de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Buze roșii, sprâncene perfect modelate și contur de ochi care complimentează chipul - machiajul permanent a explodat în popularitate în toată lumea și își ține promisiunea că aspectul chipului rămâne neschimbat indiferent de activitate și de oră. Tatuaj cosmetic în toată regula, acest tip de înfrumusețare aduce certe beneficii estetice și are câteva reguli legate de utilizarea în deplină siguranță.
„Aceleași proceduri ca la tatuaj”
În mâinile unei persoane calificate, procedurile pentru machiajul permanent sunt în general sigure. Acesta este considerat micropigmentare, fiind similar cu tatuajele. Tehnica implică folosirea unui ac pentru a plasa granule pigmentate sub straturile superioare ale pielii. „Sunt aceleași proceduri ca la tatuaj, dar folosite în scopuri diferite”, punctează medicul oftalmolog Charles S. Zwerling, din SUA, care a inventat termenul de micropigmentare. Machiajul permanent pentru contur de ochi este cea mai populară îmbunătățire cosmetică, urmată de culoarea sprâncenelor și a buzelor. Unii practicanți oferă și fard de obraz și de ochi, dar Zwerling afirmă că aceste proceduri sunt mai riscante din perspectiva rezultatelor, care ar putea părea nenaturale: „Ceea ce am văzut a fost foarte prost făcut; nu există siguranță asupra a ce va face culoarea”.
Se efectuează obligatoriu într-un mediu steril
Majoritatea procedurilor de machiaj permanent se fac după aplicarea unui anestezic pe piele. După procedura inițială, ar putea fi necesară retușarea, dar nu mai devreme de o lună și nu mai târziu de trei luni. Practicienii machiajului permanent sunt dermatologi, cosmetologi, esteticieni, tatuatori. Înainte de a apela la aceste proceduri, experții recomandă o bună cunoaștere a metodei și mai ales a potențialelor urmări. Astfel, machiajul permanent folosește tatuarea pentru a aplica pigmentul pe piele - deși poate fi o soluție excelentă pentru femeile ocupate, care doresc să economisească timp în rutina lor de machiaj, multe persoane sunt îngrijorate de implicațiile pentru siguranță și sănătate ale procedurii. Ca urmare, dincolo de beneficiul estetic evident, clienții procedurii trebuie să știe că machiajul permanent se efectuează obligatoriu într-un mediu steril, similar unei proceduri medicale. Profesioniștii autorizați folosesc ace sterile și cartușe de unică folosință pentru a aplica pigmentul pe piele, pentru a preveni astfel răspândirea infecției.
Machiajul permanent poate ajuta la protejarea pielii de daunele solare și implicit poate reduce riscul de cancer
Creşte stima de sine şi încrederea
Pentru rezultate de înaltă calitate, care să îmbunătățească aspectul dar să păstreze alura naturală, se folosesc cei mai buni pigmenți, de preferat special concepuţi pentru machiajul permanent. Acești pigmenți sunt fabricați din materiale organice și anorganice, nu conțin substanțe chimice nocive și sunt potriviți inclusiv pentru persoanele cu piele sensibilă. Trebuie acordată atenție potențialului procedurii de a genera reacții alergice. Machiajul permanent poate fi o soluție excelentă pentru persoanele cu alergii dacă se folosesc pigmenți hipoalergenici. Odată îndeplinite aceste cerințe și machiajul permanent efectuat după toate regulile, pe lângă beneficiile estetice, de siguranță și de sănătate, acesta poate avea și avantaje emoționale. Pentru multe persoane, machiajul permanent poate ajuta la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea încrederii, acest aspect dovedindu-se mai pregnant pentru persoanele care au cicatrici sau alte imper. fecțiuni pe care doresc să le ascundă.