Main menu

header

736 24 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Arta suspendării plantelor are câteva reguli foarte simple. Camera trebuie să aibă suficientă lumină, o înălțime corespunzătoare, iar speciile alese trebuie să fie cele potrivite. Specialiștii oferă numeroase soluții ingenioase pentru ca amplasarea de plante suspendate să devină un design aparte, care să vă scoată locuința din anonimat.

Fâșii din piele - simplitate și eleganță

736 24 2Speciile de plante care se pretează suspendării sunt dintre cele mai confortabil de întreținut și de aceea felul în care le veți suspenda permite multă imaginație. Specialista Jessie Waldman, de la „Pistils Nursery”, din Portland, Oregon, susține că și persoanele care nu au răgazul necesar să se ocupe de plante în fiecare zi pot opta pentru soiuri care nu au nevoie de foarte multă apă, punându-le în valoare și prin metoda de suspendare aleasă. „Este bine să alegeți variante de suspendare mai confortabile și să țineți cont de faptul că planta va crește și va trebui să-i schimbați ghiveciul. Unul dintre cele mai accesibile sisteme este cel cu fâșii din piele”, spune stilista. Printre cele mai frumoase și mai spectaculoase plante care pot fi vedete ale sistemului suspendat sunt begoniile. Extrem de rezistente, sunt foarte potrivite pentru ghivecele suspendate. În plus, sunt atât de uşor de întreţinut, încât oricine le poate îngriji cu rezultate excelente.

„Agățători” spectaculoase din macramé

736 24 3Unele dintre cele mai spectaculoase sisteme de suspendare a plantelor sunt cele realizate din macramé. Rezistente, versatile și permițând poziționarea a două ghivece, aceste piese sunt ele însele podoabe ale unei încăperi rustice sau vintage în care tronează, prin plante, natura însăși. Specialista în decorațiuni cu plante Ariana Tanabe, din Los Angeles, arată că macramé-ul poate fi deopotrivă simplu sau dublu, elaborat și sofisticat sau realizat din doar trei fâșii. „Există persoane care doresc să lase planta să fie vedeta ansamblului, iar altele doresc să creeze un colț mai luxuriant. Pentru fiecare există o variantă de suspendare din macramé”, afirmă stilista. O plantă foarte apreciată și care se pretează suspendării este sângele-voinicului, care are flori viu colorate şi rămâne înflorită pe tot parcursul verii. Iubeşte soarele şi nu are nevoie de apă în fiecare zi, ceea ce o face ideală pentru ghivece suspendate. De asemenea, există și varietăți de plante fără flori, de regulă suculente, care arată foarte bine combinate cu elementele din macramé.

Candelabrul recondiționat

736 24 4Un candelabru vechi se poate transforma într-un suport minunat pentru plante la înălțime. Se poate vopsi într-o culoare îndrăzneață, pentru a accentua decorul interior, sau într-o nuanță mai discretă, care să evidențieze plantele. Pentru un aspect coerent, și ghivecele se vopsesc la fel. De asemenea, un alt sistem ingenios de suspendare este un simplu cerc din lemn. În mijloc se plasează o plantă așezată într-un vas ceramic alb strălucitor, lipit de cerc cu un adeziv puternic, iar imaginea este de un mare impact. Mai ales dacă amplasați, de pildă, un tip de filodendron într-un astfel de ansamblu. „Această specie are frunze minunate, verde închis, care se pot alungi foarte mult. Puteți lăsa planta suspendată să devină un spectacol”, explică Waldman.

Sisteme fără drenaj

Pentru iubitorii de plante care vor ca sistemele de suspendare să fie spectacole, există piesele sculpturale, de regulă din ceramică lucrată manual, dar sunt persoane care le preferă simple și naturale, chiar din cupru. Este bine ca în interiorul acestora să fie amplasat ghiveciul, mai precis piesele decorative să fie măștile în interiorul cărora ghiveciul să lase planta să se dezvolte, evitându-se și problemele de la fiecare udare. Aceste sisteme fără drenaj permit plante pe care nu le deranjează puțină „apă la picioare”, în schimb variațiunile pe tema acestor măști suspendate, cu plante minunate, sunt practic nesfârșite. „O mască exterioară este esențială pentru plantele care nu au sisteme de drenaj cu găuri. Pur și simplu puneți ghiveciul în vasul respectiv și atât”, recomandă Waldman. La rândul său, Tanabe afirmă că există și sisteme cu două astfel de măști de ghivece: „Am și eu așa ceva acasă și am observat că dacă sunt de dimensiuni confortabile, sunt foarte ușor de întreținut”.

Etalare personalizată pe verticală

Un sistem de suspendare care este foarte versatil și permite chiar intervenția propriei imaginații este etalarea pe verticală. „Mie mi-au plăcut cutiile rectangulare, pe care le-am amplasat pe rafturi de cărți cumpărate de la un magazin de mobilă. Mi-am suspendat plantele în această manieră și, indiferent de dimensiunea rafturilor, efectul este același, fermecător”, susține stilistul Baylor Chapman, autor al cărții „Decorating With Plants” („Decorațiuni cu plante”). Potrivit specialiștilor, suspendarea cu ajutorul rafturilor permite nu doar combinarea soiurilor, ci și amplasarea de alte obiecte în jur, astfel încât ansamblul să devină unul personalizat, cu amprentă unică. Cele mai comune flori plantate astfel sunt petuniile, disponibile în numeroase culori şi uşor de întreţinut, ca şi mușcatele curgătoare, rezistente, în combinații coloristice spectaculoase. De asemenea, plante care nu fac flori, cum este aloe vera, arată foarte bine pe rafturi suspendate.

Coşuri de răchită şi sfoară colorată

736 24 5Pentru suspendarea plantelor în exterior - grădină, terasă, balcon - nu există limită a imaginației. Cele mai bune ghivece suspendate sunt cele cu lanţurile de prindere detaşabile. Există o varietate de soluţii şi tot ceea ce trebuie să faceți este să alegeți modelul potrivit cu decorul general. Sistemele se pot cumpăra sau se pot realiza de fiecare, din sticle de plastic, din suporți de lemn sau metal, se pot picta și decora în fel și chip. Iată un model rustic plin de farmec: căutați câteva coşuri de răchită de diferite dimensiuni, apoi legaţi-le cu sfoară viu colorată. Puneți în ele florile preferate, pentru a completa designul. Aranjamentul se poate folosi și în interior. Puteți