Main menu

header

996 5 1de Simona Soare

Utilizarea cremei de protecție solară nu este rezervată doar pentru zilele călduroase și însorite de vară. Razele ultraviolete (UV) pot provoca daune pielii noastre inclusiv în zilele ploioase de toamnă. Ce ingrediente ar trebui să conțină o cremă pentru a asigura o protecție optimă a pielii, aflați de la farmacistul Ioana Marinescu (medalion), creatoarea brandurilor Maison Olfactif și IMAR Skin.

„Este important să ne cunoaștem fototipul”

- Cum afectează radiațiile UV pielea noastră?

- Radiațiile UV afectează pielea categoric, în moduri diferite, pe termen scurt și lung. Expunerea excesivă la radiațiile UV poate provoca arsuri solare. Un alt exemplu de afecțiune este fotodermatita, care se manifestă prin mâncărime și erupții cutanate. Amintesc și fotoîmbătrânirea, hiperpigmentarea sau aparița unor afecțiuni mult mai grave precum cancerul de piele.

- Cum alegem factorul de protecție solară (SPF) potrivit pentru tipul nostru de piele?

- Alegerea factorului SPF potrivit este esențială pentru a proteja pielea eficient de efectele nocive ale radiațiilor UV. Astfel, este important să ne cunoaștem fototipul: piele foarte deschisă (tip I), piele deschisă (tip II), piele medie (tip III), piele oliv (tip IV), piele închisă (tip V), piele foarte închisă (tip VI). Ca regulă generală, în funcție de tipul de piele, puteți utiliza SPF 15 pentru pielea bronzată cu tonuri arămii, SPF 30 pentru pielea deschisă la culoare și SPF 50 sau mai mare, pentru pielea foarte deschisă, delicată.

„Acidul hialuronic ajută la hidratarea intensă a tenului”

996 5 2- Ce ingrediente ar trebui să conțină o cremă facială de protecție solară, pentru a asigura o îngrijire eficientă a pielii?

- O cremă facială de protecție solară eficientă ar trebui să conțină, în primul rând, filtre de protecție solară care absorb razele UV. În al doilea rând, trebuie să conțină antioxidanți precum extractul de ghimbir, ginseng sau vitamina E. Apoi, elemente de hidratare, cum ar fi acidul hialuronic și ingrediente calmante și regenerante precum lăptișorul de matcă.

- Cum acționează ingredientele din cremele de îngrijire a tenului?

- Acestea au diferite funcții și acțiuni asupra pielii. Filtrele UV protejează pielea de îmbătrânirea prematură și de riscul de cancer cutanat. Acidul hialuronic ajută la hidratarea intensă a tenului, conferindu-i un aspect plin și neted. Reduce aspectul ridurilor și liniilor fine. Extractele din plante pot avea proprietăți antioxidante. Acestea contribuie la calmarea pielii iritate și la protejarea împotriva stresului oxidativ. Totodată, sporesc și capacitatea naturală de protecție a pielii.

„Efectele negative posibile includ iritații, erupții cutanate”

- Ce efecte negative pot avea unele creme de protecție solară asupra pielii sensibile sau predispuse la acnee?

- Unele creme pot avea efecte negative asupra pielii sensibile sau predispuse la acnee. Efectele negative posibile includ iritații, erupții cutanate, blocarea porilor și agravarea acneei. Alegerea unei creme de protecție solară adecvate poate necesita uneori experimentare pentru a găsi formula care funcționează cel mai bine pentru tipul tău specific de piele. Consultarea unui specialist poate fi, de asemenea, foarte utilă în acest proces.

- Cum ar trebui să integrăm crema cu protecție solară pentru față în rutina noastră zilnică de îngrijire a pielii?

- Integrarea cremei cu protecție solară în rutina zilnică de îngrijire a pielii este esențială pentru protejarea împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. Un ritual corect ar arăta astfel: curățare, tonifiere, hidratare și protecție solară. Integrarea corectă a cremei cu protecție solară în rutina zilnică va ajuta la prevenirea arsurilor solare, îmbătrânirii premature și la reducerea riscului de cancer de piele. Să ne păstrăm mereu la îndemână crema cu SPF, alături de celelalte produse de îngrijire a tenului! Important este și să avem mereu la noi un produs cu SPF.

„La plajă, aplicăm crema cu SPF pe toată pielea expusă”

996 5 3- Care sunt diferențele între produsele de protecție solară pentru față și cele pentru corp? De ce nu este indicat să aplicăm crema de corp pe față?

- Produsele cu protecție solară pentru față și cele pentru corp au câteva diferențe importante. Pielea feței este mai sensibilă și mai expusă la iritații decât pielea corpului. De aceea, produsele pentru ten minimizează riscul de iritații sau alergii. În plus, produsele pentru ten au, de obicei, o textură mai lejeră. Pe de altă parte, produsele pentru corp pot avea o textură mai grasă și emolientă, deoarece pielea corpului poate tolera formule mai dense, iar cele tip spray conțin și forme de alcool care nu ar fi tolerate de pielea feței.

- Cât de des este bine să aplicăm cremă cu factor de protecție solară pentru față, pe parcursul unei zile?

- Inițial, se aplică o cantitate generoasă cu aproximativ 15-30 de minute înainte de a ieși afară, pentru a permite produsului să se absoarbă în piele. Crema se reaplică la fiecare două ore, mai ales dacă ne expunem direct la soare. Crema cu SPF nu trebuie aplicată doar pe față, ci și pe gât, pe urechi, pe zona din jurul gurii care e sensibilă și care se poate pigmenta mai repede. Și mâinile trebuie protejate cu cremă SPF. Dacă suntem la plajă, produsele cu factor de protecție trebuie aplicate pe toată pielea expusă.

„Reaplicarea este indicată imediat după ce am înotat sau am transpirat”

- Cât de importantă este reaplicarea cremei după ce transpirăm sau înotăm?

- Este esențial să reaplicăm crema de protecție solară în mod regulat, pe parcursul unei zile, mai ales după activități care pot reduce eficiența acesteia: înot, uscatul cu prosopul, după ce transpirăm mai mult. Chiar dacă folosim un produs rezistent la apă, dacă transpirăm sau înotăm, este indicat să reaplicăm crema imediat după. Fără reaplicare, pielea poate fi expusă la razele UV dăunătoare, crescând riscul de arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și cancer de piele.

- Este necesar să folosim crema și în zilele înnorate sau când stăm în interior?

- Da, este necesar să folosim cremă de protecție solară chiar și în zilele înnorate sau când stăm în interior. Razele UV, în special UVA (n.r. - reprezintă circa 95% dintre ultravioletele care ajung pe suprafața pământului și au lungimi de undă cuprinse între 400 si 320 nanometri), pot penetra norii și geamurile, ceea ce înseamnă că pielea poate fi expusă la radiații dăunătoare chiar și atunci când soarele nu este vizibil direct.

„Este necesar să folosim cremă de protecţie solară chiar şi în zilele înnorate sau când stăm în interior“

„Să profităm de legumele şi fructele de sezon!“

- Ce rol joacă alimentația și hidratarea în protecția pielii împotriva radiațiilor solare?

- Alimentația și hidratarea joacă un rol esențial în protecția pielii împotriva radiațiilor solare. Câteva recomandări generale ar fi: o dietă echilibrată și variată, care să includă o gamă diversă de fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase. E important să evităm excesele, dar și carențele. Chiar dacă urmăm o dietă mai hipocalorică, să urmărim cu atenție să nu pierdem nutrienți importanți din hrana zilnică. Să profităm de legumele și fructele de sezon, care ajută şi la o hidratare suplimentară, dar ne aduc și vitamine, antioxidanți! Este esențial să bem suficientă apă pe parcursul zilei, mai ales în perioadele de expunere prelungită la soare. Putem adăuga în apă felii de fructe, pentru un plus de gust, dar și de vitamine. Ar trebui să evităm excesul de alcool și cafeină. Acestea pot deshidrata pielea, făcând-o mai vulnerabilă la daunele solare.