Main menu

header

734 14 1de Valeria Roman

Cine nu și-ar dori să-şi ducă viaţa într-o continuă vacanță? Raluca, Walter Zenga și cei doi copii ai lor se bucură de soare și de plajă cât e ziulica de lungă, în Dubai, oraș care a devenit „casa” lor de 8 ani. Doar două luni din an sunt mai fierbinți și nu le permit să stea în arșiță, dar soția antrenorului de fotbal găsește repede activități interesante pentru cei mici, menite să le alunge eventuala plictiseală. Nici măcar ea nu ar putea vreodată să se sature de Dubai. E mereu surprinzător să trăiești acolo, iar cum asta parcă nu ar fi fost de ajuns, Raluca este mai nou și blogger de călătorie, ceea ce presupune că și-a făcut din pasiunea ei un pretext de a se plimba tot mai mult. Despre viața luxoasă din Dubai pe care Raluca Zenga o are cu familia, proiecte și dor uneori de România, am stat de vorbă chiar cu frumoasa bucureşteancă.

„Merg la adunat de scoici cu Samira sau la o partidă de fotbal pe plajă cu Walter Junior”

- Trăiești de mulți ani în Emiratele Arabe Unite. Ce înseamnă pentru tine Dubai?

- În ianuarie s-au împlinit 8 ani de când suntem rezidenţi în Dubai și de-a lungul timpului casa noastră de aici a ajuns să însemne confort, siguranță, inspirație și refugiu. Aici, la malul mării, pe insula Palm Jumeirah, mă simt ca și cum aș fi permanent în vacanță, copiii se joacă pe plajă și înoată, ne bucurăm de o libertate totală.

- Este casa ta sau a doua ta casă?

734 14 2- O consider casa mea. Aici s-a născut Walter Junior în aprilie 2012, aici cresc copiii mei (Samira avea doar 1 an și câteva luni când ne-am mutat!), s-au consolidat amintiri unice, minunate, care ne vor lega pe viață de Dubai. Asta nu exclude apartenența mea de suflet și rădăcini de România sau apartenența către Italia a copiilor, având în vedere că sunt pe jumătate italieni!

- Cum arată o zi din viața ta, cu plaja la câțiva metri de casă?

- Nu trece zi de la Dumnezeu în care să nu fiu recunoscătoare pentru viața pe care o avem aici. Mă trezesc și deschid fereastra către mare, trag aer adânc în piept și nu mă pot abține să zâmbesc. Așa reușesc să mă încarc cu energie pozitivă. Fac o plimbare pe plajă, o baie în mare, merg la adunat de scoici cu Samira sau la o partidă de fotbal pe plajă cu Walter Junior!

„În iulie și august rupem Green Planet şi Legoland”

- Mulți și-ar dori să aibă atmosfera de vacanță la doi pași distanță. Tu ești deja obișnuită cu locurile. Mai simți adrenalina?

- Da, simt în continuare o bucurie ca de copil și emoție și fluturași în stomac! Nu m-am plictisit și nici nu m-am blazat, dimpotrivă, cu trecerea timpului văd din ce în ce mai limpede importanța privilegiului cu care am fost binecuvântați. Să trăiești cu marea la picioare, într-o oază de liniște și pace, asta da viaţă!

- Sunt și zile în care vremea nu vă permite să mergeți la plajă?

734 14 3- Cu siguranță mai avem parte și de capricii climatice, de furtuni de nisip, de ploi sau pur și simplu de zile cu cer înnorat care nu se „cer” la plajă! Iulie și august sunt luni fierbinți ce cu greu ne lasă să respirăm afară, mai ieșim la o baie în mare la apusul soarelui, dar în rest mai mult stăm la aer condiționat! Însă per total suntem norocoși cu multe zile însorite, o briză plăcută și acea senzație fantastică de a fi mereu ca în vacanță!

- Ce faceți atunci? Ce activități ai cu copiii?

- Dubai este un oraș incredibil de ofertant pentru copii și familii, cu parcuri de distracții, locuri de joacă interactive, amuzament nonstop! Locurile noastre preferate sunt Bounce - trambuline elastice și curse de obstacole, Green Planet, o grădină botanică închisă cu flora și fauna unei jungle tropicale, și Legoland, care are și Aquapark!

„Samira face gimnastică și scrie, Walter Jr este talentat la stand-up comedy”

- Fac sporturi, limbi străine?

- Da, Samira face gimnastică și înot (din păcate a renunțat deocamdată la tenis și baschet!), iar Walter Junior - cum era de așteptat - joacă fotbal cu Barcelona School și ia cursuri de Kung Fu, ca un mic și adorabil ursuleț Panda! Amândoi studiază limba italiană și limba arabă - pe care o vorbesc și o scriu chiar foarte bine, spre satisfacția mea. Am studiat limba arabă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în cadrul Universității din București.

- Spre ce este înclinată Samira?

- Samira este o mică scriitoare precum mama sa - are un real talent de povestitoare (precum o spune chiar traducerea numelui său din arabă - storyteller, un fel de Șeherazada din „O mie și una de nopți!”) și adoră să creeze și să ilustreze comic books, benzi desenate. În paralel, adoră să cânte și este binecuvântată cu o voce mult mai frumoasă și melodică decât eu aș fi putut spera vreodată, deci o puteți vedea curând la „Vocea României”! (râde)

- Dar Walter Jr?

- Despre Walter Junior se spune că este un hâtru și un mucalit înnăscut, cu talent real de actor sau de stand-up comedy. Are acest dar de a face lumea să se amuze copios și o prezență scenică deosebită: emană încredere în sine și mult farmec. Mă scuzați, dar se topește mami de dragul lui când îl vede la microfon!

Despre gelozie la 2 ani şi jumătate!

734 14 4- Cine te ajută cu ei? Ai o bonă?

- Da, avem un ajutor permanent în casă, bona noastră de încredere, mâna mea dreaptă și sprijin de neprețuit. Datorită ei pot ieși cu încredere la o cină, o serată sau un eveniment, știind că ai noștri copii sunt în cea mai bună grijă.

- Cum reușiți să nu ajungeți în punctul în care să nu faceți diferențe între ei?

- Asta ne propunem noi ca părinți, dar nu reușim întotdeauna să fim perfect echidistanți și să nu facem mici diferențe între fraţi. Nu degeaba se spune că mamele sunt mai severe cu propriile fete, dar mai îngăduitoare cu fiii, iar tații își răsfață mai mult fiicele. Important este să ne dăm seama când am comis-o și apoi să reechilibrăm situația, să facem dreptate ca toată lumea să fie în armonie, copiii să se simtă la fel de iubiți și de apreciați.

- Sunt geloși unul pe celălalt? Ce vă reproșează?

- Da, există episoade de gelozie - cum este perfect natural între frate și soră - de când era micuță, la 2 ani și jumătate, Samira nu s-a arătat prea încântată de venirea pe lume a frățiorului, realizând de timpuriu că trebuie să împartă atenția părin- ților cu o altă mogâldeață. Dar dragostea noastră nu s-a împărțit la doi, ci s-a multiplicat și aplanăm gelozia cu un plus de iubire, de grijă și de interes pentru lucrurile sale preferate.

„România îmi amintește de copilărie, cu duminica în casa bunicilor, cu livadă și aromă de prăjituri de casă”

- Cât de des vii acasă, în România?

- De două ori pe an și de fiecare dată mă bucur să regăsesc afecțiunea prietenilor, tihna de acasă cu bunătățile făcute de mama mea, farmecul locurilor în care am crescut. Sigur, îmi dau seama că în ziua de azi, cu ritmul frenetic în care trăim, timpul trece altfel și avem mai puțină răbdare pentru lucrurile de altădată, pentru bucuriile simple de odinioară. România îmi amintește de fiecare dată de copilărie, de vremuri pline de farmec, cu duminica în casa bunicilor, cu livadă și aromă de prăjituri de casă.

- Se întâmplă ca atunci când ești în vizită în țara natală să vrei să ajungi mai repede în Palm Jumeirah?

- Da, se întâmplă ca traficul infernal din București și agresivitatea unora dintre semenii noștri, câteva episoade negative ocazionale, să mă facă să-mi doresc teleportarea instantanee înapoi în Paradisul meu privat, fără alți oameni în jur, un fel de Robinson Crusoe pe Palm Jumeirah. Dar îmi trece repede - nu țin la supărare! - și mă bucur din nou de moment și de locul în care mă aflu.

„Sunt fan Marie Kondo de pe Netflix, acest guru al curăţeniei”

- Cum arată casa voastră? Copiii au fiecare camera lor?

- Avem, slavă Domnului, o casă frumoasă și confortabilă, cu încăperi luminoase și spații generoase, grădină și ieșire la mare. Da, copiii au fiecare câte o cameră. Cu fiecare an ce trece își pun amprenta personalizată în decorațiuni - mă aștept să-i văd cum eram eu în anii ’90, lipind postere pe pereți, colecționând tot felul de nimicuri colorate, Star Wars și Beverly Hills 90210, cu televizorul în permanenţă dat pe MTV.

- Cine te-a ajutat să decorezi? Ai mai schimba ceva?

- Casa am amenajat-o de una singură, însă an de an îmi place să aduc îmbunătățiri și să reîmprospătez atmosfera cu noutăți - un corp de iluminat cu un design cool, plante de interior, artă modernă, obiecte rare aduse din călătorii exotice. Consider că spațiul în care trăim, exact ca noi, oamenii, trebuie să fie în continuă evoluție și transformare, să crească odată cu noi, să ne reflecte personalitatea. Așa cum ne învață Marie Kondo pe Netflix, acest guru japonez al curățeniei, funcționăm mai bine în spații depurate de lucruri inutile și vechituri adunate de-a lungul timpului - de aceea eu fac frecvent reciclări și donații de obiecte pe care nu le mai folosesc.

„Vorbesc limba arabă şi mă descurc foarte bine”

- Ai învățat cuvinte în arabă? Ce știi să spui? Cât înțelegi limba?

- Eu am dat examen de admitere la Facultatea de Limbi Străine din București prin limba arabă, intrând între primii zece la secția arabă-engleză, Universitatea de Stat. Chiar dacă nu am profesat ca arabist sau translator, destinul m-a adus să trăiesc într-o țară arabă și da, încă mai vorbesc limba și mă descurc foarte bine! Am fost dintotdeauna pasionată de Orient, de cultura arabă.

- Soțul tău este în Italia. Cum e viața voastră de familie acum? Vine el în Dubai sau te duci tu la el?

- Sunt sacrificii cu care ne-am obișnuit, iar cei mici nu au traversat niciodată o perioadă de timp prea lungă fără a-și vedea tatăl. Potolim dorul cu un salt în avion și suntem din nou în brațele sale. În funcție de programul său solicitant de antrenor, dar și de școala copiilor, ne organizăm cu un program de vizite care să ne mențină o familie, apropiați și implicați ca întotdeauna.

- Cum vă răsfață atunci când vă revedeți?

- Ne așteaptă întotdeauna cu flori și dulciurile preferate, un cadou simbolic, o atenție deosebită, iar pentru copii cărți noi și jucării, hăinuțe sau pantofi sport de jucat fotbal! Se poate spune că este un tată grijuliu, care își răsfață din plin familia. Nu s-a dat niciodată în lături pentru a ne oferi cele mai bune condiții și a ne asigura un viitor senin.

„Motto-ul «călătorului pasionat» este «un blog nu doar despre locuri, ci despre oameni» - cum se spune, omul sfințește locul și prin prisma interacțiunilor umane asimilezi cel mai bine impresiile despre o țară și o cultură nouă!”

„Se întâmplă ca traficul infernal din București și agresivitatea unora dintre semenii noștri, câteva episoade negative ocazionale, să mă facă să-mi doresc teleportarea instantanee înapoi în Paradisul meu privat, fără alți oameni în jur“

„Un Pulp Fiction al senzualităţii“

- Cine te-a încurajat să scrii?

- Scrisul a fost dintotdeauna pasiunea mea. Din adolescență am scris caiete întregi cu poezii, schițe de poveste și miniromane. Este incredibil să văd acum aceleași înclinații în fiica mea, aceeași sete de carte, abandon în lumea literaturii, hrană prețioasă pentru minte.

- Câte cărți ai scos?

- Până acum am publicat două cărți: „Manualul mămicii ZEN” - aventurile mele în sfera maternității, redate cu simțul umorului, dar și o abundență de informații utile oricărei mame la început de drum - și „Dragostea 3D”, un volum de poezie modernă pentru îndrăgostiții de orice vârstă, un fel de Pulp Fiction al senzualității.

„Am vizitat 8 ţări în 8 luni pentru blogul meu de călătorie“

734 14 5- Lucrezi la ceva nou acum? Despre ce este vorba?

- De curând mi-am lansat blogul de călătorie, www.onepassionatetraveller.com, pentru a-mi putea împărtăși viziunea proprie asupra noilor tendințe în travel, locuri în afara circuitului turistic comun, destinații pline încă de farmec rar. Trăind în Dubai ofer recomandări locale, tips-uri de vacanță, activități pentru toată familia, hoteluri și restaurante, ca vizitatorii mei să evite „capcanele turistice” și să se bucure de o experiență autentică. Ador să vă povestesc pe blog trăiri inedite, iar Asia este tărâmul meu preferat de exploratoare - spiritualitatea, oamenii pașnici, cultura complexă, mâncarea plină de savoare exotică.

- Unde ai călătorit ca să poţi relata pe blog despre destinațiile vizitate? Și ce urmează?

734 14 6- Am vizitat 8 țări în 8 luni bune - Maroc, Malaezia, Indonezia, Sri Lanka, Vietnam, Thailanda (Bangkok și Krabi, provincia Șurat Thani), Hong Kong și Coreea de Sud. Fiecare călătorie mi-a adus o nouă deschidere mentală, accesul la un alt univers de cunoștințe, satisfacții unice care te fac zi de zi să te pierzi în reveria amintirilor: pentru că până la urmă cu asta rămânem, astfel de experiențe ne vor hrăni sufletește. Când vă povestesc aceste lucruri am deja în plan următoarea călătorie, paradisul exotic din Zanzibar, Tanzania. Abia aștept primul impact cu continentul african.

- Care este următoarea vacanță de familie?

- Următoarea vacanță de familie va fi în Italia, în Sicilia, locul în care s-a născut fiica noastră. Samira și-a exprimat de multe ori dorința de a vedea orașul Palermo și casa în care a mijit ochișorii, astfel încât plănuim o surpriză pentru ea la încheierea școlii! Să vină vacanța de vară cu briza de libertate și noi experiențe de neuitat!