Main menu

header

922 16 1de Georgiana Mihalcea

Câștigătorul sezonului 10 „Vocea României”, Iulian Nunucă, la cei numai 18 ani împliniţi, a rămas același tânăr calm, modest și copilăros chiar și după faima adusă de câștigarea trofeului. Născut în satul Moţca, din apropiere de Paşcani, Iulian este un artist desăvârșit, cu suflet pur de copil, și acestea au fost cele mai mari atuuri cu care a impresionat publicul de-a lungul competiției. Este genul acela de om talentat pentru care banii chiar nu reprezintă totul. E hotărât să facă în continuare muzică de calitate, să bucure inimile românilor, să fie inspirație pentru cei din jur și, cu siguranță, va deveni un nume faimos pe scenele din România.

De mic, imita rolurile din „Dansez pentru tine”!

- Povestește-ne puțin despre copilăria ta. Ce lucruri te făceau tare fericit când erai mic?

- Am avut o copilărie destul de frumoasă alături de surorile mele. Îmi aduc aminte când mă jucam cu una dintre ele, interpretând un rol din „Dansez pentru tine”. Fiind mai mic, ea era cea care mă lua și mă ridica pe sus, pentru că eu nu puteam... Nu știu dacă e ceva ce mă făcea cel mai fericit, dar știu că eram fericit prin simplu fapt că eram copil și nu realizam că oamenii pot fi și răi și viața, dură, în general. Acum poate m-am maturizat, dar vreau să rămân același copil și, cât se poate, în lumea mea, pentru că e minunată.

- Au fost și momente mai puțin plăcute care te-au marcat?

- Au fost destule momente care m-au marcat, dar încă nu am curajul să vorbesc despre ele. Unul dintre acestea este acela în care, la un moment dat, mi-am pierdut vocea și nu mai puteam să cânt.

- Cum ai reușit să-ți recapeți vocea după acel episod?

- A durat ceva timp, pentru că eram în... schimbare de voce! (râde) A trecut, vocea și-a revenit și acum îmi cunosc aparatul vocal și ce pot face, cât îl pot forţa.

- De la ce vârstă ai început să cânți?

- De mic copil, dar serios de pe la 9 ani. Am început să cânt prima oară pe o scenă destul de mare pentru vârsta mea de atunci și am mers mai departe cum am știut eu mai bine, pe la diferite concursuri și, cel mai important, la „Vocea României”.

„Cânt cu tata, de la lăutărească până la muzică internațională”. Întâmplarea simpatică de la o nuntă

- Părinții tăi sunt lăutari, ai cântat cu ei la evenimente până acum?

- Sigur că da. De mic copil mă produc cu tata la nunți, de la muzică lăutărească până la muzică internațională.

- Tatăl tău cântă tot cu vocea sau și la un instrument?

- Tatăl meu, cu vocea, cu acordeonul și orga. În tinerețe, cânta și la chitară, dar acum nu mai știe. (râde)

- Povestește-ne o întâmplare de la o nuntă la care ai cântat!

- Participam la un eveniment și m-am dus la baie aproape când trebuia să intru să cânt la „valsul mirilor”. Nu știu ce am făcut, ce n-am făcut, s-a blocat ușa și am stat acolo ceva timp neputând să ies. Noroc că m-a căutat mama şi m-a salvat. Când am ieșit din „temniţă” eram transpirat și panicat, mai că nu plângeam, mai ales că eram micuț...

- În emisiune ai declarat că muzica lăutărească nu va fi drumul tău. Când ţi-ai dat seama de acest lucru?

- Atunci când am realizat că acest gen de muzică este dificil de cântat și dacă nu știi să o faci foarte bine, e greu să te faci auzit. Dar acum, în zilele noastre, muzica lăutărească a ajuns la alt nivel care, din păcate, nu va mai fi niciodată la fel cum era odinioară. Îți trebuie multă muncă și implicare să te faci remarcat original pe acest segment muzical.

„M-a învățat să fiu eu însumi, asumat, puternic și muncitor”

922 16 2- Ai avut emoții când te-ai înscris la „Vocea României”? Cum te-ai simțit când s-au întors toate cele patru scaune pentru tine?

- M-am simțit de parcă aș fi câștigat deja „Vocea României”! Mai ales când s-a întors Tudor Chirilă... (zâmbeşte)

- Visai în acel moment că veni ajunge până în finală și chiar vei câștiga?

- Visam, dar nu am crezut niciodată.

- Cine ți-a spus prima dată că ai o voce de aur?

- Prima oară când m-a lăudat cineva că am mare potențial și a crezut în mine a fost doamna învățătoare Ana Bunduc, fără de care nu aș fi știut niciodată ce înseamnă să fii un artist.

- Cum a fost colaborarea cu Tudor Chirilă? Ce simți că a schimbat în tine antrenorul tău?

- Colaborarea specială cu Tudor Chirilă a fost neașteptat de frumoasă. De neuitat! Am cunoscut un om frumos, un om sincer, un om corect și asumat, un om sensibil, bun și foarte, foarte puternic. Am învățat multe lucruri de la el. Ce a schimbat în mine este doar în bine. Am învățat să fiu deschis, să fiu eu însumi, să fiu asumat, să fiu tare și muncitor și multe alte lucruri care mă vor ajuta pe viitor.

- Cât de mult i se datorează lui Tudor victoria ta?

- Dacă n-ar fi fost el, n-aș fi câștigat! Îi sunt foarte recunoscător, fiindcă mi-a dat șansa să-mi îndeplinesc visul.

A renunţat la lecţiile de canto din lipsa banilor

922 16 3- De-a lungul competiției ne-ai impresionat, interpretând magistral diferite genuri muzicale. Ai luat vreodată lecții de canto care să te ajute să ajugi la o asemenea performanță?

- Lecții de canto am făcut foarte puține. Prima oară pe la vreo 12 ani și a doua oară pe la 17 ani, cu Andra Botez. Nu am putut continua, pentru că îmi era greu, financiar vorbind. În timpul emisiunii, însă, ca să pot cânta piese grele, am avut mare noroc și cu terapeutul vocal, Jale, al lui Tudor Chirilă.

- Ce-ai simțit în clipa în care ai fost desemnat „Vocea României”?

- O emoție de nedescris! Am fost luat prin surprindere pentru că nu mă așteptam și am realizat că mi s-a îndeplinit un vis, cu toate că în inima mea a rămas și Andra câștigătoare.

- Care crezi că au fost atuurile tale?

- Sper că atuurile au fost autenticitatea, felul meu de a fi și, poate, emoția pe care o transmit atunci când cânt.

- Cu ce crezi că ai impresionat cel mai mult publicul care te-a votat?

- Cred că am câștigat datorită faptului că am ajuns la inimile oamenilor prin sentimentele pe care am încercat să le transmit, prin melodiile pe care le-am interpretat. Toți ceilalți au fost extraordinari, dar decizia finală a fost la cei de acasă și din public.

„Am rămas şocat... Credeam că va câştiga Andra, una dintre preferatele mele”

922 16 4- Ce înseamnă pentru tine această victorie?

- Un pas uriaş în viața mea, un început de carieră și validarea mea că am puterea să merg mai departe exclusiv prin talentul personal.

- Care a fost cel mai surprinzător lucru din această experiență?

- Cel mai surprinzător lucru? Mi se pare faptul că te schimbă ca om în sensul adevărat, eşti mai generos, privești altfel lucrurile și te maturizezi, realizezi că de fapt a fi artist nu e ușor, dar e atât de frumos!

- De ce finalist ți-a fost cel mai teamă și care a fost cel mai greu moment din finală?

- Nu m-am gândit niciodată că o să ajung până în finală și tocmai de aceea nu mi-a fost frică de nimeni, dar am crezut mereu că Andra va fi câștigătoarea fiindcă este una dintre vocile mele preferate.

- Ce ai făcut imediat după ce s-a terminat transmisiunea live? Cum ai sărbătorit?

- Am rămas într-o stare de șoc și nu mai aveam reacție. Am stat să-mi adun gândurile, să înțeleg ce mi se întâmplă și nu-mi venea să cred că ating trofeul, că e real.

- Care a fost reacția familiei tale, mai ales a tatălui, care avea alte planuri pentru tine?

- Familia este în continuare foarte fericită. Tatăl meu mă susține și mai mult acum având în vedere că la început nu prea înțelegea ce voiam să fac, anume să fiu pe cele mai mari scene și să cânt ceea ce îmi place cu adevărat.

- Cum s-a schimbat viața ta după acest moment?

- Viața mea nu s-a schimbat foarte mult decât pe plan muzical, profesional. Oamenii mă opresc pe stradă, facem poze, dar sunt același Iulian Nunucă simplu.

- Mai ții legătura cu foștii colegi, cu antrenorul tău?

- Da. Păstrez legătura cu unii dintre foștii colegi și cu antrenorul meu, bineînțeles. Deja mi-e dor de această experiență pentru că am cunoscut persoane minunate.

„Cântăreaţa inimii mele este Celine Dion”

922 16 5- Te-ai gândit ce vei face cu cei 100.000 de euro câştigaţi?

- Îmi doresc ca o parte din bani să-i donez copiilor nevoiaşi și să investesc în cariera mea.

- Te poţi impune în industria muzicală actuală, destul de comercială?

- Da, cu toate că eu nu sunt foarte comercial, dar încerc să readuc muzica bună într-un stil mai nou. Și când spun muzică bună, mă refer la cele mai mari voci ale lumii.

- Care sunt artiștii tăi preferați?

- Cântăreața inimii mele e Celine Dion, dar îmi plac foarte mult și Elvis Presley, Andrea Bocelli, Dolly Parton, Freddie Mercury.

- Dintre câștigătorii din anii anteriori de la „Vocea României”, care au fost favoriții tăi? Ai votat pe cineva?

- Mi-a plăcut foarte mult de Bogdan Ioan și finalista din același an, Mădălina Celine.

- De multe ori se întâmplă ca banii și celebritatea să-i schimbe pe oameni, nu neapărat în bine. Vei rămâne același Iulian Nunucă de la începutul concursului, acum că ai fost desemnat marele câștigător și acest titlu ți-a adus notorietate uriaşă?

- Niciodată nu mă va schimba o sumă de bani. Este clar că fără ei nu poți face mai nimic, dar pentru mine sunt pur și simplu niște hârtii. Fericirea stă în lucruri simple, să vedem mereu partea frumoasă a vieţii. Chiar și atunci când am câștigat, nu m-am gândit la bani, ci la titlul „Vocea României” în sine și ce va înseamna asta pentru mine. De multe ori mă rog lui Dumnezeu să mă ajute să trec peste toate cu putere și să rămân același băiat simplu, pentru că banii pentru mine nu înseamnă mare lucru și omenia e mai de preț ca bogăția, fiindcă doar prin bunătate și iubire putem schimba lumea.

- Publicul care te-a susținut abia așteaptă să audă ce proiecte de viitor ai. Pregătești ceva anul acesta?

- Desigur că da. Urmează mai multe proiecte, mai multe surprize.

- Ce mesaje ai primit de la fani în ultima vreme?

- Eu nu am fani, pentru că nu îmi place să le spun așa, am susținători care mă apreciază și îmi trimit mesajele lor de bine, sunt curioși ce urmează să fac. O să fiu mereu alături de ei!

„Niciodată nu mă va schimba vreo sumă de bani. Fericirea stă în lucruri simple, să vedem mereu partea pozitivă a lucrurilor. Chiar și atunci când am câștigat, nu m-am gândit la bani, ci la titlul «Vocea României» în sine şi ce va înseamna asta pentru mine“

„Iulian e un copil pentru care mi-am dorit foarte mult acest cadou de Crăciun, pe care i l-a făcut publicul. Am avut o echipă extraordinară și cred că victoria lui Iulian e și victoria tuturor celorlalți concurenți din echipa mea. Cred cu tărie că toate momentele construiesc momentul din finală. Povestea lui Iulian este a unui copil care nu a primit foarte multe de la viață, a fost destul de mult timp singur-singurel în concurs. Cred că în finală a fost prima dată când l-a susținut cineva din platou, mama lui a fost alături de el. Mi se pare că este o poveste care poate inspira și alți copii, iar bunătatea acestui băiat și calitățile lui umane au ieșit la iveală în fiecare etapă a show-ului“ (Tudor Chirilă)

„Îl punem mereu pe primul loc în viaţa noastră pe Dumnezeu“

- Ești un exemplu pentru tinerii din România și în special pentru cei din comunitatea rromă. Ai un mesaj pentru ei?

- Un mesaj pentru toată lumea ar fi să trăiască simplu și frumos, să aibă curajul de a fi exact așa cum sunt ei înșiși și să Îl punem mereu pe primul loc în viața noastră pe Dumnezeu, că fără El nimic nu e posibil, oricât am munci.

- A trecut ceva timp de la finala „Vocea României”. Cum priveşti acum, obiectiv vorbind, faptul că ai câștigat trofeul și Marele Premiu?

- Vrând, nevrând, viața oricum se schimbă și te schimbă, dar niciodată să nu uităm să trăim, așa cum am mai spus, simplu și frumos. Cred că o să am o viață plină de artist, concerte, proiecte muzicale. Mă mândresc cu trofeul și Marele Premiu, dar mai important de atât este ca eu să nu dezamăgesc și să trag tare să mă fac mereu auzit. Acum pot spune că realizez ceea ce mi s-a întâmplat și revin ușor, ușor la aceeași normalitate, pentru că iubesc să fiu un om simplu și să rămân în suflet același copil. Viața mea la două luni de la câștigarea Marelui Premiu este mult mai energică, am mai multă activitate și proiecte muzicale deosebite la care lucrez.

„Nu am cuvinte, mă simt ca într-un vis, mă bucur enorm, în sufletul meu e o explozie. Țin trofeul în mână și sunt copleșit de emoții. Așa a vrut Dumnezeu, mereu am fost cu gândul la El, iar El ne răsplătește de fiecare dată pentru toată munca și pentru tot ce suntem. Le mulțumesc din suflet tuturor celor care m-au votat, datorită lor țin acest trofeu în mână acum și parcă nu-mi vine să cred. Și, în mod special, îi mulțumesc lui Tudor pentru tot“ (Iulian Nunucă)

„Îmi place foarte mult să desenez, să mă plimb, să fac prăjituri“

922 16 6- Ce face Iulian Nunucă atunci când nu face muzică? Care sunt pasiunile tale?

- În afară de muzică, îmi place foarte mult să desenez, să mă plimb, să fac... prăjituri și să stau acasă, cu familia.

- Crezi că te vei muta în București în viitor?

- Probabil da, dar mi-e foarte greu să mă despart de casa mea. Unde e familia mea acolo este şi casa mea!

- În afară de continuarea carierei muzicale, care îți sunt planurile pentru 2023?

- Să fiu un om mai bun, să fiu puternic, să am în continuare credință în Dumnezeu. Şi, neapărat, să dau mai departe la o facultate de arte.