Main menu

header

de Cristina Tache

Ikebana este concretizarea cea mai reprezentativă a cultului pentru frumos, caracteristic universului spiritual japonez. Prin Ikebana, aranjarea florilor în vase a devenit o artă înfăptuită după principii bine stabilite. Ikebana constă în recrearea universului natural al plantelor, transpunerea lor într-o altă viaţă. Pentru occidentalul grăbit, Ikebana nu ar fi altceva decât un mod alambicat de aranjare a florilor în glastră, însă semnifică mult mai mult decât atât. Vă invităm să pătrundeţi în lumea sofisticată a japonezilor...

Din templele budiste, în casele oamenilor
Aranjamentele Ikebana au apărut în secolul al VI-lea, fiind folosite mai întâi la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, au ajuns şi în casele oamenilor de rând, unde ocupă un loc de seamă pe altarul familiei, aranjamentul fiind la fel de respectat ca şi Budha. Aşa cum un samurai găsea linişte într-o simplă floare aşezată într-un vas modest, tot la fel japonezul de astăzi îşi regăseşte echilibrul în faţa acestor aranjamente.

Aranjamente simple, asimetrice
Cuvântul „Ikebana” înseamnă „floare ce trăieşte”. Potrivit unei anumite concepţii estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. Se folosesc tulpini, ramuri, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentele simple sunt preferate buchetelor bogate. Asimetria este un principiu de bază în Ikebana, japonezii considerând că un copac îndoit, răsucit, scorburos este mai interesant decât unul perfect drept şi neted. Legătura dintre om şi natură este redată prin trei linii: cea mai înaltă ramură reprezintă cerul, cea mijlocie - omul, iar cea mai scurtă semnifică pământul. Ramura mijlocie trebuie aşezată oblic în vas, iar lungimea ei trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă şi trebuie aşezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaşi loc.

Diferă în funcţie de anotimp
Simbolurile trecerii timpului au o mare importanţă în Ikebana. Aranjamentele diferă în funcţie de anotimp, dar şi de etapele vieţii omului. Trecutul este simbolizat de plante înflorite şi frunze uscate, prezentul, de flori întredeschise şi frunze verzi, iar viitorul este redat prin boboci de floare. Bogăţia aranjamentului variază şi ea în funcţie de anotimp. Dacă primăvara aranjamentul este bogat, iarna va fi mai sărac şi lipsit de strălucire. Pentru aranjamentele Ikebana se pot folosi orice fel de flori, combinate cu rămurele de pomi fructiferi. Se pot folosi şi plante exotice (gerbera, specii de orhidee, bromelii sau frunze de palmier).

Vasul, o componentă de bază
Vasul este o componentă importantă a aranjamentului şi trebuie ales cu atenţie. În funcţie de dimensiunile plantelor şi ale  ramurilor folosite, vasele pot fi înalte şi subţiri, scurte şi cu gura largă sau asemănătoare cu un bazin, din sticlă, ceramică, metal, lemn sau piatră, în diverse culori. Pentru ca tulpinile să nu se răsfire, ele se fixează pe suporturi. Cel mai cunoscut suport este kenzanul, un vas ce seamănă cu o perie, confecţionat din metal.

Are zeci de stiluri
Simplă, dar în acelaşi timp sofisticată, Ikebana are nenumărate stiluri, cinci dintre ele fiind considerate de bază. „Rikka” înseamnă „florile ce stau în picioare”, aşadar stilul se bazează pe şapte sau pe nouă părţi de bază cu diferite lungimi, unghiuri şi direcţii. Pentru a crea un aranjament în stilul Rikka, trebuie urmat cu atenţie fiecare pas. Există două tipuri de Rikka: Shokutai şi Shimputai. Shokutai are nouă părţi, iar Shimputai are doar două, plus încă un element de finalizare. Fiecare parte o completează pe cealaltă, formând astfel un peisaj.
Shoka desemnează florile vii şi este alcătuit tot din două părţi, Shokutai şi Shimputai, ce umăresc aceleaşi principii ca şi la Rikka. După Rikka şi Shoka a apărut Jiyuka, un stil mai relaxat, ce ordonează aranjatul florilor, al hârtiei, scoicilor sau oricărui alt material. Secretul constă în studierea texturii, formei şi a culorii şi armonizarea lor. Al patrulea stil se numeşte Nageire şi face referire la florile „curgătoare”, având trei varietăţi: Suitai (în formă de cascadă), Shatai (oblică) şi Chokutai (verticală). Moribana înseamnă flori strânse în buchet şi reprezintă cel de-al cincilea stil de Ikebana. Are trei varietăţi şi se execută de obicei într-un recipient jos sau într-un vas foarte mic şi discret.

Simboluri

- Irişii albaştri simbolizează curajul bărbătesc;
- Ramurile de pin semnifică tăria caracterului uman;
- Bambusul indică puterea şi rezistenţa;
- Crinul este simbolul frumuseţii feminine;
- Primăvara sunt preferate florile de cireş, piersic sau gutui;
- Vara se folosesc flori de câmp şi ierburi decorative;
- Toamna, aranjamentele constau în arbuşti cu flori viu colorate, precum arţarul;
- Iarna predomină bambusul, trandafirul şi cameliile.