Main menu

header

939 23 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O cercetare de dată recentă a relevat faptul că unul dintre mecanismele principale de adaptare a plantelor este faptul că au un „ceas intern” similar cu al oamenilor.

Comandă de repaus în caz de caniculă

Plantele posedă un sistem intern similar cu al oamenilor, care dictează când ar trebui să germineze semințele lor - un factor critic pentru supraviețuire, arată o nouă cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Geneva, Elveția. „Termometrul” intern al plantelor le permite să rămână într-o stare de repaus dacă temperatura este prea ridicată, ceea ce i-a determinat pe specialiști să considere că acest mecanism le-ar putea ajuta să se adapteze schimbărilor climei.

Urmări asupra distribuției speciilor

Studiul oferă noi perspective asupra modului în care vremea influențează creșterea plantelor și ar putea atenua efectele schimbărilor climatice prin optimizarea producției de fructe și legume. Concret, semințele, când sunt nou formate, sunt latente. În timp ce unele specii se „trezesc” în câteva zile, altele au nevoie de luni. Alegerea momentului corect de germinare este crucială pentru supraviețuirea plantelor, deoarece o diferență chiar mică de temperatură poate influența semnificativ rezultatul. „Acest ritm biologic va avea urmări asupra distribuției speciilor și asupra agriculturii”, explică specialistul Luis Lopez-Molina.

„Fără acest sistem, embrionul din sămânță nu ar percepe că temperaturile sunt prea ridicate și ar începe germinarea, ceea ce ar fi fatal“ (Urszula Piskurewicz, Universitatea din Geneva)