Main menu

header

de Claudia Stan

Dicentra spectabilis este o plantă erbacee originară din Asia şi America de Nord, cu flori albe, roz sau roşii, ce înfloresc în perioada iunie-iulie. În termeni populari i se mai spune şi cerceii doamnei, floarea-liră, carul lui Venus sau inimă-însângerată, datorită formei florilor. Ultima dintre denumiri vine dintr-o veche legendă chinezească, în care se povesteşte că floarea roşie a Dicentrei spectabilis simbolizează o inimă de pe care se prelinge o picătură de sânge…

Soarele dimineţii o încântă
În mediul natural, Dicentra spectabilis creşte spontan, preferând colţurile umbrite şi pădurile. Planta poate atinge înălţimea de aproximativ 90 cm. Primăvara este momentul prielnic pentru dezvoltarea ei, pe ramuri crescând frunze cu aspect franjurat, asemănător celor de ferigă. Culorile florilor sunt mai intense pe la mijlocul perioadei de înflorire, când „inimile” ajung la maturitate. Cerceii doamnei, deşi sunt flori ce se dezvoltă foarte bine la umbră, suportă şi expunerea directă la soare, dar numai în primele ore ale dimineţii. În cazul în care aţi uitat să o udaţi şi a stat în lumină puternică fără apă mutaţi-o la umbră şi lăsaţi-o cel puţin o săptămână să îşi revină.
Floarea-liră, pe care o puteţi întâlni în parcuri şi în grădini, în alcătuirea platbandelor şi a rondurilor, nu este pretenţioasă când vine vorba despre fertilizare şi despre sol. Are nevoie doar de un ghiveci mare (pentru că se dezvoltă rapid) şi de pământ de grădină îmbunătăţit cu materie organică. Secretul longevităţii unei Dicentra spectabilis este drenajul. Planta necesită udări dese, un sol mereu umed, fără a se „îneca” însă.

Aerul condiţionat, inamicul numărul unu
Ca orice floare, Dicentra spectabilis poate fi atacată de dăunători, mai precis de afide, de care puteţi scăpa doar cu soluţii speciale. Dacă boala nu se depistează la timp, rădăcinile plantei vor putrezi. Evitaţi plantarea cerceilor doamnei în locuri uscate sau cu vânt. De asemenea, aerul condiţionat este inamicul numărul unu al Dicentra spectabilis! Dacă este plantată în grădină, poziţionaţi-o sub un copac sau printre alte flori, la începutul sau în mijlocul straturilor. În verile foarte călduroase şi uscate, floarea-liră intră în repaus şi se opreşte din creştere. Dacă va avea puţin soare şi umezeală permanentă pe perioada verii, foliajul va avea o culoare de albastru-verde ce se va păstra până la sfârşitul anotimpului.

Înfloreşte din primul an
Dicentra spectabilis se poate înmulţi prin seminţe şi prin divizare. Divizarea se face de regulă după aproximativ doi ani, după ce planta ajunge la maturitate. Înmulţirea se realizează primăvara, prin butaşi de 7-10 cm prelevaţi din plante mature şi puse în nisip într-o seră rece (15 grade Celsius). Planta înfloreşte din primul an. Înmulţirea prin seminţe nu este cea mai bună soluţie, deoarece planta creşte cu mult mai greu. Dacă totuşi aveţi răbdare, însămânţaţi seminţe proaspete, recoltate imediat după ce se maturizează. Germinarea durează între una şi şase luni la 15 grade Celsius, iar seminţele nu se ţin la o temperatură mai ridicată. Expunerea seminţelor înainte de însămânţare la 18-22 grade Celsius pentru două-patru săptămâni, urmată de şase săptămâni la 2 grade Celsius scurtează perioada de germinare. Direct în grădină, însămânţarea se face la sfârşitul verii sau al toamnei.

Pont! Pulverizaţi apă pe frunzele plantei săptămânal, pentru a le da luciu!