Main menu

header

de Maria Petrache

Există o vorbă din bătrâni care spune că nu le poţi avea chiar pe toate. Dacă ai faimă, bani, chiar şi iubire, uneori Cel de Sus nu îţi trimite pruncul care să te împlinească. Dacă ar fi cazuri izolate, am spune că sunt coincidenţe, însă s-au adunat deja destule vedete autohtone care au trăit această poveste pentru a ne mai îndoi de adevăr. Este deja o realitate faptul că icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, din Biserica „Sfântul Spiridon Vechi”, din Capitală, le-a ajutat pe diverse femei de succes, şi nu numai, să simtă fericirea maternităţii după ani de eşecuri şi aşteptări. De exemplu, la 44 de ani, Nadia Comăneci a născut un copil superb după ce s-a rugat icoanei miraculoase. În semn de recunoştinţă, „Zeiţa de la Montreal” a inaugurat, recent, un aşezământ socio-medical ce îi poartă numele chiar în incinta curţii bisericii.

Nadia Comăneci: „M-am rugat împreună cu Bart să avem un copil!”
Nadia Comăneci nu mai spera deloc că va mai putea avea copii. Într-o zi, ea a intrat să se roage, alături de soţul său, Bart. Preotul paroh de la Biserica „Sf. Spiridon”, Ioan Iordache, a îndrăznit să îi spună: „Nadia, ai tot ce-şi poate dori un pământean. Numele tău a înconjurat planeta, eşti iubită pretutindeni. Un singur lucru îţi lipseşte, fructul dragostei dintre tine şi bărbatul tău”. Nadia a suspinat: „Cum credeţi că eu mai pot avea copii la vârsta asta?”. „Atunci am simţit un imbold de undeva. Am chemat-o la mine, am binecuvântat-o, i-am pus o mână pe cap, iar cealaltă am pus-o pe icoana Sfântului Spiridon şi am început să fac chiar atunci, pe loc, o rugăciune de ajutorare pentru naşterea de prunci...”, povesteşte preotul, care îşi aminteşte cu drag cum a convins-o pe fosta mare gimnastă să rămână să se roage atunci când voia să plece… Preotul i-a citit rugăciunea până la capăt. La scurt timp, părintele Iordache a primit, cu bucurie, un telefon din SUA, de la Bart, care îi dădea marea veste, cu emoţie. Nadia era însărcinată. Pentru „Zeiţa de la Montreal” era un miracol! Tot părintele Iordache a fost cel care i-a tăiat moţul lui Dylan Paul, fiul fostei noastre campioane. Nadia a confirmat toate aceste lucruri: „Da, m-am rugat împreună cu Bart să avem un copil şi am aprins lumânări.” După naşterea copilului său, Nadia Comăneci a donat Bisericii „Sf. Spiridon” o parte din banii obţinuţi din drepturile de publicare a primelor fotografii cu fiul său. Alte sume au venit tot prin intermediul Nadiei, pentru ridicarea unei policlinici care să se ocupe de orfani chiar în incinta curţii acestei biserici. Construcţia a durat câţiva ani, dar, în urmă cu puţin timp, Nadia şi Bart au participat la inaugurarea aşezământului ce îi poartă numele. Cu acelaşi prilej, părintele Ioan Iordache i-a acordat Nadiei Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Clasa I, ocrotitorii căsniciei.

Preotul Ioan Iordache: „Andreea Marin ajunsese la deznădejde”
Fosta zână a surprizelor, Andreea Marin, a rămas însărcinată şi ea după mai bine de un an întreg de rugăciuni la icoana Sf. Spiridon. Vedeta l-a cunoscut pe preotul Ioan Iordache prin intermediul Iulianei Marciuc, când aceasta a fost invitată la emisiunea sa. Părintele spune că a fost primul om pe care Andreea Marin l-a înştiinţat că este însărcinată. „Mă implora să fac şi pentru dânsa rugăciuni la Sfântul Spiridon. Spunea că invidia oamenilor e mare, că simte multe puteri negative din partea semenilor şi că se simte singură… Nu mai avea curaj, pierduse deja o sarcină, făcuse o operaţie complicată, ajunsese la deznădejde”, spune preotul Iordache, care a botezat-o şi pe fetiţa Andreei Marin, Ana-Violeta. După ce a rămas însărcinată, vedeta îi spunea des preotului că are rod în pântec doar cu ajutorul rugăciunilor la Sfântul Spiridon.

Iuliana Marciuc, canon de 40 de zile
Nici Iulianei Marciuc medicii nu i-au dat speranţe că va putea rămâne însărcinată. Ea a ajuns din întâmplare la Biserica „Sf. Spiridon Vechi”, într-o perioadă în care medicii nu-i mai dădeau decât şansa unei fertilizări in vitro. „Iuliana era şi ea foarte dezamăgită. Nu ştia ce să facă… A stat puţin în faţa altarului, apoi s-a gândit să treacă să-mi zică să vorbim înainte de plecare. Parcă simţea să împărtăşească cuiva necazul ei. Am ascultat-o, m-am uitat la ea şi i-am zis că eu cred că se poate. Era sceptică, considerând că spun aşa doar ca să o liniştesc. I-am dat canon Acatistul Sfântului Spiridon, al Sfinţilor Ioachim şi Ana, Acatistul Maicii Domnului, apoi post şi rugăciuni la Icoana Făcătoare de minuni a Sf. Spiridon”, mai spune părintele. „Am mers la biserică nouă săptămâni, iar după 40 de zile am aflat că sunt însărcinată. Mulţumesc Sfântului Spiridon pentru minunea din viaţa mea”, completează Iuliana Marciuc. Acesta mai spune că nici medicilor nu le venea să creadă minunea care se întâmplase cu Iuliana, care i-a dăruit lui Adrian Enache un băieţel de toată frumuseţea. „Părintele Ioan este foarte apropiat sufletului meu. Cu exigenţă, dar şi cu delicateţe mi-a devenit din duhovnic prieten. Datorită harului său, atmosfera din această biserică este unică”, ne-a mărturisit Iuliana.

Sanda Ladoşi şi darurile divine
Şi cu Sanda Ladoşi a fost o situaţie similară. Ea a aflat de la Iuliana Marciuc despre minunile pe care le-a făcut rugăciunile ei la icoana Sfântului Spiridon şi a rugat-o să o îndrume către duhovnicul său. Cântăreaţa a făcut tratamente timp de şapte ani pentru a rămâne însărcinată. A făcut cinci inseminări artificiale şi două fertilizări in vitro şi tot nu a rămas gravidă până ce nu s-a rugat la Sf. Spiridon. Părintele Iordache i-a dat Sandei acelaşi canon. Cântăreaţa are acum doi copii, Bogdan şi Ioana, darurile divine trimise de Cel de Sus. Pe fetiţă, părintele Iordache a botezat-o în luna iunie a anului curent.

Marele Mihai Eminescu i s-a închinat
Biserica „Sf. Spiridon Vechi” datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XVll-lea. La 9 martie 1680 se menţiona într-un document de la Şerban Cantacuzino că era o bisericuţă din lemn, ctitorie a boierilor Floreşti, servind ca paraclis pentru aceştia. Într-un alt document, la începutul secolului al XVlll-lea, biserica avea în jurul ei case din zid, ceea ce înseamnă că şi ea putea fi construită din aceleaşi materiale. Între anii 1747 şi 1748, domnitorul Constantin Mavrocordat a rezidit-o din temelie. Biserica a avut de suferit din pricina cutremurelor din 1802 şi 1838. A fost refăcută, iar în 1987 a fost dărâmată de Elena şi de Nicolae Ceauşescu. Catapeteasma şi icoanele au fost salvate şi duse la Mănăstirea Cernica. A fost reconstruită după 1989, între anii 1992 şi 1996. Părintele Iordache a scotocit ani la rând prin bătrânele arhive ale Patriarhiei şi s-a cutremurat când a aflat că aceasta a fost „biserica de suflet” a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Deşi ctitoria lui favorită, Biserica „Domniţa Bălaşa”, se află la doi paşi, el venea tot la Biserica „Sf. Spiridon Vechi” în fiecare duminică, împreună cu cei patru fii şi cu ginerele Ianache, pentru ca apoi să se urce în caleaşcă şi să pornească pe Calea Victoriei, către Palatul de la Mogoşoaia. Apoi, Eminescu s-a rugat o după-amiază întreagă la icoana Sfântului Spiridon, chiar cu o zi înainte de a pleca pe jos în lunga sa călătorie spre Blaj. De asemenea, Nicolae Iorga a îngenuncheat şi el în faţa altarului şi s-a rugat îndelung, cu exact două zile înainte de a fi ucis. Ce i-a adus pe toţi aceşti oameni aici, într-o bisericuţă care era pe atunci la marginea Bucureştiului? Preotul Iordache s-a întrebat des ce i-a adus pe aceşti oameni aici şi tot el îşi dă răspunsul: „Probabil că acelaşi lucru care mă face şi pe mine astăzi, aici, atât de fericit...”.

Diana Lăscărescu are acum doi băieţi
La Biserica „Sf. Spiridon” s-au mai rugat pentru copii Diana Lăscărescu, fostă crainică TVR, şi Roxana Iliescu, prezentatoarea emisiunii „6! Vine presa”, de la B1 TV. Diana a devenit mamă a doi băieţi, în timp ce Roxana a dat naştere la două fetiţe. „M-am rugat şi aici, cum am făcut şi la alte biserici. Este important să crezi în ceea ce vrei şi, mai ales, să fii credincios!”, spune Diana Lăscărescu. De altfel, se pare că vedeta şi soţul său, Dan Şucu, au făcut şi ei o donaţie impresionantă. „Am mers şi merg periodic la Sf. Spiridon, care este considerat a fi protectorul copiilor”, spune Roxana Iliescu. Se spune că şi Mădălina Manole, mult mai retrasă în ultimii ani din viaţa artistică şi publică, a fost văzută rugându-se aici. Cântăreaţa a născut un băiat anul acesta, la vârsta de 41 de ani.

Sfânt grabnic făcător de minuni

Biserica „Sf. Spiridon Vechi” a primit din Grecia o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni! În ultimii zece ani, icoana Sfântului Spiridon a făcut numeroase minuni, ce au depăşit graniţele Capitalei şi ale ţării noastre. La predică, preoţii acestei biserici susţin că aici s-au săvârşit dintotdeauna „minuni grabnice”, după cum şi Sfântul Spiridon este socotit drept „grabnic făcător de minuni şi tămăduitor de bolnavi”. În incinta bisericuţei, în partea stângă, se găseşte o raclă cu baldachin, creată din 18 kg de argint masiv, pe care este încrustat numele sfântului. Moaştele sale au fost depuse aici. Cum intri, în partea dreaptă a bisericii se află celebra icoană făcătoare de minuni la care s-au rugat zeci de creştini şi au plâns tot atâtea femei.