Main menu

header

    De foarte multe ori este cazul, dacă vrem să obţinem plante noi, să punem în pământ seminţe micuţe. Deşi pare o treabă destul de uşoară, lucrurile nu stau deloc aşa. Pentru a obţine rezultatul dorit - planta -, este bine să ţinem cont de anumite aspecte, pe care vi le vom prezenta în rândurile de mai jos.

Aveţi grijă la depozitarea de peste iarnă

    Dacă seminţele pe care vrem să le punem în pământ sunt din producţie proprie, ele trebuie păstrate peste iarnă în anumite condiţii. Ţineţi seminţele în plicuri de hârtie, în locuri reci şi întunecoase, cu un grad de umiditate scăzut. Notaţi pe fiecare plic numele plantei, dar şi data la care au fost culese. Înainte de a pune seminţele la încolţit, verificaţi dacă mai sunt bune, supunându-le unui test foarte simplu: aşezaţi-le în apă, pentru câteva ore; cele bune se vor scufunda, pe când cele stricate vor pluti. Folosiţi vase late, joase, pentru a evita îngrămădirea răsadurilor. Ghivecele sau vasele de plastic sunt mai bune decât cele de teracotă când e vorba de răsadniţe (reţin umezeala pentru mai mult timp).
Vasele trebuie să fie foarte curate. Acest lucru îl obţineţi dacă scufundaţi vasul pentru 15 minute într-o soluţie cu 10% înălbitor, după care îl lăsaţi la uscat.

Aşezaţi o folie de plastic peste răsadniţă

    După ce aţi împrăştiat seminţele pe pământul în care vreţi să obţineţi plăntuţele, tasaţi-le uşor. Seminţele mici şi cele care au nevoie de lumină directă pentru a germina nu trebuie acoperite cu pământ, dar trebuie să intre în contact cu suprafaţa umedă a solului.
Evitaţi umezeala excesivă şi proasta circulaţie a aerului. Nu udaţi direct seminţele germinate.
Acoperiţi vasele, pentru a păstra constant nivelul de umiditate. Întrucât seminţele sunt foarte sensibile la situaţiile extreme - udarea din abundenţă sau lipsa apei - aşezaţi o folie de plastic peste răsadniţă. Veţi menţine în acest fel gradul de umiditate. Verificaţi vasul cu seminţe zilnic. Dacă observaţi că este timpul să udaţi, plasaţi vasul într-un bazin (sau o tavă mai mare de ghiveci) cu apă călduţă şi lăsaţi pământul să absoarbă câtă apă are nevoie. Dacă observaţi că suprafaţa pământului este uscată, înlăturaţi folia de plastic şi stropiţi cu apă.

Ţineţi seminţele la cald!

    Imediat ce seminţele au germinat, folia trebuie înlăturată total.
Pentru a încuraja germinarea, ţineţi seminţele la cald. Pentru asta le puteţi plasa lângă o sursă de căldură sau într-o cameră bine încălzită. Rotiţi permanent vasele în care aveţi seminţele, pentru ca acestea să aibă lumină permanentă. Pentru a nu avea surpriza neplăcută de a fi foarte sensibile şi de a se ofili în momentul în care le veţi scoate afară, obişnuiţi-le cu lumina directă a soarelui. Pentru asta, înainte de a le scoate afară, cel mai bine ar fi ca, timp de trei zile, să le aşezaţi în bătaia directă a soarelui dimineaţa. Mai apoi măriţi perioada de expunere, până când devin destul de viguroase pentru a fi transplantate.

Elena Şerban