Main menu

header

939 23 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Odată cu venirea anotimpului cald, cu nopțile sale plăcute, transplantarea plantelor în grădină devine o sarcină importantă, care necesită toată atenția. Specialiștii explică secretele unei treceri fără probleme a plantelor din ghivece în exterior.

Inspectare, poziționare, udare

Potrivit specialiștilor, există două moduri de a trece plantele din interior în grădină: cumpărarea plantelor cu rădăcină, în ghivece, sau mutarea acestora dintr-un loc în altul. Fie că rearanjați grădina sau o decorați cu plante achiziționate, pașii de bază ai transplantării sunt aceiași: scoateți planta din ghiveci; inspectați rădăcinile (dacă acestea acoperă complet solul, despărțiți-le ușor); așezați planta într-o gaură pregătită, poziționând-o la nivelul solului; bătătoriți pământul din jurul plantei, cu mâinile; udați bine planta transplantată, pentru încurajarea dezvoltării rădăcinilor și așezarea fermă pe spațiul destinat.

Mutarea cu succes

Cel mai bun moment al zilei pentru transplantare este dimineața devreme, după-amiaza târziu sau într-o zi înnorată - acest lucru va permite plantelor să se așeze în afara acțiunii razelor directe ale Soarelui. De exemplu, dacă doriți să transplantați trandafiri, udați bine planta, iar solul trebuie să fie ușor umed. Scoateți planta din ghiveci, cu pământul din jur (sau săpați în jurul tufei până o scoateți cu rădăcină cu tot dacă doriți plasarea în alt spațiu), pregătiți o gaură în noul loc - puțin mai mare, dar nu mai adâncă decât globul de rădăcină al plantei - apoi, așezați tufa în sol. Bătătoriți și udați bine. Dacă vremea este foarte caldă, udați din nou la câteva zile. În rest, trandafirii transplantați se udă o dată pe săptămână, pe tot parcursul sezonului de vegetație.

Când vremea este suficient de caldă, plantele mici, cum ar fi petuniile anuale, impatiens sau gălbenelele, se scot din ghivece, se slăbesc ușor rădăcinile și se plasează în gropi potrivite