Main menu

header

950 27 1de Camelia Onciu

Plantele de apartament și cele din grădină au nevoie de mulți nutrienți pentru a crește sănătoase și cu flori frumoase. Îngrășămintele chimice sunt obținute din molecule sintetice și, în ciuda eficienței lor, dăunează mediului și sănătății. Pasionații de grădinărit apelează din ce în ce mai mult la îngră- șămintele organice din deșeuri vegetale sau animale. Este și o metodă mai ieftină, pentru că se prepară din ceea ce se găsește prin bucătărie. Orezul, băuturile cu cola și zațul de cafea sunt câteva ingrediente care dezvoltă bine plantele și le feresc de dăunători.

Apa de orez hrănește rădăcinile

950 27 3Apa de orez este bogată în vitamine și nutrienți. Amidonul și sărurile minerale acționează ca îngrășământ blând, organic și natural. Amidonul va stimula proliferarea bacteriilor benefice creșterii plantelor. Azotul este necesar pentru dezvoltarea în special a leguminoaselor. Fosforul susține rădăcinile și reglează înflorirea și dezvoltarea fructelor. Potasiul din apa de orez contribuie la întărirea peretelui celulelor vegetale. Rețeta de apă cu vitamine pe bază de orez presupune 1/2 cană cu orez fiert și un litru de apă. Turnați orezul într-un vas și completați cu apă. Amestecați și lăsați amestecul să stea câteva ore. Apoi filtrați preparatul și udați solul și plantele cu această apă hrănitoare. Apa de orez ajută și la combaterea dăunătorilor.

Zațul de cafea accentuează culoarea florilor

950 27 3Reziduurile de cafea sunt un îngrășământ excelent, prin procentul ridicat de azot, fosfor, magneziu și potasiu. Zațul stimulează creșterea și înflorirea plantelor, accentuează culoarea florilor și fructelor. Cafeaua contribuie la proliferarea microorganismelor care favorizează creșterea plantelor. Lăsați zațul la infuzat peste noapte în apă, apoi turnați-l în pământul din jurul tulpinilor și frunzelor. Această metodă ajută și la îndepărtarea melcilor și limacșilor, care nu se pot deplasa decât pe sol neted. Turnați un strat subțire de zaț de cafea în jurul plantei și amestecați ușor cu solul. Zațul de cafea este un insecticid natural împotriva afidelor, țânțarilor și paraziților. Așteptați până când zațul este complet uscat înainte de a-l folosi în compost sau pe sol, pentru a preveni mucegaiul. Uscat, poate fi păstrat la frigider în pungi ermetice. Utilizarea excesivă a zațului de cafea poate duce la dezvoltarea buruienilor!

Cojile de ouă ajută roșiile și ardeii

950 27 4Cojile de ouă pot oferi solului multe minerale care întăresc plantele. Alcalinizează solul și luptă împotriva invaziilor furnicilor și gasteropodelor. Tot ce trebuie să faceți este să le uscați bine, apoi să le măcinați fin și să presărați pulberea la rădăcina plantelor, amestecând bine cu solul de la suprafață. Sau puteți pregăti un îngrășământ lichid. Spălați și uscați cojile de la 10 ouă. Fierbeți 3 litri de apă. Turnați cojile în apă clocotită și lăsați amestecul să stea peste noapte. A doua zi, filtrați apa. Fiind bogate în calciu, cojile de ouă sunt un produs natural excelent pentru întărirea sistemului radicular al plantelor. În acest fel, vor crește mai puternice și mai repede. Au nevoie de calciu roșiile și ardeii, varza și plantele aromatice. Reciclând cojile de ouă, nu doar că hrăniți plantele, ci faceți și economie la bani cu un gest ecologic și prietenos cu mediul.

Trandafirilor le plac bananele

950 27 5Coaja de banană este un îngrășământ natural, ideal pentru plantele de interior și de grădină. Accelerează creșterea plantelor și florilor datorită potasiului pe care îl conține. Tăiată bucățele și îngropată la rădăcina trandafirilor, le asigură o fertilizare lentă, pe măsură ce se descompune. Acest îngrășământ va hrăni rădăcinile, va revigora culorile florilor și va respinge afidele. Cojile de banane se folosesc și înainte de plantare sau de însămânțare. Introduceți o coajă de banană într-un borcan umplut cu apă și lăsați să stea timp de 24 de ore la temperatura camerei. Cu această apă udați florile pentru a le revigora în mod natural.

Cenușa de lemn alcalinizează solul

Dacă aveți șemineu sau o sobă pe lemne, păstrați cenușa. Bogată în fosfor și potasiu, cenușa este un îngrășământ natural, simplă sau în amestec cu apă. Protejează plantele de boli. Amestecați-o cu apă pentru a obține o pastă cu care ungeți scoarța pomilor fructiferi. Dacă presărați cenușă în jurul culturilor de legume, aceasta va fi un bastion natural împotriva melcilor. Înainte de a folosi cenușa în grădină, e bine s-o lăsați în ploaie, ca să se curețe de elementele prea puternice rezultate în urma arderii. Pe lângă efectul de fertilizare, cenușa corectează treptat solurile acide.

Irigații cu ceai și aspirină

Acest amestec surprinzător va ajuta plantele să lupte împotriva bolilor, datorită acidului salicilic al aspirinei, și să le fertilizeze, prin nutrienții furnizați de ceai, oricare ar fi acesta. O tabletă de aspirină care se dizolvă într-o ceașcă mare cu ceai poate fi folosită o dată pe lună pentru a vă uda plantele de apartament.

Chiar și apa din acvariu face bine grădinii

950 27 6Unele plante acționează ele însele ca îngrășăminte naturale. De exemplu, urzica furnizează plantelor azot. Puneți frunzele de urzică proaspăt zdrobite direct în groapa în care veți planta plantele. Sau pregătiți o suspensie din frunze macerate în apă și utilizați-o diluată (10%) pentru a vă uda plantele. Algele verzi oferă oligoelemente valoroase, esențiale pentru sănătatea și vitalitatea plantelor. Așezați-le într-un recipient deschis, lăsați-le să se descompună și apoi puneți reziduul la baza plantelor. Întoarceți solul de două ori la trei zile. Când schimbați apa din acvariu, nu o aruncați, udați cu ea grădina! materie organică, utilă pentru a hrăni plantele.

Cola vă scapă de limacşi

Dacă v-a rămas cola, nu o aruncați! Lăsați-o descoperită până iese acidul și folosiți-o pentru a uda plantele. Conține mult monoxid de carbon care hrănește plantele și ține departe insectele și dăunătorii. De exemplu, afidele, cărora nu le place zahărul. Pur și simplu umpleți stropitoarea cu această băutură și stropiți solul, frunzele și tulpinile, evitând florile și mugurii. Puteți folosi cola şi pentru a vâna melci. Pur și simplu umpleți un vas cu această băutură răcoritoare și lăsați-l în grădină. Cola poate accelera compostul, deoarece zahărul stimulează microorganismele necesare descompunerii deșeurilor. Amestecați deșeurile organice cu resturile vegetale și apoi turnați o sticlă de un litru de cola pe compost. Amestecați totul și lăsați să se odihnească cel puțin o săptămână. Cola poate fi folosită și pentru a reduce pH-ul solului.