Main menu

header

793 21 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cercetătorii din întreaga lume studiază intens și constant lumea plantelor, pentru a le descoperi secretele și astfel să contribuie la îmbunătățirea alimentației și sănătății oamenilor. În aceste condiții, noi descoperiri vin să arunce o lumină uimitoare asupra unor proprietăți care fac din lumea vegetală un univers fascinant.

„Reglare alosterică”, descoperită în premieră

Deși oamenii au reușit să intre în lumea reglării fitohormonale a plantelor, foarte mult din acest segment rămâne încă de descoperit. Mecanismele care controlează hormonii plantelor stau la baza cercetărilor derulate în cadrul Universității Nagoya, din Japonia. Experții niponi au descoperit că în cadrul unui proces numit „reglare alosterică”, plantele declanșează un autocontrol hormonal care le ajută să supraviețuiască. Acest mecanism a fost depistat în anii 1960 la unele specii de bacterii, dar abia recent a fost pusă în evidență „variațiunea” care funcționează în cazul plantelor.

Adaptare la condiții speciale de mediu

Analizând în profunzime relațiile complexe dintre enzimele plantei de orez, experții conduși de profesor Miyako Ueguchi-Tanaka au evidențiat pentru prima dată felul în care anumite substanțe specifice din această plantă interacționează pentru a crea adevărate sisteme de apărare și de adaptare la condiții speciale de mediu, prin intermediul activității hormonale. De asemenea, s-a pus în evidență faptul că plantele dezvoltă mecanismele hormonale care le asigură adaptarea și supraviețuirea de trei ori într-un ciclu de viață. „Activitatea de control hormonal pe care am evidențiat-o poate fi utilizată pentru a regla în mod artificial hormonii plantelor. Ca urmare, creșterea recoltelor poate fi mult îmbunătățită, element foarte important în condiții de criză alimentară”, detaliază Ueguchi-Tanaka.

Plantele reușesc să se adapteze la condiții deosebite de mediu și astfel să supraviețuiască prin mecanisme de echilibrare a enzimelor care controlează fitohormonii giberelină și auxină