6- Ce iubiți în afară de familie și muzică? Ce pasiuni aveţi?

- Îmi place mult să joc fotbal, să călătoresc, să merg în vacanțe, să explorez locuri noi, să merg la țară, la părinți, unde îmi „încarc bateriile’’ și mă umplu cu energia de care am atâta nevoie.

- De curând v-am văzut într-o emisiune tv într-o altă ipostază, cea de om de afaceri. Cum vă implicați în acest proiect?

- Așa este, m-am filmat în emisiunea „Șef sub acoperire”. Nu a fost ușor, a fost o experiență nouă și frumoasă pentru mine. Pe alocuri a fost și greu, obositor. Am filmat zece zile. A fost o emisiune în care am dorit să punem în valoare brandul „Dulcinella’’, a cărui imagine sunt. Încerc să mă implic cu toată inima pentru a promova produsele autohtone din Republica Moldova pe piața României. Este afacerea cumătrului meu, Nicolae Pojoga. El având deja 30 de cofetării la Chișinău, i-am sugerat să treacă și hotarul. El mi-a propus să mergem amândoi pentru a ajuta la promovarea afacerii. De aici a venit ideea finală, în momentul de față avem 23 de cofetării în România, şi urmează să mai deschidem încă cinci. La Piatra-Neamț, pe lângă cele două cofetării, avem și un laborator, deci putem spune că sunt de-al casei.

- Sunt dulciurile și folclorul buni ambasadori ai Basarabiei?

- Cu siguranță îi putem numi pe cei mai buni ambasadori ai Basarabiei dulciurile care sunt foarte cunoscute, vinurile aromate, bucatele tradiționale și, nu în ultimul rând, folclorul nostru.