Main menu

header

919 16 1de Oana Olaru

Paula Seling este una dintre cele mai apreciate artiste din România și în cei aproximativ 25 de ani de carieră s-a făcut remarcată ca și cântăreaţă, compozitoare, pianist, fostă realizatoare de emisiuni radio, dar și ca jurată în primul sezon al concursului X-Factor de la Antena 1. Născută la Baia Mare chiar în ziua de Crăciun, Paula și Ovi au reprezentat România la Eurovision 2010, atunci când au reușit o performanță incredibilă, locul trei. Piesa „Timpul” este doar una dintre melodiile care au făcut-o pe Paula Seling să ocupe un loc în inimile oamenilor care o urmăresc de la 19 ani când s-a lansat în industria muzicală. Una dintre cele mai discrete artiste din România și-a deschis sufletul și a vorbit sincer despre anul 2022, pe care îl numește cel mai greu din viața sa. Artista ne-a dezvăluit și cum a reușit să își protejeze fiica adoptată acum şase ani de gura lumii, mai ales după divorțul de Radu Bucura. Și, de asemenea, ne-a mărturisit cum a decurs viața ei, pas cu pas, din anii copilăriei și până a ajuns femeia de astăzi. Totul despre momentul când, o întâmplare nefericită putea să-i taie aripile în cariera de pianistă, dar și clipele când sufletul îi plângea din cauza faptului că părinții îi erau supuși bârfelor.

„Îmi doresc să duc peste hotare muzica de inspirație tradițională românească în contexte cât mai vaste”

- A început un an nou, care sunt planurile pentru 2023, atât  profesional, cât și în celelalte aspecte care vă împlinesc?

919 16 2- Planurile ar fi să reușesc să înregistrez și să lansez un nou album de muzică inspirată din folclor, să filmez și să lansez câteva cântece noi, pe care le am în lucru, dintre care și valsul numărul doi, de Dmitri Sostakovici, pe care l-am intitulat „Dor în destin”, dar și câteva creații personale. Plus să filmez un videoclip pentru piesa „Tu nu vezi cerul”, scrisă de Andrei Tudor, pe versurile Andreei Andrei. De asemenea, îmi doresc să susțin concerte în cât mai multe locuri și să bucur cât mai mulți oameni. Planurile acestea sunt menite a fi împlinite, pentru că sunt convinsă de ceea ce întreprind artistic, dar și datorită faptului că îmi pun tot sufletul în cariera mea. Până la urmă pun suflet pentru publicul meu, pentru reacțiile frumoase și constructive, care mă motivează să-mi doresc și să fac tot mai multe. Pe plan personal, nu mai am planuri. Mă concentrez pe ceea ce înseamnă liniștea proprie și timpul dedicat pentru a-mi aduce liniștea.

- Felicitări pentru cele două colinde lansate. Ce le mai pregătiți fanilor dumneavoastră în domeniul muzical?

- Mulțumesc! Anul acesta aștept să găsesc echilibrul și inspirația pentru a explora cât mai multe zone ale vocii și personalității mele muzicale. Cred că totul unitar este perfecționarea și sufletul pus în tot procesul de creație și concepte artistice. Și da, evident că visez să pot să lansez un nou album de colinde. Da, de acum, încep planul pentru perioada din decembrie.

- Este ceva ce nu ați realizat până acum pe scenă și ați dori să materializați anul acesta?

- Îmi doresc să duc peste hotare muzica de inspirație tradițională românească în contexte cât mai vaste, să se afle de frumusețea și complexitatea moștenirii noastre. Aceasta este o mare dorință, pentru că sunt absolut convinsă că valoarea noastră muzicală autohtonă poate atinge culmile internaționale.

„Mă consuma faptul că părinții erau supuși bârfelor”

- Ani întregi ați fost în prim-planul presei, dar nimeni nu a știu detalii din viața personală. Ce v-a determinat să o țineți departe de media? 

- Eu cred că este important să protejezi viața personală pentru că nu datorezi nimănui nimic până la urmă, și, mai ales, ești o ființă cu sentimente, iar deciziile îți aparțin. Nu e datoria ta să ții pe nimeni la curent cu ce faci sau cu ce ți se întâmplă, indiferent dacă e bine sau nu. Fiecare persoană este clădită altfel, iar dacă tu nu simți dorinţa să faci declarații, este decizia ta și trebuie respectată.

- A fost un moment pe care l-ați întâmpinat în tinerețe și de aceea ați decis să vă protejați?

- Cumva, da! Prima dată când am înfruntat efectele vieții de persoană publică a fost în jurul vârstei de 19 ani, atunci când nu exista o consecință a neadevărurilor publicate. În acea perioadă s-au scris multe despre mine, care și acum se scriu, mai mult sau mai puțin adevărate, însă atunci nu eram „călită”, ca acum, și sufeream mult. Mă consuma faptul că părinții  erau supuși bârfelor despre lucruri total neadevărate. De atunci, mă protejez cât pot și încerc să nu dezvălui lucruri care pot să creeze titluri nepotrivite. În presa de scandal, titlurile sunt puse de altcineva, în intenția de a genera accesări. Apoi, accesezi (dacă există interes, iar dacă nu, rămâne un titlu total greșit ce prezintă o informație eronată) și, uite așa, vezi că de fapt nu e adevărat ce scrie în titlu. Este o tactică murdară care pe mine mă deranjează.

„Singura lege valabilă, atunci când nu știi ce e de făcut, este legea iubirii. Din iubire, nu ai cum să greșești”

919 16 3- În ceea ce privește relația cu mama dumneavoastră, ați simțit că ați fost mereu înțeleasă?

- Mama mea a făcut mereu ceea ce a fost mai bine pentru noi, adică pentru mine şi fratele meu. Dacă au fost momente în care nu eram de acord în ceea ce privește anumite lucruri, peste timp am înțeles de ce a luat acele decizii și sunt total de acord. 

- Ce sfaturi ați primit de la părinți și țineți cont de ele cu sfințenie?

- Singura lege valabilă, atunci când nu știi ce e de făcut, este legea iubirii. Din iubire, nu ai cum să greșești.

- A fost tatăl dumneavoastră o mână de fier sau nu a fost cazul, dumneavoastră fiind un copil cuminte?

- Atât eu, cât și fratele meu, am fost copii foarte cuminți. Nu am protestat, nu am luptat cu modul părinților mei de a face educație și, în niciun caz, tata nu a fost mână de fier. 

„Am decis să facem public faptul că avem o fiică în secunda în care ea a spus că își dorește asta”

- Ați scris pe rețelele de socializare despre cum ați luat decizia de a o prezenta pe Elena, fetiţa pe care aţi adoptat-o acum şase ani. Au fost momente și la școală în care fetița dumneavoastră a fost asaltată cu diverse întrebări?

- Cei de la școală au fost minunați, mereu, iar Elena are o superînvățătoare care o iubește și o tratează minunat. Este un copil cu personalitate puternică. Venise acasă, pe vremea când era la grădiniță, la câteva zile după ce ne-a fost încredințată. Avea 3 ani și s-a necăjit de ceva ce i-a spus un copil de la grădiniță. A fost demult și nu are nicio legătură cu prietenii ei de la școală, care o iubesc și o prețuiesc. 

- Când ați decis să dezvăluiţi că sunteți mama unei minunate fetițe?

- Am decis să facem public în secunda în care ea a spus că își dorește asta. A fi copil de persoană publică nu e ușor și am dorit ca ea să fie suficient de puternică, pentru a decide dacă vrea asta. A spus că e pregătită să afle lumea despre ea și am acționat în consecință. 

„Un copil născut din inimă este de-o sensibilitate ieșită din comun”

919 16 4- Ce sfaturi le dați celor care adoptă un copil, în România zilelor noastre?

- Drumul este complicat, dar tare frumos. Iubirea unui copil născut din inimă este uriașă, la fel cum este dorința de a face lucrurile bine și frumos, de a îmbrățișa, de a fi în atenția părinților. Un copil născut din inimă este de-o sensibilitate ieșită din comun.

- V-a întrebat Elena cine sunt părinții ei naturali?

- Nu știm cine sunt cei care au conceput-o, însă părinții ei, în cel mai natural și iubitor mod posibil, suntem Radu Bucura și eu. 

„Îi place mult dansul, mișcarea scenică, actoria”

- Am văzut că Elena a fost protagonistă în unul dintre clipurile dumneavoastră. Cum a fost să o aveți alături pe platourile de filmare?

- Elena este foarte naturală și plină de inspirație în fața camerei. Cred că și ea și-a dorit să apară în fața lumii de multe ori. De altfel, ea a mai jucat alături de mai mulți copii în videoclipul piesei „O lume minunată”, unde a fost la fel de spontană și naturală. Pentru mine a fost o mare bucurie să văd cât a crescut și cât este de inteligentă, de serioasă și de dedicată în tot ceea ce face. Copilul acesta este o minune și mă simt mereu binecuvântată când sunt în preajma ei. Este un îngeraș de copil. 

- Se adaptează ușor și este dornică de o carieră muzicală?

- Se adaptează foarte ușor, însă această carieră nu o atrage, deocamdată, deși îi place să asculte muzică frumoasă, de o varietate de genuri. Îi surâde mai mult dansul, mișcarea scenică, actoria și are o conformație ce o ajută să facă orice sport, de la înot la atletism, balet, patinaj, echitație (adoră caii și să călărească), dar și multe altele. 

- Vă vedeți cântând pe aceleași scene?

- Mi-aș dori enorm să îi pot lăsa moștenirea mea muzicală, tehnica mea vocală și tot ceea ce am acumulat în toți anii de experiență, însă, nu am văzut, până acum, un interes în acest sens și am decis să nu forțez lucrurile.

„Mereu găsesc desene prin casă cu declarații răvășitoare de dragoste pentru noi și întreaga familie”

- Ce alte aptitudine are? Ce și-ar dori să experimenteze?

- Este extrem de inteligentă, are o intuiție afectivă, știe să își atingă scopurile, ceea ce pe mine mă bucură enorm. Ca orice copil al zilelor noastre își dorește stimulare și simte că asimilează anumite tehnici înainte de vreme, însă iubirea ei și respectul față de ceilalți sunt lucruri definitorii pe care le admir din tot sufletul. 

- Ce activități vă place să faceți împreună?

- Noi două facem înot împreună, am mers la patinaj, la echitaţie, desenăm. Mereu găsesc desene prin casă cu declarații răvășitoare de dragoste pentru noi și întreaga familie. Ne place să exersăm engleza, să strângem sau să punem masa și ne place enorm să ne plimbăm. Noi, ca fetele, avem un loc secret unde mergem doar noi două și ne simțim foarte bine împreună. 

Secretul din viaţa Paulei Seling are 9 ani, o cheamă Elena, a fost adoptată în urmă cu 6 ani şi acum, mamă şi fiică, sunt fericite şi nedespărţite la înot, la patinaj, la echitaţie, desenează şi îşi perfecţionează engleza împreună

919 16 5„Elena este foarte naturală și plină de inspirație în fața camerei. Cred că și ea și-a dorit să apară în fața lumii de multe ori. De altfel, ea a mai jucat alături de mai mulți copii în videoclipul piesei «O lume minunată», unde a fost la fel de spontană și de naturală“

„Fac sport, mănânc sănătos şi folosesc creme de faţă antirid“

- Mereu ați avut o imagine impecabilă. Care este secretul? 

- Dorința de a fi impecabilă, în fața publicului meu, mă face să fiu atentă la fiecare apariție. Fac sport, mănânc sănătos și folosesc creme de față care mă ajută să mă mențin mai departe de vârsta pe care o am. 

- Ce tratamente de înfrumusețare vă faceți?

- Uneori folosesc gomaj din zaț de cafea și adaug uleiuri esențiale în cremele de față pe care le folosesc după fiecare demachiere. Înainte de machiaj folosesc o cremă grasă care mă ferește de efectele mai puţin bune ale produselor de machiaj. 

- Sunteți adepta măștilor realizate în casă? 

- Nu prea folosesc măști, mă deranjează să stau cu ele pe față, însă, studiul vocal menține musculatura feței tonică, și cred că acesta este un factor important. Pentru cei care nu cântă, există exerciții fizice care tonifică mușchii feței. Chiar și eu am vrut să accesez acest tip de program, pentru perioadele când sunt în repaus vocal. 

- Ați apelat vreodată la intervenții estetice? Sunteți pro sau contra?

- Nu am nicio intervenție estetică și niciodată nu m-am gândit la această idee. Nu am dreptul să fiu contra, pentru că fiecare face cum consideră. Singura operaţie pe care o am este la degetul mare și arătător de la mâna stângă, unde am avut o intervenție în urma unei întâmplări nefericite ce a necesitat reconstrucție plastică. Din fericire, degetele nu mi-au fost afectate și nici interpretarea la pian, însă atunci am crezut că nu voi mai putea cânta.

„Anul trecut a fost cel mai greu din viaţa mea. Am resimţit despărţirea din toate unghiurile“

- Viața a fost și bună, dar ați avut și momente neplăcute, chiar dificile... Care a fost cel mai greu?

- Anul care tocmai a trecut a fost cel mai greu din viața mea.

- Este separarea de soț o cumpănă imposibil de trecut pentru femei? Vă întreb asta pentru că multe femei ajung la psiholog sau la gesturi extreme după divorț.

- Înțeleg de ce poate fi o cumpănă de netrecut, de altfel, pentru ambii foști soți. Un divorț este foarte greu, la care se mai adaugă și existența a mii de întrebări pe care nu mai reușești să le înțelegi. Radu și cu mine încercăm să ne ținem aproape, să ne ajutăm reciproc, să comunicăm și să conlucrăm în creșterea Elenei. 

- Cum le explicăm copiilor schimbările pentru a nu suferi?

- Elena nu simte schimbări decât prin locul de reședință al tatălui său. În rest, atenția, iubirea, colaborarea între noi, dorința de a o face fericită sunt la fel ca în timpul căsniciei. O iubim enorm amândoi și încercăm să facem tot posibilul să fie în echilibru, liniștită și fericită. 

- Cum v-ați descurat pe plan financiar de când sunteți independentă?

- Cred că sunt în regulă. Mă descurc, mereu am fost genul de femeie care nu a depins de nimeni. Am resimțit despărțirea din toate unghiurile, dar ușor, ușor o scoatem la capăt.