Main menu

header

17-01-1de Narcisa Andrei

Puţini români au auzit despre domeniul Heligan şi despre celebrele sale grădini, deşi acestea sunt renumite în Marea Britanie şi nu numai. Acestea se situează lângă pitorescul sat de pescari Mevagissey, în ducatul Cornwall. Casa familiei Tremayne de peste patru secole este una dintre cele mai misterioase proprietăţi din Anglia, cunoscând măriri şi căderi de-a lungul timpului.

Aproape distruse de uragan
Unul dintre momentele de glorie cunoscut de Heligan a fost la zenitul secolului al XIX-lea, când domeniul, ce măsura sute de acri, a cunoscut o înflorire spectaculoasă. Din păcate, doar după câţiva ani, iedera şi buruienile acopereau plantele şi arborii atât de frumos întreţinuţi înainte ca un văl, asemenea poveştii cu „frumoasa adormită”. După decenii în care a fost lăsată în paragină, grădina era gata să fie distrusă în anul 1990 de un uragan devastator. Ciudat, dar tocmai acest fenomen a fost cel care a salvat-o. Frumuseţea sălbatică a naturii de pe acest domeniu a atras vizitatorii dornici de romantism. În plus, o mică descoperire în una dintre încăperile casei aflate în ruină, sub mormane de zidărie, avea să readucă la viaţă habitatul. Este vorba despre un motto datat în august 1914 şi inscripţionat pe unul dintre ziduri: „Nu veni aici ca sa dormi!”. Proprietarii au hotărât reînvie moşia cândva faimoasă şi să deschidă porţile publicului larg.

Reintrate în circuitul turistic
17-01-2S-a lucrat intens pentru restaurare, iar, în câţiva ani, Heligan şi-a recâştigat măreţia, devenind cunoscută pe plan internaţional, deşi mai sunt multe lucruri de pus la punct. Casa principală nu este deschisă pentru public, dar există unele săli pentru ceai şi alte facilităţi în grădini. În prezent, proprietatea măsoară peste 400.000 de metri pătraţi şi este compusă din: Grădina din Nord (unde cresc flori şi legume), jungla, domeniul propriu-zis şi Horsemoore Hide & Wildlife Project. Grădinile şi domeniul permit accesul publicului în inima naturii, oferind şansa de a descoperi o varietate largă de plante sălbatice, specii mai cunoscute sau mai rare. Grădinarii au încercat să lucreze astfel încât să respecte şi să protejeze plantele spontane, dar şi să mărească gama de habitaturi de pe domeniu. În plus, aici se găsesc şi câteva lucrări extraordinare de arhitectură peisagistică ce atrag atenţia turiştilor.

Serele hrăneau familia Tremayne
La Heligan se află şi o grădină cu o varietate largă de legume organice, cultivate prin metode tradiţionale din vremea victoriană, punându-se preţ pe calitate şi nu pe cantitate. În plus, serele au fost restaurate şi, în grădinile dintre ziduri, se regăsesc ananaşi şi arbori exotici. Intens cultivată în trecut, grădina de legume acoperea aproape toate necesităţile familiei Tremayne şi a invitaţilor acestora, în ceea ce priveşte hrana.

Fântâna dorinţelor...
Amenajată pentru prima oară acum mai bine de două secole, grădina cu flori ascunde o paletă de flori îmbinate romantic şi locuri neobişnuite, cum ar fi grădina Noii Zeelande sau cea italiană, chioşcuri de vară şi piscine, borduri de flori şi arbuşti, o grotă de cristal şi o fântână a dorinţelor... Toate aceste elemente sunt interconectate printr-o reţea de cărări şi de alei mărginite de rhododendroni, camelii şi multe alte specii de arbuşti şi de tufe cu flori, ce sunt înflorite şase luni pe an.

...şi jungla
Da, aţi citit bine! Pe domeniul Heligan se află şi o exuberantă grădină subtropicală, cu arbori luxurianţi, cei mai mulţi fiind adunaţi de „vânătorii” de plante din perioada victoriană din călătoriile prin diverse colţuri ale lumii. Aceasta a fost denumită simplu „Jungla” şi este amenajată în microclimatul ce se formează în vale. Aleile şerpuite de acces conduc vizitatorul prin tunele de bambus, pe cărări mărginite de palmieri, ferigi uriaşe, bananieri, de-a lungul a patru lacuri şi a unei cascade.

Horsemoore Hide & Wildlife Project
Un alt loc interesant de vizitat este Horsemoor Hide, Centrul de Interpretare a Vieţii Animalelor Sălbatice. Acesta este compus dintr-o pajişte, o pădurice şi un iaz, pe care se regăseşte o varietate de specii de animale sălbatice. Horsemoore Hide & Wildlife Project este situat la scurtă distanţă de Grădinile de Nord şi este accesibil tuturor. O rampă duce într-o clădire în care există geamuri mari şi ecrane imense cu plasmă ce oferă imagini în timp real cu fauna din această zonă. Acest lucru e posibil cu ajutorul camerelor de supraveghere montate în puncte-cheie şi chiar în cuiburile păsărilor şi vizuinile animalelor.

17-01-3Restaurarea grădinilor a fost subiectul a unei serii de documentare realizată în 1996 de Channel 4. Operaţiunea a fost şi un ajutor pentru economia locală, apărând astfel locuri de muncă

Concursuri tradiţionale de Paşti

Cum se apropie sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, administratorii celebrului domeniu pregătesc un Paşti tradiţional în sânul naturii. Astfel, vizitatorii sunt aşteptaţi în Grădina de Nord, unde vor fi ascunse cuiburi secrete în care copiii vor trebui să descopere ouăle vopsite. De asemenea, se pregăteşte şi un concurs de îndemânare pentru cel mai frumos vopsit ou, dar şi competiţia de rostogolit ouă. Distracţia va fi pe măsură!