Main menu

header

862 16 1de Ștefania Băcanu

„Unde dragoste nu e, nimic nu e” a cântat, o viaţă întreagă, Gheorghe Gheorghiu, încă o mai face, iar viaţa i-a dăruit exact ce şi-a dorit: iubire, fericire şi împlinire... În luna noiembrie, mai exact pe 14, s-a căsătorit cu aleasa inimii, Gabriela Băncescu, femeia care i-a fost alături, ca prietenă, în ultimele trei decenii. Îndrăgitul artist, ajuns la vârsta de 67 de ani, a făcut pasul cel mare peste Ocean, de mână cu aceea care l-a convins că toate lucrurile frumoase se fac în echipă, o persoană despre care celebrul trubadur are numai cuvinte de laudă. Gheorghe Gheorghiu ne-a povestit cum a decurs evenimentul, cine le-a fost alături, ce artişti români au fost prezenţi, dar şi cum se descurcă în carieră şi de câte ori face naveta între România şi America. Nu rataţi un interviu spumos!

„Unde dragoste nu e, chiar nimic nu poate fi”

- În primul rând, felicitări pentru căsătorie! Dacă dragoste nu e, nimic nu e, nu-i așa?

- Aşa este, unde dragoste nu e, chiar nimic nu poate fi...! (râde)

- Cum a fost evenimentul?

- A fost un eveniment Magic! Totul foarte minuţios organizat şi a ieşit perfect!!

- Unde a fost organizată petrecerea? Cine s-a ocupat de eveniment?

- Ceremonia religioasă a avut loc la Biserica Ortodoxă Română Sfinţii Apostoli Petru și Pavel din Astoria - New York, iar recepţia la restaurantul de lux „Da Mikelle Palazzo” din Queens - New York. Absolut toată organizarea a fost a Gabrielei Gheorghiu, soţia mea. Este o perfecţionistă. Ca atare, totul a ieşit perfect! Recunosc, sunt un norocos! (zâmbeşte)

- Ce artiști au participat alături de dumneavoastră la nuntă?

- Până la urmă au fost doar 550 de invitaţi, dar mulţi nu au mai avut loc şi ne cerem scuze pentru acest inconvenient!

„Mi-au furat mireasa și a trebuit să cânt patru melodii în inima New York-ului, ca să mi-o aducă înapoi”

862 16 2- Ce artiști au întreținut atmosfera? Dumneavoastră ați cântat?

- Am avut alături colegii de turnee şi prietenii mei de suflet, Maria Dragomiroiu, Angela Rusu, Nicu Paleru, Văru’ Săndel, Abigaila Budac, Denis de la Autentic, Igor şi Victor de la formaţia „Amor” şi, bineînţeles, Gheorghe Gheorghiu. (râde) Am cântat şi eu câteva melodii. A fost un show senzaţional, aşa cum era de aşteptat.

- Cine v-au fost părinți spirituali și cum i-ați ales?

- Naşi ne-au fost Maria Dragomiroiu şi Bebe Mihu! Ne cunoaştem de 35 de ani şi Gabriela a ţinut neapărat şi din toată inima ca ei să ne fie părinţii spirituali. Noi le mulţumim mult că au acceptat să ne fie alături în incredibila poveste de dragoste!

- A fost o căsătorie cu tradiții, având în vedere că s-a desfășurat într-un oraș american? Dacă da, povestiți-ne ce tradiții ați respectat...

- Eu fiind născut la Brașov, nu prea am cunoscut tradiții de nuntă. Acestea se respectă mai mult în Moldova și prin alte zone frumoase din țară. La nunta noastră, şmecherii mi-au furat mireasa, recunosc că nu m-am așteptat, dar, până la urmă, am recuperat-o! Mi-au cerut drept răscumpărare să cânt patru cântece și, n-am avut încotro, le-am făcut pe plac...

Povestea inelului de logodnă

862 16 5- Ce meniu ați avut și cine l-a ales?

- De meniu și de toată organizarea s-a ocupat Gabriela și a făcut-o minunat! Asta face ea de când se știe! De aceea, când vine vorba despre organizare, nu cred că are concurență. Totul a fost perfect, meniul foarte variat dar, după mine, cred că a fost exagerat de multă mâncare. Partea cu desertul a fost superspectaculoasă, chiar nu m-am așteptat!

- De cât timp sunteți împreună cu doamna Gabriela? Care este povestea acestei relații?

- Cu Gabriela mă ştiu de prin anul 1994! Mereu am cântat în restaurantele ei şi mereu am fost bine primit, întotdeauna m-am simţit ca acasă. Am avut şi avem în continuare o frumoasă prietenie. Împreună, trupeşte, suntem de anul trecut, de prin preajma Crăciunului pe care l-am petrecut amândoi în Florida, mai precis în Orlando, alături de familia Curtu, prietenii noştri dragi. Atunci m-am hotărât pe loc şi i-am dăruit inelul de logodnă. A fost un Crăciun magic, de poveste...

- Cum v-a convins că este potrivită pentru dumneavoastră?

- Gabriela este un om special, orice bărbat ar merita să aibă alături o doamnă ca ea, dar, din fericire, eu am fost norocosul şi, gata, s-a măritat!

„Mai am încă mult de cântat românilor mei”

- Urmează luna de miere sau nu mergeți încă în vacanță?

- Deocamdată avem multe spectacole cu artişti din România, la „Romanian Garden” şi organizarea Revelionului 2022.

- Totuşi, atunci când se va putea, unde v-ar plăcea să mergeți?

- Oricum, undeva la căldură. Îmi plac plajele exotice şi cât mai mult soare! Vă încredințez un secret, Gabriela cum vede oceanul, se aruncă îmbrăcată şi abia reuşesc s-o aduc la mal! (râde)

- Stați mai mult în America decât în România?

- Acum domiciliul stabil îl am la New York. Visul meu este să locuiesc şase luni în Statele Unite şi celelalte şase luni în România, unde vara am contracte pe plajă, la Perla Venusului, Hotel Cupidon, Saturn - Hotel Delta, în Jupiter, la Club Vila Bran şi, nu în ultimul rând, la Cireşica din Olimp.

- Cât de des veniți în țară?

- Cum apar ghioceii, zbor acasă. Nu pot să părăsesc definitiv România, pentru că acolo mi-am desăvârşit cariera şi mai am încă de cântat mult românilor. Îmi iubesc publicul care mi-a adus atâtea satisfacţii şi care m-a crescut, arătându-mi mereu calea către succes!

„Pregătesc un album de mare efect, în studioul lui Igor Mescoi”

- Ce faceți în America? Aveți spectacole? Cântați și pentru străini sau doar pentru români?

- Cânt de când mă ştiu doar pentru comunitatea românească şi-mi place foarte mult acest lucru. Naşu’, Bebe Mihu, organizează toamna/iarna şi primavăra foarte multe spectacole! Acum, că mi-e şi părinte spiritual, nu are cum să nu mă treacă pe afişe. Aşa că, m-am scos... (râde)

- Mai aveți și alte activități, poate afaceri?

- Vreau să trăiesc liniştit, fără stres, şi să mă bucur de familia mea în linişte. Nu am nevoie de niciun business, vreau să cânt până la capătul capătului...

- Mergeți în turneu în America de mulți ani, cum ați fost primit peste Ocean la începuturi?

- Comunitatea românească este minunată. Românii sunt mereu dornici să petreacă şi, pentru noi artiştii, acesta este un dar de la Dumnezeu!

- Cum este viața acolo, cum sunt restricțiile?

- În America, din păcate, este cam la fel ca peste tot, doar că pe aici legile sunt mult mai respectate. Nu te joci!

- La ce proiecte lucrați în această perioadă?

- Peste câteva zile voi intra în studioul bunului meu prieten şi orchestrator, Igor Mescoi! Vom lucra la un nou album de mare efect şi vom reorchestra piese mai vechi!

„Ne-a lovit pe toţi pandemia asta tristă”

- A fost și este în continuare o perioadă grea pentru toată lumea, mai ales pentru artiști. Pe dumneavoastră v-a afectat pandemia?

- Pe toată lumea a lovit şi loveşte în continuare pandemia. Sperăm să trecem cu bine această perioadă tristă.

- Că tot se apropie Sărbătorile de iarnă, ce planuri aveţi? Veniți în țară?

- Anul acesta, din păcate, nu ajung în România. Crăciunul şi Revelionul le voi petrece cu soţia mea, alături de artişti români, care ne vor vizita stoluri-stoluri.

- Aveți spectacole în America?

- După Sărbătorile de iarnă, începem turnee împreună cu 3Sud-Est, Romică Ţociu şi Cornel Palade, Vlăduţa Lupău, Mioara Velicu şi mulți alții. Lista o are naşu’! (râde)

- Ce pregătiți pentru noaptea dintre ani?

- Trebuie să cânt de Revelion, neapărat. Păi, dacă nu eu, atunci cine? (râde cu poftă) Avem invitați faimoși: Maria Dragomiroiu, Mioara Velicu, Stelian Arau, Paul Stângă, George Târgovișteanu și formația „Amor”.

- Ce vă doriți pentru 2022?

- Îmi doresc doar să fim sănătoși și să avem o viață lungă, liniștită și frumoasă!

„Sunt tare mândru de Andra, fata mea!”

862 16 3- Ce face Andra? Când vă uitați la ea, vă vine să credeți că are 33 de ani și este o femeie în toată firea?

- Sunt tare mândru de ea! Este pe picioarele ei şi aştept ziua în care voi strânge la piept câţiva nepoţei! (zâmbeşte)

- Spuneţi că este pe picioarele ei. Cu ce se ocupă?

- A terminat Facultatea de Comunicare, a făcut Masterul şi acum lucrează la o firmă farmaceutică care face medicamente pentru câteva boli foarte rare...

- Are şi un business, dacă nu mă înşel...

- Cred că vă referiţi la pasiunea cu pălăriile... Îi place să le accesorizeze, dar munca la firmă îi ocupă tot timpul, aşa că rămâne doar pe planul doi, deocamdată!

- Se consultă cu dumneavoastră, în general, atunci când are de luat decizii importante?

- Ţinem legătura mereu şi, sincer, îmi împărtăşeşte micile ei probleme, dar sunt nesemnificative, aşa că trecem uşor peste toate împreună.

- Nu v-a moștenit talentul muzical?

- Se pare că nu ştiţi, dar, înainte să se mute în Statele Unite, cânta şi cânta serios... Îmi place să spun că eu am moştenit-o pe ea!

Amintiri de la Disneyland, cu „eternul copil” poznaş Romică Ţociu

862 16 4- Ce a spus când a aflat că vă căsătoriți?

- S-a bucurat foarte mult. M-a felicitat şi mi-a spus că, în sfârşit, după asta, poate să se mărite şi ea... (râde cu poftă)

- Cum se înțelege cu doamna Gabriela?

- Cu Gabriela? Extraordinar de bine. A fost dragoste la prima vedere!

- Povestiți-ne o amintire frumoasă legată de Andra. Ce vă vine-n minte prima dată când vă gândiți la ea?

- Îmi amintesc că prin ’94, am fost împreună cu bunul meu prieten, Romică Țociu, la New York, pentru un turneu mai lung prin State. La un moment dat, am ajuns la Los Angeles și, bineînțeles, că am vizitat tot ce se putea vizita prin zonă. Într-una dintre zile, ne-am îndreptat entuziasmați către Disneyland! Vreo două zile am bântuit pe acolo și ne-am filmat ca să le arătăm copiilor pe unde ne-am distrat noi. Eu comentam pe filmare, uite, tata, de fapt, tu, Andra, ar trebui să fii aici în locul meu... dar filmez și îți aduc să vezi! Ajunși acasă, Romică a împrumutat cuiva caseta care a dispărut fără urmă, nici în ziua de azi nu am mai recuperat frumoasele amintiri!

- Sunteți un tată dur sau mai permisiv?

- Nu sunt un tată milităros, nu am de ce să fiu. Andra este un copil foarte bun și noi suntem buni prieteni, vorbim despre orice și ne sfătuim mereu.

- Dar când era mică?

- Trebuie să recunosc faptul că pe vremea aceea eu eram mereu plecat în turnee și nu-mi amintesc să fi făcut Andra multe năzbâtii, dar sigur că a făcut și ea ce fac toți copiii când sunt mici, şotiile copilăriei.

La 67 de ani, îndrăgitul artist Gigi Gheorghiu a făcut, cu fast, o nuntă de poveste... Semn că n-a fost trubadur doar în muzică, ci a ştiut să-şi trăiască şi viaţa cu mare talent!

„Unde dragoste nu e, nimic nu e“, „Ultimul tren“, „Eu sunt nebunul care te iubeşte“, „Doi ochi căprui“, „Mă gândesc la tine“ sunt melodiile care l-au făcut celebru

„Prefer pomana porcului aici, la «Romanian Garden»“

- Cum vă întrețineți? Faceți sport?

- În copilărie am făcut sport de performanță, gimnastică, atletism, handbal! De la o vreme, m-am cam lenevit și alerg doar de două-trei ori pe săptămână.

- Țineți diete, aveți grijă la alimentație?

- Nu prea țin diete, recunosc. Am făcut de câteva ori o detoxifiere a colonului, timp în care nu am mâncat absolut nimic zece zile. Cam atât!

- Care este mâncarea sau care sunt alimentele preferate?

- Nu sunt mofturos. În general, mănânc orice mi se dă, dar prefer pomana porcului aici, la „Romanian Garden”, la Gabriela! (ne face cu ochiul)

„Mereu am fost sub semnul norocului şi asta m-a ajutat mult în viaţă şi în carieră, iar acum, şi în dragoste“

„Unul dintre evenimente este când, în 1975, am fost cooptat în Cenaclul Flacăra, al regretatului Adrian Păunescu. Acest pas mi-a schimbat total cursul vieţii!“

„Am avut şi momente triste care mi-au marcat viaţa... De exemplu, când mi-au murit ambii părinţi şi mi-am dat seama că am rămas copilul nimănui!“

„Viaţa mea a fost mereu ca o vacanţă!“

862 16 6- Dacă v-ați descrie viața de acum în câteva cuvinte, cum ar arăta?

- Viaţa mea a fost întotdeauna ca o vacanţă! M-am născut în vacanţă şi aşa vreau să fiu până la capăt. Mereu am fost sub semnul norocului şi asta m-a ajutat mult în viaţă şi în carieră, iar acum, şi în dragoste!

- Dar dacă ați da timpul înapoi, ați face aceleași alegeri, ați avea același parcurs?

- Exact!

- Care a fost cel mai important sau care sunt cele mai remarcabile evenimente care v-au marcat viața?

- Unul dintre evenimente este când, în 1975, am fost cooptat în Cenaclul Flacăra, al regretatului Adrian Păunescu. Acest pas mi-a schimbat total cursul vieţii! Un alt moment marcant a fost când s-a născut îngerul meu, Andra, iar acum, de curând, căsătoria cu Gabriela! Să fie într-un ceas bun şi să ne bucurăm de o viaţă frumoasă şi liniştită şi să ne vedem copiii la casele lor... Asta ne dorim! Dar am avut şi momente triste care mi-au marcat viaţa... De exemplu, când mi-au murit ambii părinţi şi mi-am dat seama că am rămas copilul nimănui!

- Dar cele mai mari regrete?

- Chiar nu am niciun regret. Le-aş dori tuturor să aibă viaţa mea întreagă!