Main menu

header

de Cristina Tache

Pe Adriana Antoni o cunosc toţi românii, din Banat până în America. Muzica sa, când mai săltăreaţă, când mai domoală sau mai melancolică, este pe placul românilor de pretutindeni. Cu o voce puternică, ce porneşte parcă din inimă, şi o dragoste imensă pentru doina românească, Adriana Antoni a devenit o artistă apreciată şi iubită. Abordând stiluri diferite, de la muzică populară din toate zonele ţării la melodii de dragoste, doine sau tangouri vechi, Adriana şi-a câştigat locul între cei mai buni cântăreţi de la noi. Despre cum este Adriana în spatele scenei, despre colaborarea extraordinară cu maestrul Gheorghe Zamfir şi multe alte lucruri frumoase din viaţa cântăreţei veţi afla în cele ce urmează.

Talentul, moştenire genetică
Adriana Antoni a descoperit muzica încă din primii ani de viaţă, şi de atunci nu a mai renunţat la cântat. „Am început să cânt de la grădiniţă, sub îndrumarea învăţătoarei mele, care descoperise că am talent. Părinţii mei au cântat şi ei în tinereţe o perioadă scurtă, iar apoi, când năşeau câte o pereche de tineri, mă luau cu ei la nuntă, unde cânta tata. Acesta a fost primul meu contact cu lumea muzicii. La îndemnul mamei mele am urmat Şcoala de Muzică şi Artă Populară, apoi am intrat în Corul «Ion Vidu Juniori», un grup destul de cunoscut în zona Banatului. Ulterior, am făcut parte din Ansamblul Casei de Cultură, unde am cântat trei ani. Mi-a plăcut, pentru că erau oameni pasionaţi şi profesionişti, care voiau să facă ceva pentru folclorul românesc. Cei din jurul meu îmi spuneau să merg înainte cu muzica, însă părinţii mei îşi doreau să urmez o facultate. Am intrat la Liceul de Chimie, iar apoi la Facultatea de Medicină. Nu îmi plăcea chimia şi nu suportam să văd sânge. Am renunţat la Medicină şi m-am înscris la Facultatea de Drept. Între timp începusem să cânt singură şi să am tot mai multe spectacole. Am jonglat o perioadă şi cu şcoala, şi cu muzica, dar într-o zi a trebuit să aleg, şi am ales muzica”, începe Adriana dialogul nostru.

„Unde erau comunităţi de români eram şi noi”
Hotărâtă să cânte şi să facă din pasiunea sa o meserie, a străbătut lumea în lung şi în lat, bucurând cu melodii de suflet sau de petrecere diaspora, compatrioţi dornici să audă cântece româneşti. „Prima ieşire în afara ţării a fost în Franţa, în vara lui ‘96. Am fost cooptată într-un turneu şi am colindat în trei săptămâni 14 oraşe. În iarnă am lansat primul meu album, iar de Crăciun am plecat să cânt pentru românii din America. Am stat acolo patru luni şi am cântat peste tot. A fost o experienţă frumoasă, din care am învăţat multe lucruri. Apoi m-am întors acasă, iar perioada ce a urmat a fost un adevărat tăvălug: spectacole, petreceri private, festivaluri româneşti în străinătate. Acolo unde erau comunităţi de români eram şi noi”, povesteşte Adriana. Deşi la prima plecare în America nu şi-a dorit să rămână acolo, în 1998 alege să se mute pe continentul american: „Am locuit în SUA mai mulţi ani. Am cântat în toate oraşele din America şi Canada în care erau stabiliţi români. Compatrioţii noştri de acolo duc dorul meleagurilor natale şi vor să audă muzică românească”.

„Muzica m-a ajutat să trec mai uşor peste moartea mamei mele”
O perioadă nu a venit deloc în România, însă, în 2005, viaţa i-a dat o lovitură groaznică, fiind forţată să revină acasă. „Plănuiam să mă întorc în ţară ca să mai lansez un album şi să îmi văd familia. Dar cu câteva săptămâni înainte de venirea mea mama a suferit o intervenţie chirurgicală, în urma căreia au apărut complicaţii şi a plecat dintre noi. A fost vorba despre neglijenţă din partea medicilor şi nu s-a mai putut face nimic. Nu am mai apucat-o în viaţă. A fost cea mai grea lovitură!”, rememorează cu durere Adriana. Apoi continuă, cu lacrimi ce-i licăresc în privire şi pe care şi le ascunde cu greu: „După această tragedie ce se abătuse asupra familiei mele, nu mai eram în stare să cânt. Dar într-o zi, mergând cu soţul meu în piaţă, la Timişoara, m-au văzut cei care vindeau casete, iar în decurs de o oră m-au sunat patru producători. Iniţial, i-am refuzat, dar ulterior mi-am dat seama că muzica mă ajuta să trec mai uşor peste moartea mamei. M-am închis în studio şi am făcut un album. Curând după lansarea acestui disc am început să fiu invitată la emisiuni de televiziune şi să am succes”. Despre experienţa cu televiziunile, Adriana povesteşte amuzată: „Până atunci nu mai călcasem într-un studio tv. Albumele mele se vindeau în pieţe, la tarabe, fără să fie nevoie de prea multă promovare. Prima dată am apărut într-o emisiune la Etno TV. Când am intrat în studio eram timidă, mă inhibau camerele, nu ştiam ce trebuie să fac. Mă gândeam că nu pot să transmit nimic publicului telespectator, pentru că este o cameră de filmat între mine şi el. Însă, m-am obişnuit repede şi am realizat că astfel muzica mea ajunge mai repede în casele oamenilor”.

„L-am cunoscut pe Regele naiului la un festival românesc de la Chicago”
Adriana se bucură deja de ani buni de succes în muzica din România, cântând melodii de toate genurile: de dragoste, de dor, cântece populare din toate zonele ţării, melodii sârbeşti. În repertoriul său atât de vast se află însă, la loc de cinste, doina românească. Acest cântec mioritic i-a adus una dintre cele mai frumoase colaborări ale vieţii sale, două melodii cu Regele naiului, maestrul Gheorghe Zamfir. „L-am cunoscut pe maestru la un festival românesc de la Chicago. Cântam amândoi pentru confraţii de acolo. Eu mi-am început programul cu o doină, iar maestrului i-a plăcut aşa de mult, încât mi-a propus să colaborăm. În cadrul festivalului am cântat împreună câteva doine, tangouri şi romanţe vechi. Au fost momente extraordinare, de vis. Eu şi maestrul avem aceeaşi iubire: doina românească, iar acest cântec mi-a dat şansa să îl cunosc. M-am îndrăgostit de doină în copilărie, în perioada în care cântam alături de corul şcolii la festivaluri. Pe fiecare album al meu încerc să pun măcar o astfel de melodie. Când m-am întors în ţară, după câteva albume lansate deja, m-am reîntâlnit cu maestrul şi ne-am hotărât să înregistrăm două melodii împreună: „Tată, azi de ziua ta” şi „Ca românii nu sunt alţii”. Ne-am fi dorit să facem două albume, unul numai cu folclor, iar altul cu tangouri şi cu romanţe, însă nu ne-am putut sincroniza, pentru că fiecare dintre noi are şi alte proiecte. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate vom reuşi să scoatem aceste discuri. Maestrul Gheorghe Zamfir este un zeu al muzicii, iar eu am multe lucruri de învăţat de la el. Încă un album cu domnia sa ar fi o nouă reuşită a vieţii mele.”, îmi mărturiseşte artista.

„Voi fi o femeie împlinită când voi deveni mamă”
Dumnezeu nu a hărăzit-o doar cu talent muzical, ci i-a dăruit şi iubire. Adriana trăieşte o poveste de dragoste frumoasă alături de soţul său. Nu îi place să vorbească foarte mult despre viaţa personală, însă am reuşit să scot de la ea câteva cuvinte şi despre viaţa de familie: „Mi-am cunoscut soţul în America, şi de 11 ani suntem împreună. Nu avem copii încă, dar îmi doresc foarte mult să fiu mamă. Am nepoţi de la surorile mele mai mari şi îi iubesc ca pe copiii mei. Momentan, mă mulţumesc să pun suflet în cântecele pe care le compun. Iar atunci când voi deveni mamă vreau să pot fi alături de copiii mei. Peste vreo 20 de ani mi-aş dori să fiu la casa mea, alături de copii şi nepoţi, şi să cânt de plăcere, să nu mai alerg ca acum, peste tot. Mai am mult de dus, dar voi fi o femeie împlinită când voi fi mamă”.

Un nou album, din 15 noiembrie
Adriana lucrează deja la un nou CD, ce este gata în proporţie de 90% şi va fi lansat la 15 noiembrie a.c. „Fanii mei mă vor regăsi pe acest album la fel ca şi până acum. Am lucrat cu acelaşi devotament, aceeaşi seriozitate şi am pus mult suflet, la fel ca întotdeauna. Nu o să îi dezamăgesc. Pun pe albumele mele muzică diversificată, pentru că vreau să poată fi ascultată şi de tineri, şi de bătrâni, şi de bănăţeni, dar şi de ardeleni, de olteni, de moldoveni şi de toţi cei care simt româneşte. De asemenea, publicul meu îmi cere melodii lente, pe care eu le în drăgesc foarte mult şi le cânt din inimă. Iar fiecare melodie este construită pas cu pas, cu atenţie şi trecută prin mai multe filtre până să o interpretez. Vreau să transmit ceea ce cânt şi doar atunci când simt melodia pot face asta”, spune Adriana.

Foloseşte arta Feng-Shui, pentru echilibru emoţional

Având un program încărcat, Adriana îşi face timp pentru sală, dar a găsit şi alte metode de a se menţine în formă. „Merg la masaj şi la saună, pentru relaxare. Încerc să mănânc cât mai sănătos, am renunţat aproape total la carne, pentru că prefer legumele şi fructele. Pentru înfrumuseţare folosesc numai produse cosmetice minerale. Mă feresc de cele cu etichete greu de înţeles şi cu ingrediente complicate, pentru că nu mi se par în regulă. Prefer cosmeticele bio. De asemenea, pentru a-mi menţine echilibrul psihic, folosesc arta Feng-Shui în casă”, declară interpreta.

Se relaxează muncind în grădină

Printre pasiunile Adrianei Antoni se numără grădinăritul, un hobby moştenit de la tatăl său: „Acasă la părinţii mei aveam o grădină mare, în care tata planta copaci, viţă-de-vie, iar eu îl ajutam. Îmi plăceau plantele. Când m-am mutat la casa mea, mi-am dorit şi eu o grădină cu multe flori, de care să am grijă eu însămi. Acest lucru mă relaxează, dar acum nu mai am foarte mult timp liber pentru asta. Iubesc natura şi aş da oricând orice excursie scumpă pe o oră într-o pădure sau într-un parc. La fel de mult iubesc şi filmele. Mă uit uneori şi la câte trei pe seară. Îmi plac dramele ce te fac să te gândeşti la subiectul filmului mult timp după ce l-ai văzut”.

Pentru contactarea artistei vă rugăm să sunaţi la numărul de telefon 0744.534.735