Main menu

header

de Maria Petrache

Celebra soprană Angela Gheorghiu se declară o femeie veşnic îndrăgostită. Căsătorită din 1996 cu tenorul Roberto Alagna, cu care alcătuieşte un cuplu de multe ori şi pe scenă, Angela Gheorghiu spune că dragostea este cel mai bun lucru pentru a te menţine în formă. Cei doi artişti s-au cunoscut la Opera din New York şi s-au căsătorit. Diva a lansat pe piaţă pe suport CD şi DVD „Madam Butterfly”. Angela Gheorghiu a acceptat să vorbească despre toate acestea, dar şi despre multe alte lucruri într-un interviu extrem de interesant.

S-au cunoscut în Iordania
- Ce noutăţi ne puteţi spune despre colaborarea cu vechiul dumneavoastră prieten Sting?
- Nu ştiu când se va concretiza colaborarea noastră, deoarece Sting s-a aflat de curând într-un mare turneu european şi mondial. Doreşte să compună câteva piese speciale pentru acest duet, deci îi trebuie linişte, inspiraţie, să stea acasă. Sunt curioasă şi eu la ce gen de piese s-a gândit…

- Când v-a venit ideea albumului?
- Am cântat împreună la spectacolul de la Petra (Iordania), în memoria lui Luciano Pavarotti, şi atunci ne-am gândit să facem şi un CD.

- Colaboraţi cu Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra şi cea din San Francisco… Care vă este mai aproape de  suflet?
- Colaborez foarte bine cu toate, dar Opera din Londra, cât şi cea din New York nu m-au trădat niciodată de la debut. Cele mai importante momente ale carierei şi totodată ale vieţii mele s-au consumat pe aceste mari scene.

Model pentru un pictor celebru
- Spectacolul „La Rondine”, de Giacomo Puccini, în care jucaţi alături de Roberto, s-a transmis în direct de la Opera din New York în mai multe cinematografe din lume, printre care şi România. Se va repeta evenimentul?
- Pentru România a fost o premieră. Din câte ştiu s-a transmis la un cinematograf din Bucureşti. Mi-am dorit foarte mult ca şi acasă să se întâmple acest lucru măcar o dată. Am început la Roma, în urmă cu câţiva ani, iar ideea s-a bucurat de mult succes. Cred că următorul eveniment de acest gen va avea loc abia la anul…

- La Opera din New York se află un portret al dumneavoastră realizat de celebrul Francesco Clemente… Ce ne spuneţi despre acest lucru?
- Tabloul a fost comandat de Metropolitan Opera şi este proprietatea acesteia. Conducerea a făcut o expoziţie chiar în incinta instituţiei, cu mai multe tablouri ale unor personalităţi, printre care m-am numărat şi eu. Tabloul este foarte reuşit şi am fost încântată de rezultat.

- Ce artist vă este mai aproape de suflet?
- Am un deosebit respect pentru soprana Virginia Zeani, căreia îi spun „mami”.

O şcoală din Adjud îi poartă numele
- Ce surprize ne mai pregătiţi?
- Aş vrea să fac un disc cu muzică românească. Nu am o problemă să colaborez cu artiştii români, dimpotrivă! Unul dintre aceştia este Damian Drăghici. În România sunt voci bune în toate genurile muzicale, dar este o singură problemă: nu există compozitori! Sunt câţiva care copiază şi se simte că nu au originalitate.

- Cu soţul dumneavoastră când mai cântaţi?
- Cu Roberto mai cânt în „Carmen”, tot la Metropolitan.

- „La Rondine“ a fost considerată un succes, dar un ziarist a scris o cronică nefavorabilă după premieră. Ţineţi cont de critici?
- N-am citit în viaţa mea cronici. Mai contează opinia unei singure persoane, după ce câteva mii de oameni pleacă extaziaţi de la spectacolul meu?!

- De un an, o şcoală din Adjud vă poartă numele. Vă implicaţi în activităţile de acolo?
- Da. Chiar am iniţiat un concurs de cultură generală cu premii, pentru a-i motiva pe cei mici. Sunt bucuroasă că le-am dat un motiv în plus să înveţe şi să muncească.

- Nu vă e dor de România?
- Sigur că îmi este dor, dar eu sunt în permanenţă înconjurată de români. Am prieteni români peste tot în lume.

„Am un program stabilit până în 2014”
- Unde este acum „acasă” pentru dumneavoastră?
- În România, şi fac tot posibilul să vin acasă cât mai des.

- Nu e obositoare naveta?
- Nu îmi plac avioanele, dar călătoresc foarte mult şi nu am încotro. Îmi iubesc meseria şi acest sacrificiu este infim.

- Când vă putem asculta într-un spectacol în România?
- Am un program plin, dar aştept să primesc o ofertă căreia să nu-i mai pot spune „nu”. În principiu, am un program stabilit până în 2013-2014 şi, ca urmare, nu pot să dau curs unor invitaţii făcute în ultimul moment.

„Cele mai importante momente ale carierei şi totodată ale vieţii mele s-au consumat pe scene mari!”

„Dragostea face minuni”

- Sunteţi frumoasă şi aveţi un tonus extraordinar. Ce faceţi pentru a vă menţine în formă?
- Am un secret: nu fac nimic! Cred că frumuseţea trupului şi a feţei este reflexia sufletului unic al fiecărei femei! În plus, dragostea face minuni. Ajunge doar să fii întotdeauna îndrăgostit şi… arăţi perfect!

- Aveţi un designer preferat?
- Nu mă îmbrac de la un creator anume, ci îmi iau ce-mi place de oriunde. În ultima vreme am purtat mai mult creaţii ale lui Oscar de la Renta. Moda se schimbă, iar mie îmi place să mă schimb. Depinde însă de starea pe care o am.

Opera din New York, la 125 de ani

- La sărbătorirea a 125 de ani de la înfiinţarea Operei Metropolitan din New York aţi avut un spectacol de ţinută. Cu ce aţi încântat publicul?
- La inaugurare, Opera s-a deschis cu Faust, şi asta am cântat şi eu la 15 martie. În plus, am avut şi un duet cu Placido Domingo (foto). La finalul spectacolului, am fost invitată la petrecerea aniversară, unde am avut plăcerea să îi reîntâlnesc pe Claudia Schiffer şi pe actorul Jeremmy Irons. Apoi, la numai două zile de la gală, am zburat spre Emiratele Arabe, unde am cântat în cadrul unui festival cu renume alături de Andreea Bocelli.