Main menu

header

de Claudia Stan

Majoritatea timpului îl petrecem între patru pereţi fie că este vorba despre casa noastră sau despre birou. Aerul din interior este slab calitativ, cauzând dureri de cap, ameţeli, stare de somnolenţă, dar şi scăderea randamentului intelectual. Cel mai simplu şi eficient mod de a reîmprospăta aerul în mod natural este să aduceţi cât mai multe plante în spaţiul în care lucraţi sau locuiţi. Vă prezentăm câteva plante ce ajută la purificarea aerului, dar care sunt şi uşor de întreţinut.

Săbiuţa absoarbe benzenul
Cercetătorii au descoperit că frunzele iederei reduc emanaţiile toxice din aerul încăperii şi le trimit către rădăcini, unde se transformă în hrană pentru plantă. Mai departe, floarea produce oxigen, devenind un adevărat filtru verde. Camerele proaspăt vopsite sunt nocive pentru sistemul respirator, din cauza mirosului de benzen. Iedera, săbiuţa şi limba-soacrei sunt plantele ce absorb cea mai mare cantitate de benzen. Mai mult, prin funzele lor este filtrat fumul de ţigară, dar şi orice alt miros de cerneluri. De asemenea, dracena este o adevărată sugativă de substanţe volatile din vopsele, lacuri şi adezivi, fiind o alegere bună pentru o cameră proaspăt zugrăvită.

Cactuşii reduc poluarea electromagnetică
O altă plantă care ne ajută să respirăm aer curat este crizantema. Aceasta absoarbe substanţele dăunătoare din lacuri, adezivi şi ceară. Este indicată persoanelor care lucrează în fabrici de lumânări sau chimicale, neutralizând efectul nociv. Clorophytum face un schimb echitabil, captând cu rapiditate monoxidul de carbon şi redând aer proaspăt încăperii. Mai mult, aloe vera şi ficusul fac o echipă minunată în anihilarea mirosurilor provocate de cleiurile utilizate la fixarea tapetului şi a faianţei. Filodendronul este planta care „ucide” substanţele nocive utilizate la tratarea lemnului pentru mobilă. Cei mai „moderni” sunt cactuşii, renumiţi pentru puterea lor de distrugere a poluării electromagnetice. Astfel de plante sunt recomandate pentru camerele copiilor, mai ales dacă aceştia folosesc frecvent computerul. Totodată, cactuşii pot fi amplasaţi şi în bucătărie, în apropierea cuptorului cu microunde, pentru a diminua efectele nocive ale acestuia. Mai mult, umezeşte şi parfumează discret aerul din încăpere.

Crinul păcii, indicat astmaticilor!
Toamna este anotimpul în care aparatul respirator are cel mai mult de suferit. Tocmai de aceea, aerul din case sau din birouri ar trebui să fie cât mai proaspăt. Voalul miresei sau crinul de cameră este o plantă ce ajută la reglarea umidităţii din încăpere şi păstrează o mireasmă proaspătă. Un alt crin, crinul păcii, pe lângă absorbţia monoxidului de carbon, calmează alergiile, fiind indicat  în camerele copiilor care suferă de astm. Feriga ar trebui să fie o plantă de nelipsit din casele dumneavoastră. Graţie conţinutului său ridicat de iod, purifică şi dezinfectează aerul. Planta este adesea recomandată de medici bolnavilor de tuberculoză sau celor care răcesc des, indiferent de anotimp. Feriga eliberează picături fine ce distrug toxinele, reduc cu aproximativ 20% praful din încăpere şi cu 60% microbii şi bacteriile. În plus, măresc gradul de umiditate atunci când este necesar, prevenind uscăciunea aerului.

Statisticile arată că aproximativ 100 de produse chimice volatile sunt emanate în permanenţă de materialele sintetice de care suntem înconjuraţi, cauzând alergii, iritaţii ale ochilor şi boli ale sistemului respirator