Main menu

header

de Cristina Tache
şi Elena Şerban

Michael Jackson a fost un megastar! Cel mai mare artist din toate timpurile! A dărâmat bariere rasiale şi sociale, a fost un extraordinar showman, un muzician extrem de talentat, un om complet. Pe scenă dădea impresia că este ireal, dar în spatele ei era doar un om cu multe probleme, drame personale şi frământări. Timid şi retras, Michael Jackson a fost un mister pentru toată lumea. Puţini erau cei care îl cunoşteau cu adevărat şi care vedeau dincolo de imaginea publică. O viaţă trăită în faţa fanilor, cu succese irepetabile, recorduri de neegalat, dar şi cu multă suferinţă... Toate acestea s-au regăsit într-un singur om, neînţeles, blamat şi chinuit. S-au scris mii de pagini despre el de-a lungul timpului, lucruri adevărate, dar şi false. Vă invităm să aflaţi ceea ce nu ştiaţi despre fiul, omul, tatăl şi megastarul Michael Jackson.



- Îşi petrecea timpul liber organizând bătăi cu apă sau urcându-se în copaci la Neverland. Avea şi un arbore preferat, botezat Pomul cel Darnic, în care stătea ore întregi şi compunea cântece

- Michael Jackson declara într-un interviu în urmă cu 15 ani: „Oamenii cred că mă cunosc, dar nu este aşa, nu mă ştiu cu adevărat. Sunt unul dintre cei mai singuratici oameni de pe Pământ! Plâng uneori, pentru că doare. Chiar doare! Să fiu sincer, cred că e dureros să fii în pielea mea...”.

- Familia Jackson locuia în Gary, Indiana, pe strada Jackson. Era o familie numeroasă, cu nouă copii, care locuia într-o casă cu doar două dormitoare. La începuturile trupei The Jackson Five, costumele băieţilor erau create şi cusute de mama lor.

- S-a inspirat din tehnicile de pantomimă ale mimului francez Marcel Marceau atunci când o inventat celebrul „pas pe lună”. Francezul mimase în câteva spectacole mersul contra vântului. Ulterior, Michael Jackson a inventat şi patentat pantofii antigravitaţie. Aceştia permit dansatorilor care îi poartă să se aplece în faţă mai mult decât în mod obişnuit, sfidând gravitaţia. Această încălţăminte a fost folosită de artist în videoclipul de la „Smooth Criminal”.

- Lui Michael Jackson îi plăceau foarte mult animalele. Spunea că moşteneşte acest lucru de la tatăl său, dar şi că îi place să stea printre animale uneori pentru că acestea nu îi cer nimic şi sunt sincere cu el. Însă, îl speriau câinii, pentru că îi era frică să nu îl muşte.

- Bubbles, cimpanzeul preferat al lui Michael, devenise un membru al familiei. În 1985, Michael l-a salvat dintr-un centru de cercetare, iar acesta a devenit companionul permanent al artistului. Michael a renunţat la el, deoarece devenise prea periculos pentru a fi ţinut în casă. Bubbles locuieşte acum într-un centru pentru animale.

- În urmă cu 19 ani, Michael Jackson şi-a dorit să lanseze pe piaţă un parfum, se spune, „periculos de seducător”. Artistul a renunţat la idee din cauza problemelor financiare pe care le avea la vremea respectivă. În acea perioadă au fost distruse aproximativ 40.000 de sticluţe cu parfum, „Mistique de Michael Jackson” pentru femei şi „Le Jan de Michael Jackson” pentru bărbaţi.

- În 2003, Michael Jackson a mers, după 30 de ani, pentru prima dată într-un supermarket la cumpărături. Aceasta era una dintre cele mai mari dorinţe ale sale, să se poată comporta ca un om de rând. Magazinul a fost închis special pentru el. Despre acest moment, el spunea că s-a simţit ca la Disneyland, pentru că făcea un lucru neobişnuit.

- La moartea vecinului şi prietenului său, actorul Gregory Peck, la 12 iunie 2003, pe care îl considera ca un tată, a sărit în ajutorul familiei acestuia, pentru ca cineastul să aibă o înmormântare grandioasă.

- În 1985, Michael Jackson a câştigat licitaţia pentru drepturile de autor asupra catalogului Beatles. Starul le-a cumpărat atunci cu suma de 47,5 milioane de dolari, iar zece ani mai târziu a vândut companiei Sony 250 de cântece, pentru 95 de milioane.

- Pentru melodia ”She’s out of my life” a fost nevoie de mai multe înregistrări, pentru că de fiecare dată, la finalul cântecului, Michael începea să plângă. Această piesă îi amintea de o poveste de dragoste dureroasă. Piesa a fost lansată cu Michael plângând pe final.

- „Îmi ador copiii, sunt totul pentru mine. Când sunt acasă au o viaţă normală, se joacă împreună cu alţi copii, râd foarte mult, merg la şcoală. Însă în public trebuie să îi protejez” (Michael)

- Cifra şapte l-a urmărit pe Michael Jackson toată viaţa. Conform site-ului american TMZ, Michael şi-a semnat testamentul la 7.07.2002. Ceremonia de comemorare a artistului a avut loc la 7.07.2009, exact la şapte ani după semnarea testamentului. Cele mai mari hituri ale artistului „Black&White” şi „Billie Jean” au stat pe locul 1 în topuri timp de şapte săptămâni. Cel mai bine vândute albume ale megastarului „Thriller”, „Bad” şi „Dangerous” au lansat şapte hituri. Michael Jackson s-a născut în anul 1958... 19+58=77. Michael a murit pe data de 25... 2+5=7. Numele şi prenumele artistului conţin fiecare câte şapte litere.

- S-a însurat la 26 mai 1994 cu Lisa Marie Presley, în La Vega (Republica Dominicană).

- După moartea starului, Lisa Marie Presley a postat pe site-ul personal o scrisoare numită „Ştia”, în care vorbeşte despre frica lui Michael că va sfârşi la fel ca şi Elvis şi despre neputinţa ei de a-l ajuta să îşi revină. „Relaţia noastră nu a fost o prefăcătorie. Poate era o relaţie neobişnuită, dar sunt sigură că el m-a iubit pe cât de mult a putut, iar eu l-am iubit foarte mult”.

- Macaulay Culkin şi Elizabeth Taylor sunt naşii primilor doi copii ai lui Michael Jackson, Paris şi Prince. Cu toate acestea, familia nu i-a permis actriţei să participe la comemorare, motivând că nu este o prietenă apropiată;

- În 2003, Debbie Rowe, fosta soţie a megastarului şi mama primilor doi copii ai acestuia, a dat un interviu în care spunea că ea s-a oferit să îi dăruiască starului copiii, pentru că acesta suferea că nu avusese moştenitori împreună cu Lisa Marie Presley. De asemenea, ea mărturisea că ideea să le acopere feţele micuţilor i-a aparţinut;

- Într-o filmare din arhiva personală a lui Michael, Paris, fiica sa, este întrebată ce vrea să devină când va creşte, iar ea răspunde: „Vreau să fiu ca tati”.

- Datorită celebrităţii, chipul său a apărut pe timbre puse în vânzare în Insulele Virgine. Banii pe care ar fi trebuit să îi primească starul au mers, la dorinţa acestuia, la copiii şi la sistemul de învăţământ din acest stat;

- Îi plăcea la nebunie să se uite la bătăile din Ultimate Fighting Championship (lupta în care nu există reguli);

- Prestaţia sa din ianuarie 1993, în pauza finalei de fotbal american - Super Bowl XXVII -, a adus cea mai mare audienţă din istoria televiziunilor americane;

- În 1999 a plătit 1,5 milioane de dolari pentru a intra în posesia statuetei Oscar câştigată de David O. Selznick în 1939, pentru filmul „Pe aripile vântului”.

- În 1997 a fost declarat cel mai cunoscut om de pe planetă, înaintea preşedintelui american Bill Clinton sau a Papei Ioan Paul al II-lea.

- În 1993, Michael Jackson a sărbătorit primul Crăciun din viaţa sa, el fiind un adept al Martorilor lui Jehova. Buna sa prietenă, Elizabeth Taylor, s-a hotărât în acel an să decoreze ferma de la Neverland pentru Crăciun. După cinci ani de încercări, a reuşit să îl convingă pe Michael să accepte, spunându-i că această sărbătoare este şi o celebrare a dragostei;

- Familia Jackson nu-şi aniversa zilele de naştere. Dar copiii inventaseră două zile speciale pentru părinţii lor: Ziua Joe Jackson şi Ziua Katherine Jackson (părinţii lui Michael). La aceste ocazii se reuneau cu toţii, ţineau discursuri, în care vorbeau despre părinţii lor şi le ofereau cadouri.

- Aflată la un concert de-al lui Michael la Londra, Prinţesa Diana i-a cerut megastarului să cânte şi melodia „Dirty Diana”. Lady Di a fost dezamăgită când acesta i-a spus că a scos piesa din concert din respect pentru ea.

- Se spune că ar fi donat peste 300 de milioane de dolari pentru acţiuni caritabile, mai mult chiar decât Oprah Winfrey.

- Elizabeth Taylor l-a lăsat fără cuvinte atunci când a aterizat la Neverland şi i-a dăruit un... elefant, pe care l-au numit Gipsy, pentru că actriţa purta în acea zi haine ţigăneşti.

- Marlon Brando a fost un prieten apropiat al lui Michael, vizitându-l adesea la Neverland, unde rămânea şi câte două săptămâni. Mai mult, fiul actorului Miko a fost câţiva ani bodyguardul megastarului

- Unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Michael Jackson, Mike Seropian, a declarat că Michael şi-a dorit dintotdeauna să aibă o familie şi că mereu era în căutarea femeii care să îi devină soţie. Despre relaţia lui Michael cu cei trei copii ai săi, Seropian spune: „Era un tată minunat! Îşi dorea să fie un tată aşa cum el nu avusese. Avea foarte multă grijă de ei. Dacă se îmbolnăveau, Michael era şi el bolnav. Copiii erau normali, bine educaţi, nu răsfăţaţi”. Despre Michael, el poveşte: „Era un om normal, făcea lucruri normale. Îi plăcea mâncarea mexicană şi adora să ia cina la restaurantul «El Chollo», din Los Angeles”;

- Unul dintre producătorii muzicali cu care colabora Michael îşi aminteşte un moment inedit: „Prince Michael a vărsat popcorn în studio, iar eu m-am aplecat să strâng, de teamă ca Michael să nu reacţioneze urât. Însă Michael şi-a cerut scuze şi mi-a spus: «E copilul meu. Strâng eu după el». S-a aşezat în genunchi şi a adunat floricelele de pe jos. Nu cred că Madonna ar face asta!”;

- Piesa de mare succes „Bad”, lansată în 1987, se dorea a fi un duet alături de Prince. Ulterior acesta a declarat că nu a vrut să mai cânte după ce a văzut versul: „Fundul tău e al meu”;

- Jurnaliştii americani au aflat cum a fost îmbrăcat Michael Jackson pentru ultima sa călătorie: o mănuşă albă de piele bătută cu cristale Swarovsky, pantaloni negri cu paiete, o jachetă albă, brodată cu perle, pe care Michael a purtat-o la Premiile Grammy, şi o curea masivă aurie, asemănătoare centurii de box. Părul i-a fost coafat în stil afro, cu multe bucle, iar în sicriu, familia a lăsat o pereche mare de aripi albe. Hainele pentru înmormântare se pare că au fost alese de sora mai mare a artistului, LaToya;

- Pentru concertele de la Londra, Michael Jackson pregătea o mulţime de surprize, inclusiv un duet cu fiul său Prince Michael, în vârstă de 12 ani;

- În curând se va lansa biografia „Fără mască”, semnată de Ian Halperin, specializat în biografii ale vedetelor. Autorul promite dezvăluiri spectaculoase despre artist şi amănunte picante. Cartea tratează cele mai spinoase probleme din viaţa starului, de la dependenţa de medicamente la operaţiile estetice sau identitatea sexuală incertă.

- Ferma de la Neverland are propriul parc de distracţii (realizat de Jacko împreună cu Macaulay Culkin), un teatru privat şi o impresionantă sală de dans, dar şi numeroase animale exotice.