Main menu

header

823 23 1de Gheorghe Zmaranda şi Sorin Dumitrescu

Este început de primăvară și sigur mulți dintre noi se gândesc deja la frumusețea luxuriantă a grădinilor renăscute. Și pentru că întotdeauna este loc pentru mai multe flori, dedicăm acest articol celor care îndrăgesc rozele. Sfaturile pe care le veți regăsi în rândurile următoare vin din partea specialiștilor Famous roses, pepinieră care comercializează o varietate mare de specii de trandafiri de colecție.

Au nevoie de multă lumină, expunere la soare cel puțin patru ore pe zi

Prima informație pe care trebuie să o avem atunci când ne hotărâm să ne creăm o grădină este legată de perioadele optime de plantare a legumelor sau florilor. Astfel, pentru trandafirii cu rădăcina goală perioada cea mai potrivită înseamnă sfârșitul toamnei, luna noiembrie și începutul primăverii, martie și prima parte a lunii aprilie, atunci când se află încă în repaus vegetativ. Specialiștii de la Famous roses recomandă ca în cazul în care alegeți să plantați trandafirii într-un loc în care au mai fost plantate astfel de flori să fie schimbat solul cel puțin pe o adâncime de 30 cm și pe o suprafață de 1 mp. Pentru că trandafirii au nevoie de multă lumină, expunere la soare cel puțin patru ore pe zi, plantați-i într-o zonă însorită și aerisită și astfel aveți garanția faptului că tufele se vor dezvolta armonios și vor înflori abundent. Deși, în general, trandafirii nu sunt flori pretențioase, este indicat, spun specialiștii, să avem în vedere că un sol prea uscat sau care reține apa în exces nu ajută la dezvoltarea plantelor. Spre exemplu, dacă terenul pe care sunt plantați este îmbibat cu apă, rădăcinile lor vor putrezi și în final se vor usca. Aceasta este prima etapă din plantarea trandafirilor.

Este recomandat ca ramurile să fie scurtate la 4-5 noduri

823 23 2În cazul în care faceți aceste plantări primăvara, este recomandat ca ramurile să fie scurtate la 4-5 noduri. Pregătirea terenului constă în săparea unor gropi cu dimensiunea de 40 x 40 x 40 cm. Explicația este că așa rădăcinile vor avea în jurul lor mai mult pământ afânat, iar dezvoltarea rădăcinilor noi va fi asigurată. Este importantă respectarea acestor dimensiuni mai ales în cazul terenurilor tasate. Următoarea etapă constă în mocirlirea rădăcinilor (pământ și apă într-un amestec de consistența smântânii în care sunt introduse rădăcinile), proces care le asigură o priză bună cu solul și implicit șansa de a asimila mai bine substanțele nutritive. Înainte de a fi introduse în groapă (pe fundul căreia s-a adăugat pământ mărunțit), rădăcinile trandafirilor sunt răsfirate și se are în vedere ca altoiul să fie la nivelul solului, iar dacă trandafirii sunt plantați în zone mai reci altoiul trebuie să fie la 2-3 cm sub nivelul solului. La final umpleți groapa cu pământ și tasați-l pe întreaga ei suprafață, astfel încât să nu rămână în interiorul ei goluri de aer. Pentru a prospera trandafirii au nevoie de multă apă, de aceea, în lipsa precipitațiilor, fiecare trandafir trebuie udat la cel mult trei zile cu aproximativ 10 litri de apă.

Celor plângători și pomiflori se impune să le fie asigurat un sistem de susținere

823 23 3Recomandările privind distanța la care trebuie plantați trandafirii sunt adaptate în funcție de specie. Astfel, trandafirii cu floare mare, cunoscuți drept teahibrizi, dar și cei din categopria floribunda, adică cu flori grupate, au nevoie de cel puțin 50 de centimetri între ei. În cazul trandafirilor urcători distanța de plantare este de minimum 1,5 metri, în vreme ce trandafirii plângători și pomiflori au nevoie de minimum un metru între ei. Pentru trandafirii urcători cea mai potrivită variantă este aceea de a fi plantați lângă un perete (la 20 de centimetri de el, în poziție oblică, cu ramurile spre perete și cu rădăcinile orientate în direcția opusă), zid, gard sau suport special peretelui. „Anatomia” trandafirilor plângători și pomiflori impune să le fie asigurat un sistem de susținere. Puteți folosi în acest sens o tijă metalică, fixată foarte bine în pământ înainte de plantare (se evită astfel riscul de a deteriora rădăcina) care să ajungă până la ultima grefă de pe tulpină, adică acolo până unde încep ramurile.

Pentru a stimula dezvoltarea lor, se administrează gunoi de grajd, îngrășăminte chimice sau organice

823 23 4După înrădăcinarea trandafirilor (aproximativ o lună de la plantare), le putem stimula dezvoltarea și creșterea vegetativă prin administrarea de gunoi de grajd, îngrășăminte chimice sau organice. Dacă plantarea a fost un succes, pentru protecția și susținerea corectă a dezvoltării trandafirilor este recomandat, spun specialiștii, să aplicați și un tratament cu Zeamă bordelează. Această soluție, un amestec de sulfat de cupru (piatra vânătă) și hidroxid de calciu (var stins), are multiple beneficii. În cazul de față, este absorbită prin frunze și ajută la lemnificarea trandafirilor, adică la maturizarea lor. Astfel, aceștia devin mai puternici și trec neafectați sau cu daune mai puține prin gerurile de iarnă sau cele apărute primăvara târziu. În afara acestei rezistențe sporite pe care le-o conferă trandafirilor, Zeama bordeleză previne și apariția unor boli fungice precum rapanul, mana și pătarea neagră nu numai la aceste flori, ci și la celelalte plante din grădină. În plus, împiedică infectarea rănilor și ajută la cicatrizarea lor. Ca urmare, poate fi aplicată ca o dezinsecție generală pentru toate tipurile de plante.

În cazul în care aveți deja trandafirii, dar trebuie să amânați plantarea lor, este recomandat să păstrați butașii în sacul de folie cu care aceștia sunt, de regulă, comercializați. Prin efectul de seră care se produce în acest sac, aceștia rămân hidratați. Este suficient să îi puneți într-un loc răcoros ca să le asigurați supraviețuirea

Zeama bordeleză poate fi folosită şi în agricultura ecologică

Zeama bordeleză poate fi preparată de dumneavoastră sau o puteți cumpăra de la fitofarmacie, dar în ambele cazuri trebuie folosită în aceeași zi în care a fost preparată pentru că altfel își pierde din eficacitate. Este important de știut că după stropirea de primăvară, când substanța a fost complet asimilată de plante, un efect secundar este faptul că acestea înmuguresc și înfloresc cu până la zece zile mai târziu decât plantele cărora nu le-a fost aplicat un tratament cu Zeamă bordeleză. Pentru protecția plantelor, aceasta poate fi folosită și după ce a căzut grindină sau dacă a fost un vânt mai puternic, dar și după tăierea plantelor. Un alt avantaj este că Zeama bordeleză are în componența sa doar calciu și cupru, prin urmare nu este toxică și poate fi folosită și de cei care preferă agricultura ecologică.