Main menu

header

945 4 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cantitatea potrivită și formula optimă de ulei pe păr pot face o mare diferență în aspectul podoabei capilare, dar nu numai - hidratează, mențin structura firului, fac părul suplu, elastic, mai puțin predispus căderii. Aplicarea acestui tip de produs are câteva reguli simple, care, odată respectate, asigură un minunat efect exterior și o îngrijire corespunzătoare la interior.

Masajul impulsionează scalpul

Aplicarea de ulei pe păr poate fi pentru unele persoane o rutină care vine natural, iar pentru altele o procedură nouă. Pentru toate femeile care doresc să aibă un păr frumos și suplu, dar și bine îngrijit cu ajutorul uleiului, specialiștii punctează cei câțiva pași corecți ai acestui proces care are atâtea avantaje. Un masaj bun al scalpului aduce beneficii circulației sangvine, relaxează și favorizează creșterea părului. Așadar, odată cu aplicarea uleiului de păr, asigurați-vă că ați stimulat scalpul cu ajutorul unui masaj blând, dar ferm. Mai departe, acordați atenție tipului de ulei folosit. Unele produse au ingrediente diferite. Odată selectat uleiul optim, trebuie să vă asigurați că îl aplicați printr-o metodă corectă de încălzire, care să nu afecteze scalpul și firele de păr.

Stimularea punctelor de presiune asigură drenajul limfatic

Pentru un efect maxim al aplicării uleiului de păr, Fazeela Ali, medic dermatolog la Euromed Clinic Dubai, recomandă căutarea punctelor de presiune. Acestea sunt părți ale corpului considerate extrem de sensibile, care asigură o relaxare evidentă atunci când sunt stimulate, existând și la nivelul scalpului. De exemplu, atunci când ungeți părul cu ulei, folosiți degetul mare și arătătorul pentru a aplica presiune pe partea anterioară a craniului, care are multe astfel de puncte de presiune. Folosiți vârfurile degetelor pentru a aplica o presiune ușoară pe scalp și mișcați în cercuri mici. Încet, acoperiți toate zonele. „Ungerea scalpului asigură un drenaj limfatic eficient și o circulație îmbunătățită, conducând la întinerirea atât a celulelor firului de păr, cât și a celulelor pielii, ceea ce generează creșterea sănătoasă a părului”, explică Ali.

Distribuire pe toată lungimea firului

Uleiul ales se aplică pe scalp înainte de a-l masa cu vârful degetelor. Potrivit expertului Fadi Haddad, dermatolog la Dr Kayle Aesthetic Clinic Dubai, „excesul de produs de pe palme poate fi apoi distribuit de-a lungul lungimii părului, aspect important mai ales pentru persoanele cu păr lung și predispus la uscare”. Cantitatea de ulei de care aveți nevoie depinde de lungimea părului, precum și de uleiul pe care îl utilizați. Folosiţi aproximativ două linguri cu produs și masați cu atenție. Începeți de la scalp, apoi treceți la șuvițele de lungime medie, pentru a-i oferi podoabei capilare toată hidratarea de care are nevoie. Acest aspect este foarte important, mai ales dacă părul este vopsit. „Recomand aplicarea uleiului pe părul uscat, mai întâi pe scalp și apoi până la vârfuri”, adaugă Haddad.

Se lasă să acționeze cel puțin o oră

Potrivit specialiștilor, durata menținerii uleiului pe păr trebuie să depășească o oră. Dacă podoaba capilară este foarte uscată, uleiul se poate menține chiar peste noapte. „În dimineața următoare, șamponați părul și apoi clătiți bine, finalizând cu balsamul obișnuit”, recomandă Haddad. De asemenea, specialiștii punctează faptul că procedura ungerii părului cu ulei se efectuează de maximum două ori pe săptămână. „Unele persoane pot considera că ungerea părului o dată pe săptămână este suficientă, altele preferă să folosească metoda mai des de atât. Cel mai bine este să identificați acea rutină anume care funcționează cel mai bine pentru părul și scalpul vostru”, arată Ilona Arebo, hairstylist din Emiratele Arabe Unite.

Acizii grași susțin înlocuirea lipidelor pierdute

Uleiul de păr va acționa ca un fel de primer pentru coafare la uscare, netezind firele și protejând împotriva factorilor de stres din mediu. Când scalpul este masat cu ulei, pielea moartă și reziduurile de produs sunt îndepărtate. „Acest lucru asigură o creștere sănătoasă a părului, chiar și o reducere a căderii acestuia”, explică Haddad. Uleiurile conțin acizi grași care ajută la înlocuirea lipidelor din păr, ce se pot pierde din cauza coafării excesive și a tratamentelor chimice dure. „De asemenea, uleiul protejează foliculii de păr prin umplerea golurilor dintre celulele cuticulei, deci foliculii nu se înfundă”, punctează specialistul. În același timp, masajele regulate ale scalpului stimulează fluxul de sânge către foliculii de păr, ceea ce are ca rezultat eliminarea toxinelor și deșeurilor din celule.

Variantele presate la rece, mai bogate în nutrienți

Dacă scalpul este lubrifiat și bine hrănit, șansele de mătreață și mâncărimi se reduc considerabil. Pe de altă parte, aplicarea uleiului se face pe un scalp și păr curate, pentru a beneficia de toate avantajele pe care le aduce această procedură. În ceea ce privește tipurile de ulei de păr, acestea vin într-o mare varietate - presate la cald și presate la rece. Variantele de ulei presat la cald pentru păr includ tratamente pe bază de jojoba, cocos, argan, avocado și măsline. Cum în aceste cazuri uleiul din semințe este extras la temperaturi ridicate, mulți nutrienți sunt distruși. Pe de altă parte, uleiurile reci, care sunt extrase din aceleași semințe, nuci și fructe, conțin acizi grași, vitamine solubile în grăsimi, precum E și K, și antioxidanți. Aceste variante păstrează nutrienții esențiali și sunt mai bogate în vitamine. De exemplu, uleiul de nucă de cocos virgin presat la rece este încărcat cu diferite tipuri de acizi grași, cum ar fi acidul lauric, acidul palmitic și acidul oleic. Acestea se adaugă celorlalte ingrediente din acest tip de ulei și au ca efecte prevenirea încurcării, sigilarea cuticulei și o protecție sporită pentru păr, ceea ce se traduce prin scăderea riscului de rupere și de cădere a firelor, mai ales în contact cu apa.

Uleiul pentru păr are efect cosmetic, prin netezirea vizuală a vârfurilor despicate și previne acest proces, dacă produsul este utilizat în mod regulat

Etapele procedurii

Potrivit specialiștilor, aplicarea pas cu pas a uleiului pe păr se face astfel: încălziți produsul la o temperatură confortabilă (nu-l supraîncălziți!), aplicați ulei pe scalp și masați cu vârful degetelor, cu mișcări lente, circulare, secționați părul, pentru a ușura aplicarea uniformă a uleiului (puteți folosi agrafe sau legături de păr pentru a separa șuvițele). Cu uleiul rămas pe palme acoperiți restul pe păr. Continuați cu șuvițele de lungime medie și apoi până la capete. Lăsați produsul să acționeze două ore, șamponați și clătiți bine (asigurați-vă că nu a mai rămas ulei pe păr). Finalizați cu balsam.