Main menu

header

948 4 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Din galeria formidabilă a înfrumusețării asiatice, centrată pe minimalism și naturalețe, vine procedura Gua Sha, sub forma unor instrumente de cuarț roz și jad, plăcute din punct de vedere estetic și eficiente din perspectiva îngrijirii pielii, pe care o refac în doar zece minute.

Creștere de cel puțin patru ori a microcirculației

Gua Sha înregistrează o adevărată explozie printre mijloacele de înfrumusețare, întrucât presupune manevre simple, cu rezultate rapide și spectaculoase. „Gua Sha provine din practicile medicinei tradiționale chineze. Tehnica implică răzuirea pielii, stimularea circulației sangvine și deblocarea dezechilibrelor din profunzimea tenului. Studiile au descoperit că în zece minute procedura duce la o creștere de cel puțin patru ori a microcirculației, fiind folosită în estetică, sănătate musculară și chiar mentală, precum și pentru starea generală de bine”, explică expertul în cosmetică și acupunctură Ada Ooi.

Atenuează liniile fine

Străvechea tehnică de răzuire a pielii are beneficii rapide și vizibile. Gua Sha generează strălucire, lifting și sculptarea feței. De asemenea, tehnica atenuează liniile fine. „Odată cu creșterea fluxului de sânge către față, pielea este mai bine hidratată și cu aspect mai plin”, adaugă Ooi. Totodată, Gua Sha are impact benefic asupra răcelilor și în reducerea stresului, susținând trimiterea de semnale către sistemul nervos. Îmbunătățind semnificativ circulația sângelui, procedura stimulează detoxificarea, metabolismul și încurajează creșterea celulelor noi, susținând reglarea funcțiilor corporale.

Aspect vizibil sculptat și radiant

948 4 2Pentru persoanele care iau în calcul tehnica Gua Sha, câteva reguli sunt de luat în considerare. În primul rând, pielea care urmează să fie răzuită trebuie bine curățată înainte. În continuare, Ooi recomandă utilizarea unui ulei natural noncomedogenic. Cosmeticiana, care are numeroase vedete printre clienți, detaliază o rutină simplă, care oferă un aspect vizibil sculptat și radiant: puneți unealta în mijlocul bărbiei, răzuiți ușor în sus până în fața urechilor, apăsați și mișcați, apoi mergeți în spatele urechilor și glisați în jos, până la gât, terminând la claviculă; apăsați și mișcați în acea zonă, pentru drenajul limfatic. Repetați ciclul de mișcări de trei ori.

Îndepărtează lichidul stagnant

Gua Sha poate avea și aplicări țintite. De pildă, pentru a atenua aspectul de obraji lăsați, așezați unealta pe partea laterală a gurii și răzuiți în sus, până în partea din față a urechilor, apăsați și mișcați local. Folosind o presiune medie spre puternică, glisați instrumentul pe o parte a feței, spre mușchii de mestecat, și alunecați apoi peste osul maxilarului spre partea din spate, care suferă de presiune și tensiune constantă de la vorbire. Pentru închiderea porilor foarte vizibili, așezați instrumentul lângă nas și îndepărtați-l spre exterior. În cazul în care doriți să eliminați linia accentuată dintre sprâncene, începeți să răzuiți din partea de sus a acestora până la baza părului, în linii drepte sau prin mișcări în zig-zag.

Potrivită pentru orice moment al zilei

Gua Sha nu are contraindicații din perspectiva momentului în care se efectuează mișcările specifice. „Tehnica poate fi un plus în rutina de dimineață, pentru că are capacitatea de a înviora repede tenul, pe care îl umple și îl iluminează, aspecte foarte importante mai ales după nopți cu insomnie sau cu excese alimentare, în special sărate, ori de alcool. În condițiile în care acumularea de lichide se vede imediat pe față a doua zi, Gua Sha poate rezolva impecabil această problemă”, recomandă Ooi. Pe de altă parte, înainte de culcare, Gua Sha este un excelent mijloc de relaxare, întrucât reduce stresul zilei, elimină tensiunea acumulată, calmează mintea și împrăștie o stare de bine în tot organismul.

Instrumente de înaltă calitate pentru rezultate optime

Dată fiind extinderea rapidă a acestei tehnici străvechi, piața a fost inundată de sute de opțiuni de instrumente Gua Sha, dar nu toate furnizează rezultatele scontate. „Cel mai important aspect asupra căruia trebuie insistat este forma. Instrumentul ar trebui să fie de înaltă calitate și bine lucrat, astfel încât să se potrivească perfect cu liniile zonelor pe care doriți să le tratați. O piesă mai mare pentru întreaga față și decolteu și una mai mică pentru locurile în care este nevoie de precizie sunt recomandările generale. De asemenea, ar trebui să alegeți o piatră care vă place, fie după aspectul acesteia, fie după cum se simte pe piele. Luați în considerare netezimea, temperatura și greutatea. În același timp, este de preferat să optați pentru o piatră care se aliniază cu energia propriului corp”, subliniază Ooi.

Este relativ neinvazivă

În timp ce utilizarea unui instrument Gua Sha este relativ neinvazivă în comparație cu alte tratamente faciale, există și câteva avertismente. „Tehnica poate fi utilizată de majoritatea tipurilor de piele, dar, cu toate acestea, cel mai bine este să vă consultați cu medicul sau cu dermatologul dacă aveți probleme grave ale pielii, cum ar fi rozaceea”, atrage atenția Ooi. În plus, tehnica nu este recomandată persoanelor care iau tratamente specifice de subțiere a sângelui. Pe de altă parte, dacă în urma efectuării manevrelor de Gua Sha observați că pielea s-a înroșit, nu vă alarmați. „Înroșirea ușoară a pielii este tipică în locurile unde a existat o presiune fermă. Odată ce rutina este terminată, roșeața va scădea și nu vor apărea urme ulterior”, dă asigurări specialistul în cosmetică.

„Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă utilizarea Gua Sha o dată sau de două ori pe zi, aceasta fiind metoda cea mai bună pentru a menține beneficiile pe termen lung, deoarece lichidul care stagnează va fi îndepărtat în mod regulat“ (Ada Ooi, fondator al brandului cosmetic 001 Skincare, Londra)

Vedetele garantează rezultatele

Foarte multe dintre cele mai strălucitoare vedete garantează efectele benefice pentru ten ale Gua Sha. Emilia Clarke folosește instrumentele specifice pentru detoxificarea pielii, Jennifer Aniston apelează la tehnică pentru a reduce aspectul de față umflată și ridurile, iar Miranda Kerr este faimoasă nu doar pentru că utilizează Gua Sha foarte frecvent, ci și pentru că a introdus instrumentele specifice tehnicii în colecția sa, KORA Organics. De asemenea, potrivit specialistului în cosmetică Nichola Joss, secretul liniei obrajilor lui Meghan Markle este aceeași Gua Sha, ducesa apelând la tehnică inclusiv pentru a se pregăti pentru ziua nunții. La rândul lor, Kendall Jenner, Kim și Khloe Kardashian sau Gwyneth Paltrow sunt alte vedete de top care recurg la Gua Sha, mai ales pentru a-și detensiona chipul după zile pline sau nopți prelungite.

Gua Sha stimulează detoxifierea şi metabolismul prin îmbunătăţirea semnificativă a circulaţiei sîngelui