Main menu

header

de Cristina Tache

- Bucureştiul de altădată, reînviat în studiourile de la Buftea

Primul serial românesc de epocă, „Aniela”, o ambiţioasă producţie ce va fi difuzată din această toamnă la Acasă TV, aduce pe micul ecran o distribuţie de zile mari. Florina Cercel, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Dan Condurache, Dana Dembinski, Nicoleta Luciu, cuplul Alexandru Papadopol - Ioana Ginghină sunt doar câţiva dintre actorii care vor da viaţă unor personaje inspirate de Micul Paris. Puteţi afla mai multe detalii despre noul serial chiar de la protagoniştii săi.

 

Florina Cercel dă fustele colorate pe umbreluţă şi corset
În „Aniela” vom afla povestea unei familii de parveniţi din anii 1900, familia Lăptaru, al cărei scop este să intre în înalta societate. Actriţa Stela Popescu îi va surprinde pe telespectatori cu un rol inedit, de femeie simplă de la ţară, Coana Chiva, stăpână în casa familiei Lăptaru. Actriţa Florina Cercel o va interpreta pe Aretia, directoarea  Institutului de susţinere a fetelor. După rolul Spaniei, din „Inimă de ţigan’’ şi „Regina”, actriţa Florina Cercel este pregătită pentru un personaj din vremuri apuse, cu corset şi umbreluţă: „E o întâlnire pentru care mă pregătesc cu mare emoţie, pentru că întoarcerea în timp te face să introspectezi cu mai multă fantezie realitatea de atunci şi mai ales psihologia unei femei care a trăit în acea epocă’’.

Gheorghe Dinică, generalul Grigorie Vulturesco
Marele Gheorghe Dinică îl lasă în urmă pe bulibaşa Aurică şi îl va întrupa pe generalul în rezervă şi eroul naţional Grigorie Vulturesco. Marin Moraru va juca rolul lui Costică, un om simplu, de calitate, tatăl Niculinei (Sabina Posea). „Costumele, ambianţa, limbajul aparţin unor vremuri minunate şi pentru mine este o mare bucurie şi plăcere să joc în această producţie, mai ales că-l reîntâlnesc pe platouri pe bunul meu prieten Gheorghe Dinică’’, mărturiseşte Marin Moraru.

Dan Condurache, respectabil şi putred de bogat
Dan Condurache va fi omul de afaceri respectabil şi putred de bogat Iorgu Vulturesco: „Soţia mea a găsit fotografii cu bunicul meu în uniforma de subofiţer al armatei române... E o lume care m-a privit întrebător toată copilăria. Pe străbunic nu am reuşit să îl cunosc, iar oameni ca el sunt exact personajele din acest proiect. Poate Dumnezeu mi-a dat şansa să îmi întorc o privire mai serioasă şi mai aplicată către lumea din care provenim cu toţii, o lume poate mai parfumată, dar la fel de crudă, ca în viaţa de zi cu zi”.
Dana Dembinski deţine unul dintre rolurile principale. Ea este Eufrosina, mama lui Radu Vulturesco şi soţia lui Iorgu. „Mă bucur că mi s-a dat oportunitatea de a juca într-un serial de epocă, alături de nume mari ale scenei româneşti. Cel mai greu cred că va fi să redau exact limbajul vremii şi atitudinea, total diferite de cele actuale”, spune actriţa.

Ioana Ginghină şi Alexandru Papadopol, împreună şi... separaţi
Ioana Ginghină şi Alexandru Papadopol sunt din nou colegi pe platourile din Buftea. Personajele interpretate de ei nu se vor intersecta în serial, deşi locuiesc pe aceeaşi stradă. Ioana va da viaţă Artei, o tânără controversată, fiica Aretiei: „Filmul meu preferat este «Pe aripile vântului», pe care l-am văzut de cel puţin 20 de ori, şi de fiecare dată visam să port şi eu acele rochii superbe, să călăresc şi să am fineţea gesturilor lor. Pentru acest rol am luat lecţii de călărie împreună cu Alexandru şi ne-am cumpărat multe cărţi de epocă. Jurnalul Reginei Maria a fost cel care m-a inspirat cel mai mult şi în toată perioada vacanţei am încercat să mănânc, să vorbesc şi să folosesc gesturile femeilor din Bucureştiul de odinioară”. Papi  îl va aduce în faţa telespectatorilor pe Aleco Calofesco, proprietarul gazetei mondene „L’epoque”. „Personajul meu trebuia să aibă mustaţă, aşa că m-am ales cu un look nou. M-am amuzat teribil când fetiţa mea m-a văzut aşa! Nu m-a recunoscut şi a început să plângă. Din fericire, s-a obişnuit repede cu noua mea înfăţişare, dar nu o să uit niciodată reacţia sa”, ne spune zâmbind actorul.

„Aripa tânără”, în faţa unei noi provocări
Printre fetele angajate la Institutul Aretiei se află şi Nutzi (Andreea Pătraşcu). Pentru actriţa care a debutat în lumea filmului cu rolul Irinei din „Inimă de ţigan”, transformarea este una spectaculoasă. „Trecerea de la un personaj la altul este una semnificativă, însă nu mă sperie provocarea”, spune Andreea.
Iuliana Luciu o va interpreta pe Natalie, o tânără care speră ca şansa să-i surâdă într-o zi.
Laura Cosoi o va interpreta pe Tantzi, o mamă care şi-ar da viaţa pentru fetiţa sa, micuţa Fanny (Jennifer Dumitraşcu). „Dacă mi-am dorit ceva de când am intrat în industria filmului, atunci în mod clar am visat ca într-o zi să joc într-un film de epocă. Şi visul mi s-a îndeplinit! Voi interpreta pentru prima dată în viaţa mea rolul unei mame cu multe greutăţi”, spune Laura.

Mihai Petre, ofiţer în garda regală
Nicoleta Luciu va fi Matilda, un personaj care va tulbura liniştea familiei Vulturesco.
Diana Dumitrescu va juca pentru prima dată un rol negativ, al Polixeniei: „Mi-am dorit foarte mult un rol de fată rea, care încurcă lucrurile. Este cu atât mai greu, cu cât vorbim despre o domnişoară râzgâiată, care trăieşte într-o epocă ce are multe convenienţe şi reguli ce nu trebuie încălcate”, ne povesteşte tânăra actriţă.
Mult râvnitul rol al prinţului Mihail Zambuliche a fost adjudecat, fără drept de apel, de talentatul Emil Măndănac, în defavoarea lui Răzvan Fodor, Liviu Vârciu, Adrian Ştefan ş.a. Emoţionat, actorul a mărturisit: „E o provocare în cariera mea şi îmi doresc să nu dezamăgesc pe nimeni!”
Răsturnare de situaţie în distribuţie. Personajul principal, ofiţerul în garda regală Radu Vulturesco, va fi interpretat de Mihai Petre (căruia îi fusese încredinţat iniţial un rol secundar), şi nu de Denis Ştefan, aşa cum se ştia până nu demult. Regizorul Iura Lucaşu a explicat: „De la o repetiţie la alta, Mihai a făcut un salt uriaş şi am hotărât că este cel mai potrivit pentru acest rol”.

Lecţii despre „La belle epoque“

La sfârşitul lunii iunie, actorii din „Aniela” au avut primul contact cu lumea anilor 1900. Celebrul istoric Georgeta Filitti s-a întâlnit cu artiştii, pentru a le vorbi despre obiceiurile, tradiţiile şi manierele acelor vremuri, pe care urmează să le redea în serial.
Georgeta Filitti şi-a dedicat toată viaţa studiind începutul secolului al XX-lea. Cu ajutorul său, actori, regizori, directori de imagine, creatori de costume şi decoruri au intrat în Bucureştii de odinioară. Cu toţii vor recrea la belle epoque, vor reînvăţa manierele şi vor reveni la bunul gust din Micul Paris.