Main menu

header

886 23 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pe vremuri, oamenii nu aveau pesticide care să le apere culturile. Între timp, ultilizarea chimicalelor a ajuns să pericliteze speciile folositoare, cum sunt albinele. Într-o eră în care se pune tot mai mult accent pe reîntoarcerea la legile naturale, există anumite trucuri pe care le folosesc cultivatorii, pentru a proteja în mod natural roadele de atacurile dăunătorilor care au existat dintotdeauna și pot fi combătuți cu ajutorul altor plante.

Floarea-soarelui alungă muștele albe

886 23 2Cultură în sine, floarea-soarelui este o plantă remarcabilă, cu nenumărate proprietăți alimentare și terapeutice. Mai mult, este și un însoțitor de top pentru alte culturi, întrucât are capacitatea de a alunga muștele albe și afidele. În timp ce acești dăunători nu au prea multe efecte negative asupra plantei floarea-soarelui, pot decima, în schimb, alte culturi.

Gălbenelele resping melcii

886 23 3Gălbenelele sunt considerate „florile de aur” ale sănătății și frumuseții și au numeroase beneficii asupra organismului, atât pentru uz intern, cât și extern. Aceste beneficii se extind și în exteriorul plantei, care poate fi transformată într-un adevărat apărător al altor culturi, cu rod în principal, fiind des întâlnită la marginile unor rânduri cu răsaduri. Într-adevăr, cei care doresc să evite dăunătorii pot apela cu încredere la gălbene, flori parfumate care sunt printre cele mai respectate pentru capacitatea de respingere a dăunătorilor. Pe lângă faptul că alungă o mulțime de gândaci, gălbenelele distrag acarienii și melcii de la alte plante, iar soiurile puternic mirositoare - gălbenelele mexicane - pot ține chiar și iepurii departe de grădină.

Ierburile culinare atrag insectele benefice

Ierburile aromatice folosite în bucătăriile din toată lumea nu sunt doar parfumuri naturale de excepție pentru atâtea meniuri, ci și repelenți redutabili. Tocmai prin aroma lor, aceste ierburi „zăpăcesc” dăunătorii, care nu mai ajung să atace culturile, fiind atrase, în schimb, insectele benefice, responsabile cu polenizarea. Busuiocul, menta și mărarul, toate laolaltă și individual, sunt considerate campioane ale alungării dăunătorilor.

Nasturtium, aliat împotriva gândacului de Colorado

886 23 4Nasturtium este o plantă perenă cu o floare minunată, puternic colorată, dar, în același timp, mult mai mult decât un splendid element de decor natural. Deoarece forma nasturtium este similară cu a unei liane, planta este utilizată pentru a decora garduri, pereți, trotuare, verande și arbori, dar și pentru a apăra culturile de tot felul de insecte. Plantă comestibilă, nasturtium va proteja roșiile, varza, castraveții, cartofii, fasolea, dovleacul de muște albe, afide, gândaci de Colorado. În același timp, nectarul irezistibil al plantei va atrage insecte benefice în grădină. În plus, nasturtium are un efect bun asupra solului și este parțial comestibil.

Borago ține la distanță viermii de varză

Iarbă puternică, înaltă, rezistentă la frig, borago este o adevărată campioană a protejării culturilor de dăunători. Numită și planta-castravete, borago este renumită în lumea cultivatorilor de produse bio pentru faptul că are rădăcini pivotante, adânci, care extrag nutrienții și îi aduc la suprafață, precum și pentru capacitatea de a alunga viermii de varză și pe cei de tomate. Pe de altă parte, florile sale albastre, încărcate de nectar, atrag albinele, aspect benefic pentru culturile în preajma cărora este plantată această iarbă remarcabilă.

Crizantemele „bat” majoritatea atacatorilor din grădină și locuință

Mai cunoscute de opinia publică pentru includerea în buchetele de flori spectaculoase și pentru extraordinara capacitate de a decora orice grădină decât pentru impactul într-o grădină de legume, crizantemele sunt considerate de specialiști ca adevărați „cai de luptă” pentru celelalte plante. Mai mult, există insecticide care au la bază compușii redutabili ai crizantemelor. Practic, aceste flori ajută împotriva a tot felul de dăunători de grădină, fiind extrem de eficiente și împotriva celor casnici - gândaci, purici, căpușe, ploșnițe, păduchi.

Lavanda gonește puricii

Tot mai populară printre cultivatorii care au „prins” trendul uleiurilor esențiale și al celorlalte preparate destinate relaxării și aromoterapiei, lavanda este omniprezentă și printre culturile din grădină, întrucât mirosul său puternic, atât de fermecător pentru oameni, este de nesuportat pentru o mulțime de dăunători. Această plantă veselă și rezistentă gonește puricii de toate felurile și moliile plantelor înainte de a produce daune.

Usturoiul, zid natural în fața moliilor

Chiar dacă este evitat de unele persoane din cauza mirosului specific, usturoiul rămâne o minune a lumii naturale. Dincolo de proprietățile sale gastronomice excepționale - există culturi în care este omniprezent în meniuri - usturoiul este un vindecător natural de calibru, cu nenumărate beneficii pentru sănătate și, de asemenea, un repelent eficient. Amplasat printre rândurile de culturi de grădină, acest condiment creează un adevărat zid în fața asaltului gândacilor japonezi, a muștelor morcovului și a moliilor.

Iarba-mâței nu place gărgărițelor

886 23 5Iubitorii de pisici știu foarte bine ce efect „hipnotic”, irezistibil, are iarba-mâței asupra micilor feline. De asemenea, oamenii de știință au descoperit în dreptul acestei plante anumite virtuți terapeutice. Peste toate acestea se remarcă proprietatea plantei de a fi de-a dreptul dezagreabilă pentru numeroși dăunători care ar putea distruge culturile de legume. Afidele, gărgărițele, gândacii și alți agresori se îndepărtează urgent de iarba-mâței, care poate fi folosită și la interior.

Petuniile scapă grădina de viermi

În fiecare primăvară, minunatele petunii înveselesc grădinile și balcoanele cu corolele lor atât de frumos colorate. Pe de altă parte, aceste flori au și un scop „curativ”: scapă grădina de afide, viermi și gândaci. Dat fiind faptul că foarte multe dintre speciile de petunii sunt otrăvitoare, aceste flori apără cu succes alte plante cu rod. Simpla plantare a petuniilor în grădina cu legume va genera o explozie coloristică și, în același timp, un sistem de protecție naturală care elimină necesitatea pesticidelor.

Florile de nu-mă-uita sunt gardieni eficienţi pentru tufele de zmeură, ţinându-le la adăpost de atacul dăunătorilor specifici

Crăiţele împiedică „agresorii“ să depună ouă

886 23 6Celebre pentru spectaculozitatea lor, crăițele sunt și adevărați „medici” ai grădinilor de legume, acțonând „preventiv” pentru protecția unor culturi foarte importante, cum sunt cele de vinete, de tomate, de salată sau de varză. Cunoscătorii plantează crăițe alături de aceste legume, precum și împreună cu altele, întrucât minunatele flori au un miros amărui ce împiedică „agresorii” să depună ouă pe florile de roșii, de pildă, asigurând astfel sănătatea plantelor și a roadelor.