Main menu

header

de Claudia Stan

Energic, vesel, înzestrat cu talent şi cu bun-simţ. Aşa l-ar caracteriza cunoscuţii pe Willmark Rizzo. Venit pe meleagurile româneşti de la vârsta de 17 ani, coregraful se poate lăuda că ţara adoptivă i-a îndeplinit cele mai straşnice visuri ale sale: acum 11 ani şi-a înfiinţat o şcoală de salsa de mare succes, chiar şi în vreme de criză financiară, s-a căsătorit cu Ioana şi împreună au un băieţel minunat. Director la radio online ProFM Latino, membru permanent al juriului emisiunii „Dansez pentru tine”, dar şi profesor de dans,  columbianul este extrem de ocupat. Familia este însă foarte importantă şi îşi petrece mult timp alături de soţie şi de copil. Mai multe despre viaţa şi profesia latino-americanului, în rândurile următoare…

„Am început cu şase cursanţi, acum am 330”
Cu ritmul latino în sânge, Willmark a găsit în România tărâmul magic unde şi-a putut materializa visele cu destulă uşurinţă. Talentul, şarmul şi ambiţia i-au fost suficiente. „Dansul a fost întotdeauna o pasiune de-a mea, dar abia atunci când am venit în România m-am gândit să transform acest hobby într-un stil de viaţă. Mi-am dorit să le arăt românilor puţin din cultura latino-americană, aşa că am făcut cursuri în Columbia şi am devenit maestru în arte populare. Şi iată că predau în continuare dansuri latino, fac parte din juriul emisiunii «Dansez pentru tine» şi am grijă de radioul online ProFM Latino, unde sunt director de programe”, începe povestirea columbianul. „Aş putea spune că prietenii şi cunoştinţele mele, care îmi tot cereau să îi învăţ câţiva paşi de dans, au hotărât acest lucru. Am început cu şase cursanţi, acum am 330. Românii sunt dornici să înveţe dansuri latino, iar eu le ofer această posibilitate şi mă bucur când îi văd progresând. Anul acesta se fac 11 ani de când am înfiinţat Şcoala de dans, ce s-a dezvoltat treptat”, continuă, cu pasiune pentru munca sa, Willmark. Cum orice profesor a avut modele din care s-a inspirat, nici „Micuţul Will”, cum îl alintă Ştefan Bănică Jr, nu a făcut excepţie, admirând dansatori ca Fernando Sota, Sabrina şi Orville Small sau Pablo şi Diana, Nilson şi Deisy.

Profesorul de dans al vedetelor
Talentatul Willmark Rizzo pare că a avut o stea norocoasă care să-l ghideze către uşa succesului. Vedete de televiziune şi oameni de seamă îi trec pragul, vrând să înveţe din senzualitatea dansurilor latino, ce le intră mai apoi în sânge ca un „microb”. Mereu tonic, vesel, columbianul face din orele de dans o plăcere, fiind iubit de elevii săi: „De când am deschis şcoala am încercat să le ofer oamenilor un loc pentru a se distra şi pentru a învăţa lucruri noi şi nu am mers pe ideea de afacere. Avem preţuri accesibile pentru toată lumea, aşa că inclusiv în perioada de criză pot spune că am o afacere foarte profitabilă. Preţurile la chirii au scăzut şi aşa am putut să ne permitem o sală de dans în centrul Bucureştiului, mai precis la Universitate, unde se află inclusiv şi agenţia noastră de evenimente latino. Vedete precum Cabral, Dana Rogoz, Mihaela Tatu şi mulţi alţii au trecut pragul şcolii mele”. Şi ca o recunoaştere a valorii sale artistice, Will a fost cooptat în juriul concursului „Dansez pentru tine”, deşi, iniţial, dăduse o probă pentru coregraf. De altfel, tot dansul este cel care îl menţine în formă, petrecând cam patru ore pe zi în sală. Să recunoaştem, este forma ideală de a rămâne în formă!

„Columbienii sunt galanţi”
Plecat în „aventura românească”, Willmark s-a ataşat atât de mult de ţara şi de oamenii de aici, încât nu a mai vrut să revină acasă. Alegerea făcută s-a dovedit de bun augur, dar poate că sângele latin a fost elementul comun care l-a făcut să se simtă aici ca şi acasă. „Îmi place foarte mult aici! Am reuşit să îmi creez familia şi am mulţi prieteni. Mă bucur că am fost foarte bine primit, mă simt extraordinar şi consider că România este casa mea. Nu cred că sunt două popoare atât de diferite din punct de vedere al mentalităţii. Dacă ar fi să menţionez ceva, aş atrage atenţia asupra galanteriei, ce ar trebui să fie mai prezentă în comportamentul băieţilor români. Aceştia ar trebui, în opinia mea, să fie mai atenţi cu fetele, însă probabil că «secolul vitezei» influenţează şi acest aspect. În rest, în ceea ce priveşte tradiţiile, cel mai bine m-am adaptat bucătăriei tradiţionale româneşti, ajungând să nu mă pot lipsi de mâncăruri precum sărmăluţe sau mămăligă, cu toate că îmi este dor şi de cea din Columbia. M-am adaptat uşor la stilul de viaţă românesc, poate şi pentru că mi-am trăit adolescenţa aici încă de la 17 ani”, îşi continuă mărturisile carismaticul dansator.

Iubire în paşi de salsa
Şi cum se putea oare ca din peisaj să lipsească iubirea? Cum era de aşteptat, columbianul nostru a fost prins în mrejele lui Cupidon, îndrăgostindu-se de Ioana. Pe ritmuri de dans, în paşii romantici ai stilului latino, inimile lor au început să bată la unison... „Povestea noastră de dragoste este legată strâns de şcoala de dans, pentru că am cunoscut-o pe Ioana atunci când s-a înscris la cursurile de salsa. Pe vremea aceea eu aveam o emisiune, «Paradis Latino», iar ea, proaspăt întoarsă în România, după ce a locuit în Franţa, nu ştia cine sunt. Asta mi-a plăcut foarte mult, pentru că mă putea descoperi şi cunoaşte exact aşa cum sunt eu, fără idei preconcepute. Ioana are un caracter puternic şi chiar îmi dădea cele mai multe «bătăi de cap» la cursuri, pentru că era liderul neoficial al grupului şi dacă doream să facem o mişcare de dans trebuia întâi să o «conving» pe ea. Ioana mi s-a părut întotdeauna o persoană elegantă, fină şi încă de la început mi-am imaginat o familie cu ea”. Şi din pasiunea lor s-a zămislit un prunc, care i-a unit şi mai mult, cei doi căsătorindu-se înainte de venirea acestuia pe lume.

Loukas, copilul mult dorit
În urmă cu un an, la 9 februarie, Will şi Ioana au trăit bucuria imensă de a deveni părinţi. Venirea pe lume a micuţului Loukas a fost cel mai frumos moment trăit până acum. „Loukas este copilul mult dorit de amândoi! Pentru mine, familia este foarte importantă în evoluţia spirituală şi cred că ne aflăm pe pământ pentru a creşte din punct de vedere spiritual şi pentru a transmite mai departe moştenirea noastră. Iar Loukas este rezultatul suflului iubirii noastre şi înseamnă totul pentru mine. El e foarte vioi şi jucăuş şi, deşi e încă micuţ, are o mulţime de preocupări. Îi plac, de exemplu, gadget-urile, iar toate devin jucăriile lui. Îi place să înoate şi este foarte activ.” Cu zâmbetul pe buze, ne spune că ar fi vremea să mai „comandăm şi un frăţior sau o surioară pentru Loukas. Recunosc, mie mi-a plăcut întotdeauna sprijinul pe care l-am avut din partea surorii mele şi consider că e bine să fie mai mulţi fraţi şi surori pentru a se ajuta reciproc”. Plăcerea şi bucuria cu care vorbeşte despre familie, despre copii te fac să înţelegi că Willmark este un om cald, bun, care înţelege adevăratele valori ale vieţii. Problemele şi grijile par că sunt numai cuvinte seci folosite de alţii şi care nu au ce căuta în preajma sa.

Lună de miere în Republica Dominicană
Prinşi în diverse evenimente, Will şi Ioana au amânat luna de miere un an, când au ales să meargă în Columbia şi în Republica Dominicană: „Ne-am dedicat mult timp muncii, iar ca artist, perioada cea mai puţin aglomerată este luna ianuarie. Am ales Republica Dominicană pentru noi doi, cu cine romantice şi plimbări lungi, în care am redescoperit acele lucruri pe care le avem în comun, în timp ce Loukas a avut ocazia să petreacă mai mult timp cu bunica sa. După aceea ne-am plimbat cu toţii prin Columbia”. Timpul liber, chiar dacă este destul de limitat, este dedicat familiei sau prietenilor, când preferă să iasă la aer curat, unde băieţelul se poate juca în voie. De exemplu, la 1 Mai, au „organizat un grătar salsa la Buftea cu 200 de dansatori, vremea bună, piscină lac şi multă distracţie”.

„Fac orice pentru mama”
Incursiunea în universul interior al simpaticului columbian ajunge la frumoşii ani ai copilăriei... Din păcate, despărţirea părinţilor l-a maturizat mult prea devreme, formându-i însă un caracter puternic: „Am crescut până la 9 ani cu mama şi cu tatăl meu, după care părinţii mei au divorţat, iar eu am ajuns, treptat-treptat, bărbatul casei. O iubesc foarte mult pe mama, o ador şi aş face orice pentru ea şi pentru surorile mele, aşa că mi-a fost foarte greu să plec din Columbia. Am primit o bursă de studii oferită de statul român, aşa că am sosit în ţară dornic să urmez Facultatea de Petrol şi Gaze. Cu toate că m-am obişnuit destul de greu, pentru că distanţa mi s-a părut foarte mare şi îmi era dor de atmosfera de liceu şi de prietenii pe care i-am lăsat în urmă, primii ani petrecuţi aici au fost pentru mine încă o şcoală a vieţii, la care nu aş renunţa”.

Cel mai mare carnaval latino de la noi
Pentru că a gustat din mierea succesului, Willmark visează acum la mai mult. Şi, cu ambiţia şi perseverenţa de care dă dovadă, sigur va reuşi: „Mi-ar plăcea să dezvolt în continuare şcoala de dans şi visez ca într-o zi să am o şcoală unde copiii să înveţe de toate! Mi-aş dori să fac cel mai mare carnaval latino şi sunt sigur că se va întâmpla”. Până atunci însă, Will pregăteşte Turneul Madera Limpia în România, ce începe la 4 iunie: „Vom merge prin toată ţara cu acest band modern de muzică Cubana. Aşadar, Timişoara, Cluj, Neptun, Braşov, Sibiu, Bucureşti, pregătiţi-vă pentru ceva extraordinar: MADERA LIMPIA”.

„M-am adaptat uşor la stilul de viaţă românesc, poate şi pentru că mi-am trăit adolescenţa aici încă de la 17 ani”

„Ioana mi s-a părut întotdeauna o persoană elegantă, fină şi încă de la început mi-am imaginat o familie cu ea”

Willmark bucătarul: Bandeja Paisa

Ingrediente: o cană cu orez fiert, 200 g de carne de porc sau de vită, patru căni cu fasole roşie, un morcov, două linguri cu ulei, două linguri cu sos de tomate, avocado, un ou ochi, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în apă cât să o acopere, se adaugă o linguriţă cu sare şi se lasă la foc aproximativ 30 de minute. După fierbere, puneţi boabele de fasole într-o cratiţă peste care adăugaţi toate ingredientele şi mai lăsaţi la foc încă 20 de minute. Se aşază pe un platou cu un ou ochi deasupra şi se adaugă sosul făcut dintr-o ceşcuţă cu frunze de pătrunjel proaspete şi tăiate mărunt, trei căţei de usturoi tocaţi, o jumătate de ceşcuţă cu ulei de măsline. Se mai adaugă zeama de la o lămâie, un ardei verde tocat, oregano, sare şi piper după gust. Pentru a fi mai savuros se păstrează sosul obţinut la frigider timp de câteva ore. Poftă bună!