Main menu

header

946 4 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Într-o lume centrată pe imagine, cicatricile pe care le lasă în urmă acneea pot deveni o sursă majoră de frustrare și de disconfort. Pe de o parte, această afecțiune este dificilă și cere acțiune concentrată de lungă durată, iar pe de altă parte, semnele lăsate în urmă solicită alte tipuri de intervenții. Din fericire, există formule moderne, cosmetice și naturiste, care dau rezultate îmbucurătoare.

Intervenție rapidă

946 4 2Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, acneea este cea mai frecventă afecţiune a pielii - aproximativ 85% dintre adolescenţi se confruntă cu această boală, dar şi acneea hormonală apare la adulți şi poate avea erupţii ocazionale. Indiferent de vârstă, de zona pe care se instalează (faţă, spate, piept sau braţe) și de forma sa, acneea trebuie tratată, intervenția rapidă fiind de natură să minimizeze și episoadele acute, și urmările inestetice ale acestora. Cicatricile lăsate în urmă de acnee pot afecta încrederea în sine a unei persoane. Dar specialiștii arată că tratamentele acestei afecțiuni și a semnelor pe care le poate genera au făcut pași mari înainte, metodele cosmetice fiind dublate de formule naturiste, care îmbunătățesc semnificativ aspectul pielii.

Rutină de îngrijire şi un stil de viaţă sănătos

În primul rând, este important să fie acordată atenţie procesului de vindecare naturală a pielii. Acesta implică menţinerea unei rutine regulate de îngrijire a pielii şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Mai precis, se recomandă mișcarea regulată, alături de renunțarea la alcool și tutun, precum și la alimente procesate, foarte grase, și la carnea roșie. Mai departe, pielea trebuie permanent menținută curată și hidratată cu produse blânde, potrivite tipului de ten. De asemenea, este indicată protejarea de razele solare, pentru a preveni înrăutăţirea cicatricilor. Odată asigurată această rutină, la sfatul dermatologului se poate recurge la tratamentele dermatologice profesionale. Microneedlingul este un tratament minim invaziv pentru piele, care are ca efect stimularea colagenului şi reprezintă o modalitate natu- rală de a atenua cicatricile lăsate de acnee, atât timp cât boala nu este activă. Un studiu asupra acestei proceduri a arătat că a fost eficientă în cazul a peste 80% dintre pacienţii care au participat la teste.

Peeling chimic și microdermabraziune

946 4 3Peelingul chimic este o procedură de refacere a pielii ce utilizează o formulă combinată din diferite substanţe chimice, care apoi sunt aplicate pe piele. Acidul salicilic şi acidul lactic sunt adesea folosiţi în peelingurile destinate să elimine acneea, în timp ce acidul tricloroacetic este utilizat pentru a estompa cicatricile. Specialiștii avertizează că aceste proceduri pot creşte fotosensibilitatea, aşa că va trebui acordată mai multă atenție protejării pielii de razele solare. De asemenea, microdermabraziunea este un tratament de exfoliere nechirurgical, care elimină celulele moarte ale pielii pentru a face loc unora sănătoase.

Terapie cu lumină albastră

946 4 4Dermaplaning este un tratament de exfoliere efectuat de un dermatolog şi implică răzuirea delicată a stratului superior al pielii cu un bisturiu chirurgical. Această procedură poate ajuta la reducerea ridurilor, liniilor fine, hiperpigmentării şi cicatricilor, încurajând, în același timp, refacerea şi regenerarea celulelor. La rândul său, terapia cu lumină albastră este foarte frecvent folosită, inclusiv acasă, cu ajutorul unor dispozitive concepute special pentru tratamentul acneei. Potrivit unor cercetări extinse, lumina albastră ajunge la glandele sebacee din piele şi contribuie la eliminarea porfirinelor, compuşi din interiorul bacteriilor acneice.

Acizi specifici, care îmbunătățesc tonusul și textura pielii

Persoanele care poartă pe chip neplăcutele semne ale unei acnei de care au izbutit să scape au la dispoziție în prezent și o serie de tratamente topice, care contribuie la reducerea aspectului cicatricilor şi la uniformizarea texturii pielii. Și de această dată este necesară consultarea unui specialist, iar apoi, după recomandarea necesară, se poate trece la aplicarea acestor produse, care trebuie să fie potrivite pentru tipul de ten şi folosite în mod corespunzător. Acidul azelaic este un astfel de produs. Se aplică pe piele pentru capacitatea sa de a ajuta la îmbunătăţirea tonusului şi texturii şi pentru a trata acneea și semnele acesteia. Acidul salicilic, derivat din scoarţa de salcie, este un ingredient activ obişnuit în anumite creme pentru acnee, care ajută la îndepărtarea celulelor care prind sebumul şi bacteriile în interiorul porilor. De regulă, se începe cu formule blânde, care conţin 0,5% până la 3% acid salicilic.

Tretinoina reduce leziunile vizibile

946 4 5Tretinoina este unul dintre cei mai puternici derivaţi de retinol utilizat local pentru acneea persistentă și pentru cicatricile pe care le lasă în urmă. Această formă de vitamina A deschide porii şi îndepărtează bacteriile care provoacă erupţii. De asemenea, studiile sugerează că tretinoina poate reduce leziunile vizibile şi inhibă dezvoltarea altora noi, promovând refacerea celulelor pielii şi echilibrând producția de sebum. La rândul său, renumitul peroxid de benzoil este un tratament antibacterian topic, foarte des folosit, întrucât ajută la anihilarea bacteriilor din interiorul porilor, ceea ce are ca efect prevenirea înfundării lor și implicit reduce infecţiile, roşeaţa şi inflamaţia. Și în acest caz se începe cu o concentraţie mai mică, cu 2,5% peroxid de benzoil, pentru a se testa reacţia.

Mâncarea sănătoasă, fără alimente procesate şi grase, fără carne roşie, excluderea totală a tutunului şi alcoolului sunt condiţii obligatorii pentru vindecarea tenului atacat de acnee

Tonerele pe bază de oţet de cidru de mere sunt foarte eficiente pentru a restabili nivelurile naturale ale pH-ului pielii predispuse la acnee, având efect şi asupra aspectului cicatricilor

Uleiul de trandafiri şi cel de măceşe accelerează vindecarea

946 4 6Anumite formule naturiste folosite pentru atenuarea cicatricilor generate de acnee implică mai puține efecte secundare. Astfel, se pot utiliza cu succes uleiul de trandafiri și de măceşe, care reduc inflamaţia şi accelerează vindecarea. De asemenea, se poate apela la tratamente pe bază de aloe vera, ceai verde sau suc de lămâie, care au proprietăţi calmante şi antioxidante. Un alt ingredient cu efecte remarcabile asupra aspectului general al pielii și care, implicit, atenuează mult cicatricile este argila. Diversele formule de măști cu argilă și alte ingrediente naturale echilibrează producerea de sebum, fac pielea să arate mult mai luminoasă și estompează semnificativ urmele lăsate de pustulele acneice. Masca pe bază de argilă se poate utiliza săptămânal.