Main menu

header

V-aţi dorit să vină primăvara… Aţi aşteptat-o… V-aţi promis că veţi face multe în grădină în clipa în care va veni căldura. Uitaţi că a venit primăvara! Cu soare, căldură şi tot arsenalul. Aşadar, e timpul să vă apucaţi de treabă! Să plantaţi, să curăţaţi, să pregătiţi paturile pentru răsaduri şi să îngrijiţi peluza. Câteva dintre activităţile pe care e musai să nu le rataţi sunt:

Pregătiţi paturile cu răsaduri Pentru pregătirea paturilor cu răsaduri înlăturaţi stratul protector de iarnă sau, dacă este bine descompus, amestecaţi-l în stratul superior al solului. Va fi un excelent îngrăşământ.

De asemenea, amestecaţi frunze putrezite şi gunoi de grajd, pentru a avea plante sănătoase tot restul anului.  Tundeţi pomii fructiferi Această operaţiune de curăţare a ramurilor uscate sau a celor crescute impropriu este foarte importantă pentru coroană, dar şi pentru rodul viitor al pomilor din livadă. Trebuie să ţineţi cont că este esenţial să fie efectuată înainte de înmugurirea copacilor. În alte condiţii, recolta pe care o veţi obţine va fi mai mică.   Plantaţi seminţe în răsadniţe  Lunile martie şi aprilie sunt excelente pentru a aduce pe lume plăntuţe noi, pe care să le mutaţi mai târziu afară, în grădină. De aceea, cel mai sigur este să puneţi seminţe în răsadniţe, să le ţineţi la căldură, în casă şi să le udaţi după nevoie. Răsadurile ce vor umple lădiţele vă vor bucura, cu siguranţă.  Puneţi plante anuale Semănaţi seminţele anuale în grădină sau replantaţi răsadurile puse din timp.

Aplicaţi straturi protectoare, care vă vor garanta că la venirea verii nu veţi mai avea buruieni.  Alte sfaturi care, după ce le veţi pune în practică, vă asigură o grădină frumoasă şi sănătoasă:  - tundeţi tufele florilor de primăvară;  - tăiaţi florile trecute;  - subţiaţi crengile prea groase, ca să revigoraţi plantele mai bătrâne; - înlăturaţi florile uscate de pe bulbii de primăvară şi lăsaţi frunzele să se usuce şi să cadă singure.  Întreţinerea gazonului O grădină reuşită, pe lângă flori şi arbuşti, este mai frumoasă cu porţiuni de gazon de un verde crud. Dar este necesar să ştiţi că există anumite reguli pe care trebuie să le respectaţi, pentru a avea colţul de paradis visat.

Astfel, în momentul alegerii gazonului trebuie să se ţină cont în special de condiţiile de mediu. Cele mai bune soluri pentru gazon sunt cele care conţin o cantitate mare de humus. De asemenea, înainte de semănarea seminţelor (sau de amplasarea rulourilor, dacă e cazul), îndepărtaţi buruienile, nivelaţi şi aeraţi terenul. În anumite condiţii administraţi îngrăşăminte pentru reglarea nivelului de substanţe nutritive. Tot înainte de însămânţare udaţi vreme de două săptămâni terenul ce va fi folosit pentru gazon.  De altfel, până când iarba ajunge la o înălţime suficientă, nivelul umidităţii trebuie supravegheat. 

Elena Şerban

Sfaturi
- Cantitatea de apă trebuie supravegheată permanent, altfel, gazonul va fi năpădit de buruieni;
- Fertilizaţi gazonul o dată pe lună cu un îngrăşământ complex sau cu azotat de amoniu;
- Tundeţi gazonul regulat, o dată pe săptămână! Nu faceţi acest lucru când iarba este udă; 
- Dacă montaţi rulouri de gazon gata cumpărate, urmaţi aceleaşi reguli. Singura specificaţie este aceea că pământul pe care se aşază rulourile trebuie amestecat cu nisip.