Main menu

header

de Elena Şerban

Toţi vrem să avem în casele noastre un colţ de verdeaţă în care să găsim puţină linişte şi de aceea ne înveselim locuinţele cu plante decorative, ce vor aduce un aer vesel şi... viu. Dar pentru a avea plante frumos dezvoltate, sănătoase şi viguroase trebuie să vă îngrijiţi şi de pământul în care le plantaţi. Chiar dacă pare un lucru destul de dificil, este nevoie doar de puţină atenţie şi eventual de ceva îndemânare.

Vârsta contează
Trebuie să ţineţi cont că solul se schimbă în funcţie de vârsta plantei. Astfel, plantele tinere trebuie să beneficieze de un astfel de „tratament” în fiecare an, iar cele mature doar o dată la doi-trei ani.
Un regim deosebit îl au şi plantele cu rădăcini stufoase. Întrucât acestea se dezvoltă mai rapid, e foarte probabil să fie nevoie să se schimbe pământul şi chiar ghiveciul de cel puţin două ori pe an.
La polul opus s-ar putea situa cactuşii, care au nevoie să li se schimbe pământul o dată la doi-trei ani.

Solul, folosit în funcţie de flori
În ceea ce priveşte soiul pământului folosit, acesta depinde evident de felul plantei. Cactuşii şi suculentele nu se vor simţi bine în acelaşi tip de substrat ca şi plantele acidofile (camelia, azaleea, bromelia etc.). Palmierii nu vor tolera acelaşi substrat ca şi orhideele.
Interesanta orhidee are nevoie de soluri uşor acide, bogate în mraniţă, turbă acidă şi pământ de ericacee.
Aparent delicate, petuniile sunt totuşi flori destul de puţin pretenţioase. De aceea, ele nu necesită un sol anume, însă cel folosit trebuie schimbat în funcţie de comportamentul florii.
De asemenea, majoritatea plantelor în ghivece au nevoie ca primăvara să li se împrospăteze solul cu un amestec de mraniţă şi cu un îngrăşământ cu absorbţie lentă.  În cazul în care planta a crescut frumos şi e prea mare să mai poată fi scoasă de tot din ghiveci, puteţi apela la un truc. Periodic, schimbaţi măcar stratul de la suprafaţă! Floarea se va comporta la fel de bine.

Atenţie

- Nu folosiţi numai turbă! Aceasta se utilizează doar în amestec cu nisip sau perlit şi pământ de frunze. Altfel, după udare, pământul se va tasa;
- Nici mraniţa nu poate fi folosită în stare pură, deoarece poate arde rădăcinile plantelor; mraniţa este bună doar în amestecuri cu alte feluri de sol;
- Nu schimbaţi niciodată pământul unei plante în perioada de înflorire sau de formare a bobocilor!