Main menu

header

de Roxana Istudor

Specialiștii afirmă că pentru a avea un grătar reușit este preferabil să respectați câteva reguli nu foarte complicate, al căror rezultat este de toată savoarea.

Folosiți lemn sau cărbuni

Atunci când decideți să faceți un grătar și doriți gustul cel mai autentic și friptura cea mai gustoasă, este bine să evitați grătarele cu gaz, întrucât nu vor oferi aceeaşi aromă pe care o dau cărbunii şi lemnele. Dacă sunteți înarmați cu răbdare, așteptarea va merita: este important să puneți carnea pe grill abia după ce focul se stinge complet şi rămâne doar jarul.

Țineți ustensilele aproape

O friptură reuşită nu are nevoie de echipament sofisticat sau costisitor, ci de un număr de ustensile pe care să le aveți la îndemână pe parcursul operațiunii. Aveți nevoie, așadar, de o perie pentru curăţat grillul, de furculiţă cu coadă lungă, spatulă, cleşte pentru grătar cu coadă lungă, stropitoare cu apă, mănuşi termorezistente. Astfel, prepararea cărnii va fi mai uşoară şi dumneavoastră veți fi în siguranţă în preajma focului.

Scoateți carnea din frigider înainte

Prepararea cărnii la grătar este adesea o muncă migăloasă, dar celebrul Jamie Oliver, cheful britanic care a cucerit lumea cu felul său unic de a găti, recomandă un truc: scoaterea cărnii din frigider cu cel puţin 30 de minute înainte de a o pune pe grătar. Carnea la temperatura camerei se prepară mult mai repede decât atunci când este pusă pe grill direct din frigider. Nu mai rămâne decât să știți cu precizie momentul când friptura este gata, iar cel mai simplu mod de a verifica este prin introducerea unei frigărui din lemn sau de metal în partea cea mai groasă a bucății de carne. Se lăsă aproximativ zece secunde. După acest interval, se scoate frigăruia, iar partea care a stat în carne se atinge uşor de încheietura mâinii: dacă frigăruia este rece sau călduţă, înseamnă că friptura nu s-a pătruns şi că mai trebuie lăsată pe grătar, iar dacă este încinsă, carnea este gata pentru a fi savurată.