Main menu

header

945 5 1de Georgiana Mihalcea

Masajul facial poate suna ca o experiență de lux rezervată zilelor de spa, însă integrarea sa în rutina noastră de îngrijire poate aduce beneficii majore pielii și nu numai. Unele dintre principalele beneficii includ reducerea aspectului liniilor fine și a ridurilor, efectuarea drenajului limfatic și ameliorarea tensiunii musculare. Elena Tiță (foto), beauty specialist (facebook: Elena Tița - Specialist frumusețe), spune că anumite metode pot, de asemenea, alunga stresul, inducând o stare de relaxare generală, care, la rândul lor, pot minimiza semnele de îmbătrânire.

„Normalizează circulaţia sangvină și are efect detoxifiant”

945 5 2- Care sunt principalele beneficii ale masajului facial?

- Masajul facial are un rol esenţial pentru a menţine elasticitatea pielii. El vă ajută să aveți o dermă tonifiată cu riduri mai puţin vizibile, stimulează pătrunderea în piele a produsului aplicat, normalizează circulaţia sangvină şi limfatică, menţine şi reface tonusul muscular. De asemenea, să nu uităm că relaxează muşchii de la nivelul feţei și oxigenează celulele pielii, având un puternic efect detoxifiant. Acest masaj stimulează, de asemenea, terminaţiile nervoase de la nivelul pielii și fibrele de colagen şi de elastină din ţesut.

- Cât de des ar trebui făcut?

- Pentru rezultate bune și de durată se recomandă tratamente regulate de două-trei ori pe săptămână, pe perioade de patru-opt săptămâni. Frecvența poate fi diferită de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, de aspectul pielii, de produsele folosite pentru îngrijirea tenului etc. Poate fi recomandat începând cu vârsta de 25-30 de ani, asigurându-se astfel tonifierea mușchilor feţei!

- Există anumite contraindicații?

- Persoanele care suferă de anumite boli de piele, dar și cele care prezintă răni deschise la nivelul tenului nu ar trebui să primească acest tip de tratament.

„Ajută la netezirea ridurilor create de dormitul pe o parte”

945 5 3- Știm că există diverse tehnici de masaj în funție de beneficiul urmărit. Cum se realizează cel pentru lifting și fermitate a tenului?

- În primul rând, se curăță tenul și se aplică un produs neutru pentru masaj (cremă sau ulei). Se începe cu trecerea degetelor pe puntea nasului, urmând conturul feței. Apoi, într-o singură mișcare fluidă, se trec degetele sub ochi spre exterior. Urmează masarea pomeților dinspre interior spre experior și apoi se trece pe frunte. Aici se folosește aceeași tehnică ușoară de masare, lucrând din centrul frunții spre exterior și făcând mișcări în sus, de la sprâncene până la linia părului. Se pot utiliza degetele mari pentru a efectua mișcări verticale și cu restul degetelor apropiate - mișcări orizontale. Când se ajunge la bărbie cu părțile laterale ale fiecărui deget arătător se trece de la buza inferioară până la linia maxilarului, deplasarea făcându-se de la centrul bărbiei spre urechi. Se efectuează mișcări ușoare și rapide de pe gât până la linia maxilarului pentru a ajuta la ridicarea pielii, apoi mișcări mici, circulare, cu vârful degetelor, de la centrul decolteului spre exterior. Acest lucru va ajuta la netezirea ridurilor create de dormitul pe o parte.

- Tehnica masajului cu drenaj limfatic este diferită?

- Cum spuneam la începutul discuției noastre, masajul facial are numeroase beneficii. Să nu uităm că este excelent pentru circulație și ajută la eliberarea congestiei sinusurilor. Tehnica pe care o să v-o descriu în continuare implică folosirea unei role de jad, care oferă presiune pe toată fața în timp ce este rotită cu grijă. Mai întâi se aplică o loțiune sau o cremă ușoară pe toată fața și pe gât. Rola de jad se rulează din centrul feței spre exterior, ceea ce va stimula în mod natural sistemul limfatic să dreneze excesul de lichid. Se execută mișcări ușoare în direcția conturului feței, terminând cu părțile exterioare ale acesteia. Pentru cele mai bune rezultate, recomand repetarea acestui proces cel puțin o dată pe lună.

„Reflexoterapia poate ameliora presiunea sinusurilor”

- Printre tehnicile cele mai eficiente găsim reflexoterapia facială. Care îi sunt avantajele și cum se realizează?

- Reflexoterapia facială este o tehnică de medicină tradițională chineză care se concentrează pe presopunctură. Pe lângă faptul că se simte uimitor, un masaj facial ajută la ameliorarea tensiunii din mușchii feței, reduce inflamația și uneori poate chiar ameliora presiunea sinusurilor. Iată trei moduri populare de a încorpora reflexoterapia facială în rutina noastră de zi cu zi! În primul rând, avem tehnica „Taiyang”: se pun degetul mijlociu și cel arătător pe tâmple. Apoi, se masează într-o mișcare circulară în timp ce dumneavoastră inspirați și expirați încet. Urmează „Bitong”: degetele mijlocii se pun pe ambele părți ale șanțului nazolabial care este cel mai aproape de nas și se execută apăsări ușoare. În fine, al treilea procedeu se numește „Yintang”. Acesta presupune înclinarea capului înainte și plasarea degetului mijlociu sau arătător între sprâncene pentru a susține greutatea capului. Folosiţi degetul într-o mişcare circulară în timp ce inspirați și expirați.

- Ce tip de masaj ne ajută la netezirea ridurilor?

- Dacă doriți ca masajul facial să fie orientat către riduri, iată la ce să vă așteptați în timpul unei ședințe. În primul rând, se aplică un ulei facial compatibil cu tipul de piele, pe fața curată. Uleiul este o opțiune grozavă, plină de nutrienți, care poate avea două formule: una pentru pielea uscată sau sensibilă și cealaltă pentru tenul gras/combinat. Cu ajutorul degetului mijlociu se aplică presiune pe centrul frunții. Această tehnică poate ajuta la netezirea liniilor încruntate de pe frunte, iar ca bonus vă poate ajuta să scăpați de stres și de durerile de cap. Această presiune se aplică timp de trei secunde și se repetă de trei ori. Pentru a îmbunătăți efectele acestei tehnici de presopunctură facială, se înclină degetul mijlociu până când ajungeți la locul dintre sprâncene. Dacă aveți riduri de tipul „talpa gâștei”, se aplică presiune cu degetul arătător pe puntea nasului, chiar sub interiorul ochilor, timp de cinci secunde, în trei reprize consecutive. Această tehnică vă poate relaxa mușchii ochilor, astfel încât să mijiți mai puțin și poate, de asemenea, să estompeze formarea cearcănelor.

Înainte de începerea tratamentului se aplică un ulei facial compatibil cu tipul tenului, pe fața curată

Rola de jad se rulează din centrul feței spre exterior, ceea ce va stimula în mod natural sistemul limfatic să dreneze excesul de lichid

„Dimineaţa zâmbiţi larg în oglindă“

- Putem face și acasă anumite exerciții între ședințele de la salon?

- Da, evident! Exerciţiile de gimnastică facială trebuie efectuate cu o frecvenţă de două-trei ori pe săptămână. Iată unul foarte simplu: dimineaţa zâmbiți larg în oglindă, încordați şi relaxați obrajii şi muşchii gâtului, alternați privirea stânga/dreapta. Cât privește automasajul, în jurul ochilor şi a buzelor sunt indicate mişcări circulare, întotdeauna dinspre interior spre exterior. Pe fiecare obraz în parte, dar şi în preajma decolteului şi a gâtului, se execută mişcări de neteziri uşoare, de jos în sus. Pe frunte se conturează cerculeţe mici, insistând pe zona tâmplelor şi pe cea dintre sprâncene.