Main menu

header

692 23 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Plantele sunt adaptate perfect pentru a face exact ceea ce trebuie să facă. În acest tablou general intră și o formă de „văz”, pe care cercetătorii au demonstrat-o în detalii uluitoare.

11 tipuri de fotoreceptori

Deși nu au un sistem nervos așa cum este cunoscut de oameni, nu au creier și organe specializate pentru anumite simțuri sau funcții, plantele sunt atât de complexe și de adaptate, încât oamenii abia încep să deslușească uimitoarele lor capacități. Una dintre acestea este un tip de „văz”. De exemplu, specia arabidopsis are în dotarea naturală 11 tipuri de fotoreceptori, în timp ce oamenii au doar patru tipuri. Ca urmare, potrivit specialiștilor, „vederea” de care dispun plantele este net superioară celei a oamenilor. De asemenea, în condițiile în care lumina este pentru plante mai mult decât un semnal, este chiar hrana, „văzul” lor a evoluat spre o abilitate extraordinară de a detecta orice sursă de lumină.

Percep culori, direcții, intensități

Studii extinse și profunde derulate în ultimii ani au pus în evidență faptul că „vederea” plantelor nu este mai prejos decât a oamenilor, pur și simplu este creată diferit, pentru nevoi diferite. „O plantă vede ceea ce vedem și noi. La un anumit nivel, plantele ar putea spune despre oameni că sunt limitați din punct de vedere vizual”, explică Daniel Chamovitz, de la Centrul pentru Bioștiințele Plantelor, din Tel Aviv, Israel. Mai precis, studiile au demonstrat că plantele nu au capacitatea de a „vedea” imagini, dar percep perfect culori, direcții, intensități, proprietate generată direct de nevoia vitală de lumină. Mai mult, plantele percep raze UV sau lumini roșii aflate la mare distanță, abilități care lipsesc din arsenalul vizual al oamenilor.

„Plantele și animalele sunt alcătuite dintr-un număr surprinzător de mic de blocuri moleculare, foarte asemănătoare la ambele regnuri“ (Fatima Cvrčková, Universitatea Praga, Cehia)