Main menu

header

de Cristina Tache

- Michael Jackson: o viaţă plină de controverse şi de recorduri ce vor fi foarte greu de egalat

Aşa cum spune unul dintre cântecele sale, „Plecat prea devreme” („Gone too soon”), Regele muzicii pop a părăsit această lume mult prea brusc… Michael Jackson a  murit la 25 iunie, într-un spital din Los Angeles, în urma unui stop cardiac. Starul pop a fost declarat mort de medici, după ce a ajuns la spital în comă profundă. Michael Jackson pregătea un megaturneu de revenire, ce cuprindea 50 de concerte ce urmau să fie susţinute în capitala Marii Britanii, începând cu 13 iulie 2009 şi până în luna martie a anului viitor. Biletele se epuizaseră în doar câteva ore de la punerea acestora în vânzare. Fanii din lumea întreagă suferă pentru pierderea idolului lor. Regele va cânta de-acum îngerilor.

A cunoscut celebritatea când alţi copii învăţau alfabetul
Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958, în Gary, o suburbie industrială din Chicago, într-o familie de muncitori, fiind al şaptelea copil. A debutat în cariera muzicală la 5 ani cu formaţia The Jackson 5, în care cânta alături de patru dintre fraţii săi. Succesul trupei a fost incredibil, iar Michael şi-a evidenţiat rapid talentul care l-a făcut să devină „Regele muzicii pop”. În 1971 s-a lansat în cariera solo, iar la scurt timp a devenit un nume în muzica pop, dar şi primul artist afro-american la MTV. Michael era propriul său compozitor şi coregraf, mişcările sale de dans fiind imitate de tinerii din întreaga lume. Megastarul este unul dintre puţinii artişti care au fost introduşi de două ori în „Rock and Roll Hall of Fame”. Cinci dintre albumele sale au devenit cele mai bine vândute albume din întreaga lume: „Off the Wall” (1979), „Thriller” (1982), „Bad” (1987), „Dangerous” (1991) şi „History” (1995). Videoclipurile sale filmice, dansul complicat şi muzica originală au influenţat de-a lungul timpului mulţi artişti de pop, hip-hop sau R&B. Cu 13 premii Grammy la activ, 13 single-uri clasate pe locul întâi în topuri şi vânzări de peste 750 de milioane de albume în întreaga lume, Michael Jackson este, practic, de neegalat!

Abuzat fizic şi psihic de tată
De la o vârstă fragedă, Michael Jackson a fost abuzat fizic şi psihic de tatăl său, lucru care l-a urmărit pe parcursul vieţii. Din acest motiv, se pare că Michael şi-ar fi dorit ca fiii săi să fie crescuţi de sora sa, Janet, dacă lui i s-ar fi întâmplat ceva. Marlon Jackson, unul dintre fraţii artistului, îşi aminteşte că „într-o noapte, în timp ce Michael dormea, Joseph (n.r. - tatăl lor) a urcat în camera sa, prin fereastra de la dormitor, purtând o mască înspăimântătoare şi ţipând înfiorător.” Joseph a spus că a vrut să-şi înveţe copiii să nu lase fereastra deschisă atunci când se duc la culcare. Ani în şir, Michael a avut coşmaruri, în care credea că este „răpit din dormitor”. Conform spuselor unui avocat al starului, John Branca, ar exista un testament redactat în 2002 prin care Michael îşi tăia tatăl din testament şi lăsa averea copiilor săi, mamei, precum şi unor societăţi caritabile.

O viaţă personală plină de controverse
Michael Jackson a fost căsătorit de două ori. În 1994 şi-a unit destinul cu Lisa Marie Presley, fiica legendei rock Elvis Presley. Mariajul a durat numai 19 luni, cei doi divorţând în 1996. În noiembrie ‘96, Michael s-a căsătorit pentru a doua oară, de această dată cu Debbie Rowe, care era asistenta dermatologului său. Au avut împreună doi copii, un băiat şi o fată: Prince Michael Joseph Jackson (născut la 13 februarie 1997) şi Paris Michael Katherine Jackson (3 aprilie 1998). În 2002 se naşte al treilea copil al său, Prince Michael II, cu o mamă surogat necunoscută.
Michael a fost acuzat de două ori de comportament neadecvat asupra unor minori, în 1993 şi în 2003. Primul proces a fost suspendat în 1994, după un acord cu reclamanţii. Pentru a doua acuzaţie a fost achitat în 2005. După aceste momente pline de încercări, Michael s-a retras în Bahrain, apoi în Europa şi Las Vegas.

Hăituit de paparazzi
Deşi în faţa publicului, în show-urile lui, Michael Jackson părea un om puternic, un fenomen, în viaţa de zi cu zi era timid. Părea nesigur pe el şi tot timpul puţin speriat, apăsat de povara celebrităţii. „Nu pot să duc o viaţă normală, să merg până la magazin, să mă plimb pe stradă ca un om normal. Tot timpul trebuie să mă ascund. Tot timpul sunt urmărit. Parcă sunt la închisoare”, mărturisea megastarul în unul dintre interviurile acordate presei de peste Ocean. Era foarte bun prieten cu Prinţesa Diana, cu care vorbea deseori la telefon. Împreună se revoltau împotriva tabloidelor şi minciunilor pe care acestea le scriau. „Diana a fost cea mai dulce persoană pe care am cunoscut-o. Mă simţeam legat de ea. Amândoi eram la fel de hăituiţi de paparazzi şi credeam în ceea ce făceam pentru oameni”, se destăinuia Michael la dispariţia nedreaptă a Prinţesei Inimilor.

Implicat în numeroase campanii umanitare
Michael Jackson era implicat în numeroase campanii umanitare, adunând şi donând milioane de dolari. A jucat un rol crucial în proiectul de binefacere „We are the World”, realizat pentru a combate foametea din Africa. „Într-un turneu la Budapesta eram cu Lisa Marie şi vizitam un spital. Acolo am văzut un copil foarte bolnav, care putea fi salvat numai dacă i s-ar fi donat un ficat. Mi-am trimis organizaţia să caute donatori compatibili în toată lumea şi am reuşit să îi salvăm astfel viaţa. Dumnezeu să îl binecuvânteze”, povestea Michael în urmă cu zece ani.

Cea mai mare revenire din istoria muzicii nu a mai avut loc
Seria de concerte pe care Michael Jackson trebuia să le susţină în acest an la Londra trebuia să fie o revenire spectaculoasă a megastarului. Din păcate, acest lucru nu a mai fost posibil. Michael Jackson era într-o stare fizică extrem de proastă de ceva timp, ceea ce punea sub semnul întrebării revenirea sa. Moartea sa a îndurerat fanii din întreaga lume şi, în mod paradoxal, l-a readus în atenţia publicului.

Ultima zi din viaţă, petrecută la repetiţii
În ediţia specială a revistei „Time”, publicată luni, 29 iunie, echipa lui Michael vorbeşte despre ultima sa zi. Artistul şi-a petrecut ziua de dinaintea morţii sale în sala de repetiţii... „A fost pentru prima dată, de când am început repetiţiile pentru spectacolele de la Londra, când am simţit că va fi cu adevărat un eveniment incredibil. Michael părea pregătit să reapară în faţa lumii, îşi dorea acest lucru şi arăta asta. Nici nu vă puteţi imagina ce ar fi făcut în acest turneu. Îmi doresc doar să fi ţinut măcar un spectacol, pentru ca lumea să-l vadă din nou aşa cum era înainte”, spune unul dintre membrii echipei sale.
Cu o viaţă zbuciumată, plină de controverse, Michael Jackson a fost totuşi cel mai mare cântăreţ de muzică pop al tuturor timpurilor. Regele muzicii pop este acum legendă. Iar legendele nu mor niciodată...

- În 1997 a fost declarat „Cea mai faimoasă persoană din lume”

- A vândut peste 300 de milioane de înregistrări în întreaga lume

„Era un personaj spectaculos, dar foarte fragil în acelaşi timp” (Celine Dion)

„Nu mă pot opri din plâns după ce am auzit că a murit Michael Jackson! L-am admirat întotdeauna. Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari oameni, dar muzica sa va trăi pentru totdeauna” (Madonna)

Lucruri neştiute

- deţinea drepturile de difuzare pentru imnul statului Carolina de Sud, „Carolina on My Mind”;
- în 1984 a primit un premiu din partea preşedintelui Ronald Reagan, pentru sprijinul acordat acelora care luptau cu alcoolul şi cu drogurile;
- mişcările sale originale de dans au fost inspirate de nişte dansatori văzuţi pe stradă, în faţa unui hotel;
- în 1992 a fost declarat rege în Africa de Vest de locuitorii din Gabon;
- deţine marca înregistrată a unor pantofi sport care le permite dansatorilor să se aplece în faţă şi în spate şi care par să sfideze gravitaţia;
- actorul din seria „Singur acasă”, Macauley Culkin, e naşul a doi dintre copiii lui Jackson, Paris şi Prince Michael.