Main menu

header

    Operaţia de tăiere a lăstarilor sau a ramurilor se aplică ficusului de obicei primăvara (martie-aprilie) sau oricând e nevoie, pentru formarea unei coroane frumoase. Modul în care se taie depinde de tipul de ficus şi de ceea ce urmează să devină acesta.

Transformaţi-l în bonsai!
     Există specii de ficus cu frunza mare (elastică, lirată) care devin la maturitate arbori mari, precum şi ficuşi cu frunze mărunte, cu port de salcie sau care cresc sub forma unor arbuşti urcători. Toate aceste specii pot fi crescute obişnuit, într-un apartament normal şi în acest caz contează aranjarea coroanei în aşa fel, încât să se potrivească spaţiului sau pur şi simplu să arate bine. Sunt însă cazuri speciale când din ficus dorim să facem un bonsai, şi atunci tăieturile vor fi realizate în mod diferit.
    În cazul tăierilor obişnuite se urmăreşte, de obicei, eliminarea lăstarilor anemici, decoloraţi, bolnavi sau uscaţi în timpul iernii, precum şi ramificarea plantei. Se păstrează de obicei porţiunile din ramura cu câteva (patru-şase) frunze sănătoase, crescute apropiat sau, dacă ramura este goală pe o porţiune mare de la bază, se păstrează maximum 30 cm din ea. Tăierea se realizează la aproximativ un centimetru deasupra unei frunze sau a unui nod fără frunză şi imediat după aceasta, din ultimele două noduri din vârf, vor porni viitoarele ramificaţii. 

Din vârfuri puteţi obţine alte noi plante
     În condiţii prielnice, în cursul unui an ramurile cresc foarte mult şi sunt situaţii în care, într-o simplă cameră de bloc, există un ficus cu ramuri foarte lungi (doi-trei metri). Din acest motiv, tăieturile trebuie făcute cât mai scurt. Există mai multe tipuri de coroană, dar în mare ele se aseamănă cu ale pomilor fructiferi şi orice ficus se poate dirija ca aceştia. Este bine ca lăstarul tăiat să fie puţin lemnificat.
    Dacă tăierea s-a făcut primăvara, din vârfurile obţinute (dacă nu sunt foarte crude) se pot obţine noi plante. Vârfurile ramurii tăiate se secţionează imediat sub ultimul nod, căruia i se îndepărtează frunza, după care se plasează în sticle cu apă, la o fereastră, pe pervaz, la lumină şi căldură. Înrădăcinarea se produce în una-două luni.
Elena Popa