Main menu

header

de Claudia Stan

Strugurele roz (Medinilla magnifica) este o plantă originară din Filipine şi creşte pretutindeni în pădurile tropicale. Atracţia principală a plantei este floarea de culoare roz, ce creşte în formă de ciorchine de struguri. Medinilla magnifica era preferata regelui Belgiei, era cultivată în serele regale şi a apărut chiar pe bancnota de 10.000 de franci belgieni. Medinilla magnifica este singura din cele aproximativ 400 de varietăţi de Medinilla ce se cultivă în interiorul casei. Planta a ajuns şi la noi în ţară în ultimii ani, fiind ideală pentru decorarea birourilor sau a locuinţelor, conferindu-le un aspect exotic.

Se udă cu moderaţie
Medinilla magnifica este o plantă uşor de cultivat, cu frunze ovale, cărnoase, ce prezintă nervuri pe toată suprafaţa lor. Sub ele se află florile cu petale roz ce cresc în formă de ciorchine. Frumoasa plantă adoră lumina, însă nu este indicat să fie amplasată în bătaia directă a razelor solare, pentru că în acest caz frunzele sale riscă să fie arse. Cel mai bine se simte atunci când este camuflată de alte plante. Cantitatea de apă trebuie să fie moderată, iar pentru a nu-i putrezi rădăcinile se lasă pământul să se usuce şi abia apoi se udă. După ce îi cad florile puteţi chiar să o udaţi numai o dată sau de două ori pe lună. Medinilla este sensibilă la apa cu calcar, de aceea evitaţi pe cât posibil să îi puneţi apă de la robinet şi strângeţi apă de ploaie. Asiguraţi-vă că strugurele roz nu este aşezat sub aparatul de aer condiţionat sau lângă orice altă sursă de încălzire artificială, deoarece i se vor usca florile.

Are nevoie de temperaturi ridicate
Cea mai simplă şi eficientă modalitate prin care îi puteţi oferi Medinillei umiditatea de care are nevoie este să îi pulverizaţi frunzele cu apă la temperatura camerei, chiar călduţă. În anotimpul rece, aplicarea îngrăşământului se face o dată pe lună, iar vara, de două ori, în funcţie de cât este de dezvoltată. Dacă este bine îngrijită, floarea poate depăşi un metru înălţime. Solul trebuie să fie alcătuit dintr-o pătrime de amestec de nisip, o pătrime cu mraniţă şi două pătrimi cu pământ de flori. Pentru a-i asigura o inflorescenţă frumoasă, fiţi atenţi ca temperatura să nu coboare sub 18 grade Celsius. Când frunzele încep să se îngălbenească, tăiaţi-le cu grijă, pentru a nu periclita întreaga plantă. După înflorire se taie tijele prea lungi şi ramurile din jur la jumătate. Ramurile tinere se ciupesc, pentru a stimula ramificarea plantei.

Sensibilă la mutări!
Înmulţirea strugurelui roz prin seminţe este dificilă, dar prin butaşi sau marcotaj oricine poate obţine noi plăntuţe. Se ţin butaşii în apă până ce prind rădăcini, apoi se plantează într-un pământ din turbă cu nisip şi se lasă aproximativ o lună. După aceea se mută în ghiceve normale, dar foarte bine drenate. În primii trei ani de viaţă, Medinilla trebuie replantată anual, după care se va repeta procedeul o dată la patru ani.
Atenţie! Medinilla este sensibilă la mutări! Aşadar, între transplantări, nu-i schimbaţi poziţia! Se recomandă ca pământul plantei ajunsă la maturitate să fie bogat în substanţe nutritive şi să conţină inclusiv un amestec din frunze de fag şi de stejar. Strugurele roz este destul de rezistent la dăunători, însă se poate întâmpla să fie atacat de păianjenul roşu. Evitaţi folosirea insecticidelor chimice şi încercaţi să îndepărtaţi dăunătorii cu o cârpă umedă.