Main menu

header

900 28 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Pandemia a transformat radical atitudinea oamenilor față de plantele de interior, care au căpătat brusc un alt tip de însemnătate. Clienții „consemnați” în casă au avut tendința de a achiziționa mai multe ghivece decât în mod obișnuit, iar atașamentul față de „prietenii verzi” a căpătat valențe emoționale sporite. În acest tablou general, tehnologia vine în sprijinul iubitorilor de plante cu dispozitive care sprijină îngrijirea corectă a acestora.

Vânzările au explodat

În Marea Britanie, comerciantul online de plante de interior Patch afirmă că vânzările au crescut cu 500% în primul an al pandemiei. Această tendință a continuat - cele mai recente cifre de la Asociația Garden Center arată că vânzările de plante de apartament din 2021 au fost cu 29% mai mari decât în 2020 și cu 50% mai mari față de 2019. Tendința este similară și în alte țări, ca SUA, de pildă, înregistrând un spor de vânzări de aproape 20 de procente, în timp ce în Germania, comerțul cu plante de interior a sporit cu 11% în 2020. Dincolo de impulsul de a achiziționa un ghiveci cu o plantă frumoasă intervine responsabilitatea pentru bunăstarea acesteia, astfel încât să-și îndeplinească scopul pentru care a fost cumpărată - decor sau, mai nou, companie. În aceste condiții, se manifestă și o creștere substanțială, considerată la rândul său o adevărată explozie, a pieței de senzori hi-tech și de alte dispozitive pentru plantele de interior.

Trimit „diagnosticul” pe smartphone sau pe computer

900 28 2Dispozitive care sunt înfipte în pământ, lângă plante, senzorii sunt de obicei alimentați cu energie solară și se conectează fără fir, prin Bluetooth sau Wi-Fi, la smartphone-ul sau laptopul utilizatorului. Senzorul arată în timp real dacă o plantă are suficientă apă, lumină solară sau temperatura corectă. Sistemul transmite notificări regulate despre cum se descurcă plantele și dacă au nevoie de ceva - apă în primul rând. Aplicația aferentă folosește un sistem de emoji semafor, cu fețe zâmbitoare roșii, galbene și verzi. Roșu indică faptul că planta este foarte uscată, galben că este în regulă, în timp ce verde este un indicator pentru o stare perfectă. Senzorul denumit Greensens este creația lui Stanislav Shults, fondator al Greensens GmbH, specialist în Științe Aplicate, care spune că ideea i-a venit dintr-o nevoie proprie de a nu-și mai vedea plantele murind. Succesul a fost uriaș - într-un singur an, Greensens și-a triplat vânzările de senzori.

Ghiveci inteligent pentru cei care călătoresc

900 28 3Cum pandemia este considerată încheiată în multe părți ale lumii și restricțiile de mobilitate se restrâng tot mai mult, cei care își fac griji pentru plantele lor atunci când pleacă de acasă mai mult timp au la dispoziție ghiveciul inteligent. Spre deosebire de varianta obișnuită, acesta are un dispozitiv de autoudare și de evaluare, care se va asigura că îi oferă plantei cantitatea potrivită de apă. Senzorii încorporați măsoară nivelul de lumină, temperatură, umiditate și îngrășăminte ale plantei, apoi trimit raportul zilnic pe telefon, printr-o aplicație mobilă. Acest dispozitiv înregistrează un mare succes în rândul celor care iubesc și plantele, dar și călătoriile.

O grădină într-o aplicație

900 28 4Potrivit experților, nu este surprinzător faptul că vânzările de plante de apartament au crescut în timpul incertitudinii care a macat ultimii doi ani. „Cercetările au arătat că păstrarea chiar și a unei singure plante mici aproape poate îmbunătăți stresul și anxietatea în doar câteva săptămâni. Plantele aduc un sentiment de calm, cresc productivitatea și relaxarea generală”, argumentează psihologul Rumina Taylor, de la clinica HelloSelf, din Marea Britanie. Prinzând acest trend, o altă firmă de senzori pentru plante, compania germană Fyta, este pe cale să-și lanseze tehnologia pe piață. Aplicația sa include conținut suplimentar, cum ar fi tutoriale, astfel încât utilizatorii să poată afla mai multe despre plantele lor. De asemenea, senzorul va permite utilizatorilor să identifice specia. „Puteți face o poză a plantei și aplicația vă va spune exact ce fel de plantă aveți. Vă puteți face o adevărată grădină în aplicație”, spune co-fondatorul Fyta, Sylvie Basler.

„Stație meteo” pentru cantitatea optimă de lumină

Există mulți factori care joacă un rol important în menținerea plantei în viață și în stare foarte bună. Nivelurile de umiditate, lumina și temperatura sunt aspecte cheie pentru o creștere sănătoasă. Unele plante tind să fie mai sensibile la astfel de factori și ajung să moară. Tehnologia pune la dispoziția iubitorilor de plante de interior și o „stație meteo”. Mai precis, este vorba despre un sistem care poate urmări temperatura, umiditatea și nivelurile de dioxid de carbon din camera în care se află dispozitivul și, mai ales, iubita plantă. Stația trimite o notificare pe telefon și chiar poate face modificările necesare atunci când este conectată la utilitățile de la domiciliu. De asemenea, există un tip de stație pentru spațiile care nu oferă suficientă lumină. Acest sistem inteligent le oferă plantelor cantitatea perfectă de lumină de care au nevoie pentru a crește. Stația s-a dovedit de mare ajutor pentru cei care au cumpărat plante tinere, care se adaptează mai greu și au tendința de a muri imediat ce sunt aduse acasă.

„Folosind aceste dispozitive, puteți învăța împreună cu ele, deprinzând abilități proprii, sau vă puteți baza pe tehnologie întotdeauna“ Silver Spence, botanist, Marea Britanie

Comerţul online cu plante de interior a crescut cu 50% în 2020, primul an de pandemie

Oportunitate de dezvoltare a propriilor abilităţi

În afara tehnologiei, botaniștii îndeamnă iubitorii de plante să încerce ei înșiși, cu câteva abilități, să aibă gijă de plante. „Foarte mult din efortul de a păstra plantele de casă în stare bună se referă la adaptare, la îndeplinirea nevoilor acestora și la a le înțelege comportamentul în mediul uman”, punctează botanistul Silver Spence, director executiv al retalierului online de plante Friends or Friends, din Marea Britanie. La rândul său, David Angelov, directorul executiv al site-ului american de grădinărit PlantParenthood, recomandă oamenilor care iubesc plantele să-și dezvolte, în paralel cu tehnologia, și propriul simț cu privire la nevoile „prietenilor” din ghivece: „Dacă planta are multe frunze, folosește multă energie pentru a crește și ar trebui să fie udată o dată pe săptămână. Dacă frunzele devin galbene, nu există suficientă lumină. Dacă planta are frunze de un verde strălucitor, este fericită”.