Main menu

header

de Laura Zmaranda

Odată cu Sărbătorile de iarnă, în florării şi-a făcut apariţia o floare inconfundabilă, care, în ultima vreme, are menirea de a vesti lumii minunea cea mare a Naşterii Pruncului Iisus. Poinsettia - Euphorbia pulcherrima - este un fel un „mag” contemporan. Aproape nelipsită din decorul specific Crăciunului, pentru cei care au intuit corect valoarea ei, această plantă a însemnat o oportunitate de afacere. Cristina Dragu, manager al societăţii Phoenix Flowers din Sanandrei, Timiş, se numără printre cei care au dezvoltat o astfel de afacere.

O constelaţie terestră inedită
Cu o experienţă în cultivarea florilor la ghiveci şi amenajarea de spaţii verzi de aproximativ opt ani, Cristina Dragu a vrut să adauge colecţiei sale de flori - muşcate, petunii, lalele, crizanteme, crini, primula - şi o pată de culoare intensă. Aşa se face că, un an mai târziu de la înfiinţarea societăţii pe care o manageriază, a început să cultive în ghiveci şi Poinsettia - Euphorbia pulcherrima sau Steaua Crăciunului, aşa cum este cunoscută popular. Deşi o cultură mai dificilă, cu tehnologii complexe de cultivare, planta originară din Mexic s-a adaptat condiţiilor din ţara noastră. În plus, doamna Dragu a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca afacerea sa să aibă un start prielnic, motiv pentru care s-a asigurat că sera, ce se întinde pe 2.400 mp, este una ultramodernă. Graţie unei investiţii de aproximativ 500.000 de euro în cooperare cu fondul SAPARD, sera, prevăzută cu plasă de umbrire, dispune de instalaţie de udare computerizată, mese de cultură inundabile şi instalaţie de încălzire pe gaz. Aşa se face că în Sanandrei serele societăţii Phoenix Flowers s-au colorat încă din toamnă în roşu intens. După două luni de obscuritate completă, Steaua Crăciunului a atins desăvârşirea, îmbrăcând un veşmânt special, prin care aduce propriul tribut sfintei sărbători a Naşterii Domnului. Au trecut şapte ani de când în sera ultramodernă are loc acest ritual inedit, iar anul acesta spectacolul culorii nu a fost cu nimic mai prejos. După spusele doamnei Dragu, 34.000 de Euphorbia pulcherrima au format o „constelaţie terestră”  inedită, care mai apoi s-a răsfrânt în mii de flori ce bucură sufletul cumpărătorilor în pragul Sărbătorilor.

Floare pentru decor, dar şi plantă medicinală
Pentru a afla mai multe despre trecutul şi originea acestei plante, cunoscută sub denumirea de Steaua Crăciunului, Poinsettia - Euphorbia pulcherrima, ne-am întors în timp în anul 1825. Acesta este momentul în care Steaua Crăciunului a ieşit din anonimitate graţie primului ambasador al SUA în Mexic, Joel Roberts Poinsett, al cărui nume îl şi poartă. Deşi planta era recunoscută de indigeni pentru proprietăţile sale terapeutice, este meritul ambasadorului american de a fi transformat Poinsettia într-o plantă cunoscută astăzi ca un simbol al Crăciunului. Originară din regiunile muntoase, umede, ale Mexicului şi Americii Centrale, Steaua Crăciunului este de fapt un semiarbust ce creşte până la 100 cm înălţime, ramificat, cu frunze netede, căzătoare, eliptice sau ovale de culoare verde. Răsfoind prin arhivele botanice aflăm că în trecut utilitatea Poinsettiei era mult mai practică. Una dintre menţiunile ce fac referire la Steaua Crăciunului ca şi plantă medicinală susţine că aztecii foloseau latexul prezent în membranele sale pentru prepararea unor medicamente folosite pentru combaterea febrei şi bracteele roşii, la obţinerea unor tincturi colorate. În preajma Sărbătorilor de iarnă, această plantă este nelipsită din căminele americanilor, care, în fiecare an, la data de 12 decembrie, sărbătoresc Poinsettia Day, în memoria celui care a descoperit-o. Tot la 12 decembrie, în Mexic se sărbătoreşte Dia de La Virgen, sărbătoare în care vedeta este tot La Flor de la Nochebuena, adică Steaua Crăciunului. În timp, a devenit însă un simbol internaţional al Crăciunului. În afara celei mai cunoscute specii, Steaua Crăciunului, mai există peste 14 specii de Euphorbia.

Trebuie aşezată într-un loc luminos
Este de preferat ca Euphorbia pulcherrima să fie plantată într-un ghiveci cu diametrul de 12-14 cm, care să conţină un amestec de părţi egale de pământ de grădină, mraniţă de scoarţă, turbă şi nisip, la care se adaugă un îngrăşământ solid, granular, cu difuzie lentă. O altă opţiune ar fi să se adauge bilunar în apa de udare un îngrăşământ lichid pentru plante verzi. Substratul de cultură trebuie să fie uşor şi poros, iar valoarea pH-ului să fie 6-6,5. Poinsettia este foarte sensibilă la subnutriţie, iar carenţele sau excesul în oligoelemente (bor, fier, molibden) se manifestă prin pete pe frunze. După plantare, Steaua Crăciunului are nevoie să fie aşezată într-un loc luminos. Deşi are nevoie de lumină intensă (insuficienţa de lumină duce la desfrunzirea plantei), vara, în zilele cu lumină puternică, se impune umbrirea uşoară a plantei. Steaua Crăciunului este mare consumatoare de apă, de aceea trebuie udată din abundenţă, dar numai până în luna septembrie. După această dată este indicat ca udarea să se facă folosind un pulverizator. În timpul verii, Euphorbia se udă de două-trei ori pe săptămână, în funcţie de temperatura din încăpere, iar iarna i se pune apă săptămânal. Este important ca apa folosită să nu fie dură şi nici foarte rece. Pentru a evita excesul de umezeală în substrat care determină căderea frunzelor se verifică întotdeauna pământul Euphorbiei înainte de udare, şi numai dacă este uscat se va pune din nou apă. De la sfârşitul lui martie până în septembrie se adaugă în apă îngrăşământ, iar ramurile trebuie tăiate astfel încât să se obţină o tufă robustă.
Euphorbia este considerată o plantă de seră caldă, motiv pentru care temperaturile mai mari de 25 de grade Celsius şi mai mici de 12 grade Celsius sunt defavorabile dezvoltării ei. În plus, este foarte sensibilă la curenţii de aer care pot duce la pierderea frunzelor.

• Deşi în cele mai multe cazuri Poinsettia sau Steaua Crăciunului este roşie, planta este disponibilă în peste 100 de culori, de la alb la bej, roz, roz-somon, roşu închis şi violet

Pentru a înflori are nevoie de două luni de întuneric

Poinsetia - Euphorbia pulcherrima se foloseşte, în primul rând, ca floare în ghiveci, dar poate fi cultivată şi direct în solul serei, pentru producerea de tulpini florale. Este o plantă perenă care, după perioada de înflorire, octombrie-februarie, trece printr-o perioadă de repaus de circa două luni. Deşi iubeşte lumina, în mod paradoxal, pentru a înflori de Crăciun, Poinsettia are nevoie de peste 12 ore de obscuritate completă pe zi, începând cu 1 octombrie şi până la 1 decembrie. Cu toate că în preajma Crăciunului frunzele din vârf se colorează în roşu, roz, galben sau alb, dând impresia unei stele, adevărata floare mică, neparfumată, galbenă, lipsită de sepale şi petale este androceul în formă de cupă.