Main menu

header

de Claudia Stan

Floarea de hârtie sau bougainvillea este o plantă deosebit de frumoasă, ce provine din zonele tropicale ale Americii de Sud. Nu aveţi cum să nu o remarcaţi când treceţi pe lângă ea, căci culorile vii vă vor atrage privirile ca un magnet. În afara varietăţii de culori, bougainvillea mai are un atu: lunga perioadă de înflorire. Este ideală pentru înfrumuseţarea teraselor, balcoanelor, parcurilor şi grădinilor pe timpul verii, dar îi este mai bine în interiorul caselor în anotimpul rece.

Cascada colorată
Planta este ornamentală prin bracteele (frunzuliţele de la baza florii), ce pot fi colorate în nuanţe pornind de la roşu sau violet până la galben, orange sau purpuriu. Aceste bractee au un aspect de pergament, de unde vine şi denumirea plantei. Floarea este ideală pentru amenajarea teraselor şi a balcoanelor, unde beneficiază şi de foarte multă lumină. Cele mai frumoase flori apar atunci când ziua este egală cu noaptea (primăvara sau toamna). Planta necesită cel puţin cinci ore de lumină solară pentru a înflori, iar atunci când este pusă în semiumbră, florile vor fi mai puţine şi pale. O dată cu venirea anotimpului rece, floarea de hârtie trebuie mutată în interior, într-un balcon închis sau aşezată la fereastră, deoarece nu rezistă la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.

Îi place apa de ploaie
Planta se dezvoltă cel mai bine dacă are pământul format dintr-un amestec de muşchi de turbă (70%), scoarţă de pin (20%) şi nisip (10%), evitându-se solul din argilă. De asemenea, ghiveciul în care este amplasată floarea de hârtie trebuie să fie foarte bine drenat. Vă puteţi da seama dacă plantei îi prieşte solul la numai câteva zile după plantare. Când bougainvillea este sănătoasă, toate părţile plantei sunt viu colorate şi lucioase. Udarea se face ori de câte ori se usucă pământul de la suprafaţa ghiveciului, iar apa ce se scurge în farfuriuţă prin găurile de drenare va fi aruncată. Dacă nu aveţi de unde să procuraţi apă de ploaie, fierbeţi apa de la robinet timp de cinci minute, păstraţi-o într-un recipient fără capac, iar după două zile udaţi floarea. Din păcate, dăunătorii precum afidele distrug planta aproape în întregime dacă boala nu este depistată la timp. O dată pe săptămână verificaţi frunzele florii de hârtie, iar dacă observaţi punctuleţe ruginii stropiţi-le cu apă amestecată cu săpun de casă. În cazul în care boala nu dispare cumpăraţi un aficid sau un alt insecticid care să nu atace frunzele.

Un bonsai spectaculos
Înmulţirea plantei se face prin butaşi plantaţi direct în sol şi acoperiţi cu o folie de polietilenă. După plantarea acestora îndepărtaţi frunzele din vârful plantei, deoarece vor putrezi în timp şi vor compromite planta-mamă. Rădăcinile butaşilor se formează în aproximativ trei sau patru luni, pe timp de vară.
Floarea de hârtie poate fi crescută în diferite forme, chiar şi de bonsai. Florile se păstrează foarte mult timp, cu condiţia să fie aşezate direct sub razele soarelui. Planta-mamă, dar şi butaşii au nevoie de un sol fertilizat o dată la şase săptămâni. Utilizaţi fertilizanţi naturali, dar nu aplicaţi niciodată îngrăşământ pe solul uscat. Când floarea de hârtie este mutată în interior necesită îngrijire maximă. Înainte de ofilirea florilor se taie ramurile astfel: cele uscare se taie de la baza plantei, iar cele verzi se tund circa 10 cm.

Pont! O bougainvillea necesită azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu şi fier! PH-ul solului în care va fi plantată floarea de hârtie trebuie să fie de 6,5!

Poartă numele unui amiral francez

Amiralul francez Louis Antoine de Bougainville a fost pasionat de botanică, iar într-una dintre expediţiile sale în Brazilia (1768) a remarcat frumuseţea florii de hârtie. A analizat cu atenţie planta şi a descoperit cele mai colorate specii de bougainville: spectabilis, glabra, buttiana şi spinosa. Superba floare poartă numele celui care a descoperit-o şi a arătat-o lumii.