Main menu

header

de Claudia Stan

Ananas Comosus variegatus este o plantă exotică, originară din America de Sud, ce vă duce cu gândul la aromatul fruct. Deşi în ţara de origine este cultivată pentru rodul său, în Europa este comercializată ca plantă ornamentală, aducând tropicele în casele noastre.

Aroma fructelor induce liniştea
Ananasul face parte din familia Bromeliaceae, plante ce sunt mereu verzi. Funzele sunt în formă de sabie, lungi şi ascuţite, ce cresc în rozete de culoare verde şi cu margini gălbui. Din centrul rozetelor apar florile purpuriu-violacee şi chiar roşiatice. Planta face fructe aromate şi foarte suculente, iar atunci când apar emană un miros plăcut, dar foarte puternic. După ce fructul se dezvoltă, frunzele de la bază se vor usca. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, pentru că planta nu se va ofili, ci trebuie doar să o curăţaţi de uscături.
Floarea este de folos femeilor însărcinate, deoarece se spune că mirosul ei le induce o stare de linişte şi că… previne greaţa. Din păcate, este nevoie de doi ani pentru ca planta să producă fructe.

Adoră umezeala şi căldura
Fructul ananasului Comosus variegatus nu creşte la fel de mare precum cel din comerţ folosit pentru consum, fiind utilizat doar pentru ornament. Totuşi, deşi este mic, fructul plantei poate fi mâncat, nefiind toxic. Floarea adoră spaţiile umede şi călduroase, iarna fiind necesar ca temperatura camerei unde este amplasată să nu scadă sub 20 de grade Celsius. Dacă se respectă condiţiile de climă, ananasul poate să producă fructe la fiecare zece luni.

Se înmulţeşte prin seminţe
Planta trebuie amplasată într-un loc luminos, pentru a-i asigura înflorirea, însă vara evitaţi expunerea directă în razele solare. Pământul ideal este alcătuit dintr-un amestec de muşchi de turbă şi de nisip. Iarna, solul se fertilizează o dată pe lună cu îngrăşământ lichid, diluat conform instrucţiunilor. Înmulţirea se face prin seminţe, ce se plantează în pământ şi se lasă până ce iese planta, după care se mută în alt ghiveci. Totodată, se poate tăia din partea de sus a plantei, cât mai aproape de fruct, şi se lasă în apă până ce face rădăcini. După aceea, floarea se poate transplanta în ghiveci, la o adâncime de 10-15 cm.
Planta este, în general, rezistentă la boli şi la dăunători, însă singurii care îi vin de hac sunt păduchii cu scut. În cazul în care ananasul este atacat de aceştia, înlăturaţi părţile afectate, stropiţi planta cu insecticid şi izolaţi-o de celelalte flori, până ce boala dispare!

- Udarea ananasului se face prin umplerea rozetelor cu apă, nu a pământului!
- Pentru strălucirea frunzelor ştergeţi planta cu bere