Main menu

header

774 23 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Asociate la nivel simbolic cu gingășia și fragilitatea, cu feminitatea în general, florile se întâmplă să aibă abilități de excepție, chiar superputeri care le-au ajutat să se adapteze și să supraviețuiască milioane de ani.

Explodează și bombardează cu semințe

774 23 2Hura crepitans este o plantă „armată”, cu însușiri cel puțin neobișnuite. Crește în America de Nord, are un trunchi uriaș, „blindat” cu conuri țepoase, utilizate pentru apărare. Iar atunci când din flori ies fructele în formă de dovleac, acestea se deschid cu un zgomot puternic, de pocnitură, și aruncă semințele la o distanță de 15 metri, într-un adevărat bombardament asurzitor și spectaculos.

Mirosul de cadavru alungă agresorii

Rafflesia arnoldii este o specie de floare care a dezvoltat pe parcursul evoluției o însușire remarcabilă: un miros pătrunzător și respingător, de cadavru în putrefacție, care ține la distanță agresori de toate felurile. Crește în Indonezia și Malaezia, este cea mai mare floare din lume, cu un diametru de un metru, și se folosește de amintita „mireasmă” și pentru a atrage anumite insecte, care o polenizează.

Se închide la orice atingere

Mimosa pudica este o plantă care a intrat de multă vreme în cultura oamenilor grație unei însușiri care a făcut din această floare un simbol al timidității: la cea mai ușoară atingere, planta, care se găsește în majoritatea zonelor calde, își închide rapid frunzele și inflorescențele. Această proprietate este urmare a capacității plantei de a elibera rapid apă din celule, aceasta permițând flexibilizarea maximă a frunzelor și astfel mișcările neobișnuite. În același timp, mimosa pudica este o plantă care știe foarte bine să se apere, având în dotare o armură țepoasă.

Fluieratul care ține animalele la distanță

În Africa poate fi întâlnit un arbore cu totul special - vachellia drepanolobium - capabil să… fluiere. Mai precis, grație modului în care sunt amplasați țepii și bulbii acestei plante, trecerea aerului prin orificii produce un sunet specific, foarte asemănător fluieratului. Pe parcursul evoluției copacului, s-a dezvoltat și o relație cu o specie de furnici, care trăiesc pe arbore și fac găuri în bulbi, pentru amplificarea sunetului care astfel ține animalele la distanță de frunzele și ramurile plantei.

Nufărul-pat susține un om

774 23 3Victoria amazonica este o plantă atât de spectaculoasă, încât aproape a intrat în legendă, fiind deseori asociată cu numele Reginei Victoria. Acest tip de nufăr are frunze circulare incredibil de puternice, poate crește până la 2,5 metri în diametru și susține cu ușurință o greutate de 50 de kilograme, grație aerului pe care îl conțin nervurile frunzelor. Planta crește în Bolivia și acoperă cu frunzele sale gigantice, câte 40-50 la număr, toată suprafața pe care se instalează, astfel încât în acel ecosistem nu mai poate crește altceva.

Transparență totală la fiecare ploaie

Diphylleia grayi este o floare mai mult decât interesantă din perspectiva abilităților, întrucât are proprietatea de a se transforma complet atunci când plouă. Pare o floare obișnuită la prima vedere, cu petalele sale albe, strălucitoare. Dar în clipa în care floarea simte orice umezeală, aceleași petale care erau opace devin transparente total. Numită și floarea-schelet, diphylleia grayi este studiată intens pentru proprietatea sa uimitoare, inginerii în nanotehnologie din Japonia lucrând deja la materiale inspirate de structura plantei, din care să fie realizați, de pildă, ochelari subacvatici la care uleiurile nu pot adera.

Mâncătoarea de carne

774 23 4Nepenthes este o plantă carnivoră de top, un adevărat asasin dotat de natură cu tot arsenalul necesar pentru a „vâna” hrana. Planta crește în Madagascar și Australia, este foarte spectaculoasă la exterior, dar în adâncul său există o capcană mortală. Practic, această floare are frunzele dotate după sistemul unor capcane. Nectarul secretat de floare atrage insecte și alte tipuri de animale de mici dimensiuni, inclusiv șoareci, care alunecă pe substanța uleioasă direct în bazinul cu lichid din interior. Victimele nu au posibilitatea de a scăpa din piscina letală, se îneacă și sunt digerate cu ajutorul unor enzime unice în natură, care fac din nepenthes un „carnivor” redutabil.

Arborele care se înmulțește… prin foc

Evoluția de miliarde de ani a făcut din unul dintre arborii emblematici ai Terrei un supraviețuitor de top. Eucaliptul, cu nenumăratele sale beneficii pentru sănătatea omului, are uimitoare abilități care îi asigură supraviețuirea și perpetuarea. Crește în Australia și Statele Unite ale Americii și are proprietatea de a secreta uleiuri în cantități care îi permit să nu ardă atunci când focul poate ajunge accidental pe suprafața sa. Mai mult, oamenii de știință au observat că, în timp ce alte tipuri de vegetații sunt distruse complet de incendii, eucaliptul se folosește de flăcări pentru a se înmulți, aruncându-și semințele departe, pe solul eliberat de vegetație prin intermediul incendiilor. Practic, grație uleiurilor sale combustibile, eucaliptul generează suficientă energie încât să se regenereze după foc, în loc să se descompună.

Ucigașul indestructibil

774 23 5În Florida și America de Sud crește o plantă supranumită „micul măr al morții” și despre care se spune că l-a ucis pe celebrul explorator și conchistador spaniol Juan Ponce de Leon. Inofensiv la prima vedere, manchineel este o plantă ale cărei componente sunt otrăvitoare în întregime. Oricine se așază sub acest arbore atunci când plouă se va trezi cu arsuri pe piele; oricine este legat de acest pom va suferi o moarte lentă și chinuitoare, întrucât trunchiul este complet otrăvitor. Nici focul nu-i vine de hac acestei plante indestructibile, întrucât în prezența flăcărilor emană un fum atât de toxic, încât poate cauza orbire. În ciuda acestor arsenale care se presupune că ar apăra planta, oamenii au tratat manchineel ca pe un inamic și l-au decimat, astfel încât astăzi arborele cu renume teribil figurează pe lista plantelor în pericol de dispariție.

Amorphophallus titanium este folosită de populațiile indigene din Sumatra pe post de vomitiv, întrucât miroase ca un cadavru