Main menu

header

941 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cu doar o generație în urmă, aspectul tânăr și proaspăt era neapărat bronzat. Moda s-a schimbat, au intervenit alarmele științifice vizavi de expunerea la radiațiile UV și astăzi nimeni nu mai iese la plimbare fără protecție solară. Din acest tablou al epidermei sănătoase model al mileniului trei face parte și așa-numita „piele de sticlă”, acel aspect neted și strălucitor al chipului care a pornit din Coreea și a cucerit întreaga lume.

Reflectorizantă și proaspătă

Hidratată, luminoasă, radiantă… este „pielea de sticlă”, trendul momentului în înfrumusețare. „Aceasta este o tendință care include anumite măsuri ce generează o piele clară, care arată reflectorizant, proaspăt și translucid”, punctează Charlotte Cho, co-fondatoare a liniei de înfrumusețare Then I Met You, a companiei Soko Glam. Termenul a început să câștige popularitate pe rețelele de socializare în anul 2017, iar astăzi trendul este mai în vogă ca oricând. „Acest aspect a fost de mult timp un ideal de frumusețe în Coreea. Coreenii s-au concentrat întotdeauna pe îngrijirea pielii în mai multe etape, stratificând produse hidratante pentru a crea acel aspect tineresc”, adaugă Y. Claire Chang, M.D., dermatolog la Union Square Laser Dermatology, din New York.

Minimum două săptămâni de abordare holistică

„Pielea de sticlă” nu înseamnă obligatoriu un ten impecabil sau fără pori - ceea ce ar fi nerealist - ci aducerea pielii în cea mai sănătoasă stare. Experții afirmă că atingerea acestui scop este posibilă pentru oricine, atât timp cât se apelează la o abordare holistică. „Obținerea «pielii de sticlă» implică și o cantitate adecvată de somn, multă apă, exerciții fizice și alimentație corectă”, recomandă Cho. De asemenea, este nevoie de timp și de răbdare, întrucât roadele acestei abordări se văd după cel puțin două săptămâni. Este nevoie de o rutină consecventă, o dată pe zi - sau atât dimineața, cât și seara, dacă asta funcționează pentru stilul de viață, programul și bugetul fiecăruia. În ansamblu, există câteva reguli fixe, care, odată respectate, duc la atingerea țelului.

Curățare dublă, exfoliere regulată

Curățarea în două etape, necesară obținerii „pielii de sticlă”, implică utilizarea unei spălări de față pe bază de ulei, pentru a îndepărta murdăria de pe piele, apoi aplicarea unei loțiuni blânde, pe bază de apă. „Căutați produse de curățare cu pH scăzut pentru demachiantul pe bază de apă, care nu vor irita și nu vor elimina bariera de protecție a pielii”, spune Cho. După aceea, îndepărtarea stratului superior de piele moartă este esențială pentru a uniformiza textura pielii. „Pentru a atinge scopul fără ajutorul machiajului, este foarte importantă exfolierea pielii moarte”, spune Cho, care adaugă că exfolierea ajută, de asemenea, restul produselor să pătrundă mai bine în piele.

Împrospătare cu toner, mască hrănitoare

După ce pielea a fost bine curățată, vine rândul tonerului. Formulările care mențin echilibrul pH-ului pielii elimină excesul de sebum și efectele profunde ale poluării. „Tonerele de astăzi sunt hidratante, nu astringente. Înmuiați un tampon de bumbac cu toner și treceți-l ușor pe pielea curată”, spune Cho. În același timp, și mai ales pentru persoanele aflate în criză de timp sau chiar pentru cazul în care se dorește un efort în plus pentru obținerea „pielii de sticlă” există varianta măștilor cosmetice din hârtie, care „pot fi folosite de două sau de trei ori pe săptămână, „pentru a ajuta la creșterea hidratării, mai ales atunci când aceasta este uscată”, spune Chang. Cele mai recomandate variante sunt cele care conțin un complex de acid hialuronic triplu, care dau startul strălucirii.

Stratificare cu regenerare

Odată pregătită în acest fel, se trece la hidratarea pielii cu ajutorul esențelor. „Acestea sunt produse ușoare, pe bază de apă, cu ingrediente active care se axează pe strălucire, hidratare și hrănire a pielii, dar sunt mai puțin concentrate decât serumurile”, spune Chang. Esențele sunt considerate centrul rutinei tipice coreene de îngrijire a pielii, pentru efectul de reînnoire pe care îl generează. „Esențele funcționează pentru a optimiza rata naturală de schimbare a celulelor pielii. Pe scurt, este vorba despre regenerare”, adaugă Cho. Unul dintre aspectele importante ale acestui pas este masarea esențelor în piele cu ajutorul degetelor, în mai multe straturi, cu un ușor masaj - și nu o simplă trecere a acestora peste ten.

Serum cu ingrediente active

În această etapă, pielea poate cere și mai multă hidratare și un plus de ingrediente active pentru a avea doritul aspect translucid. „Serumurile oferă o concentrație mai mare de ingrediente active și țintesc preocupări specifice, cum ar fi aspectul de ten obosit, deshidratarea sau liniile fine. Sunt produse formulate cu acid hialuronic, glicerină, antioxidanți, ingrediente de strălucire, extracte botanice și ingrediente antiîmbătrânire”, spune Chang. Spre deosebire de esențe, serumurile sunt de obicei mai groase și sunt adesea folosite ca tratament punctual, pentru a rezolva anumite afecțiuni ale pielii.

Crema de calmare și reparare „sigilează” ingredientele

Alături de exfoliere, un pas esențial către obținerea „pielii de sticlă” este aplicarea cremei care calmează și repară. Acest pas este esențial pentru a „sigila” în interiorul pielii ingredientele active și hidratarea aplicate în pașii anteriori. „Ceramidele, pantenolul și celelalte componente ale acestui tip de cremă sunt excelente pentru hidratarea, calmarea și repararea pielii. Acestea întăresc bariera de protecție a pielii, prevenind în același timp pierderea de apă, rezultatul fiind o hidratare vizibilă, care conferă strălucire”, detaliază Chang. Cel mai bun mod de a hidrata pielea depinde de nevoile individuale - persoanele cu pielea uscată pot folosi o cremă hidratantă mai groasă, celelalte o formulă ușoară, pe bază de gel.

Pentru „etanşeizarea” umidităţii tenului, sunt recomandate uleiuri speciale de faţă, precum cele de jojoba, argan sau măceş

Atunci când etapele pentru obținerea „pielii de sticlă“ se efectuează în timpul zilei, finalul rutinei include loțiune de protecție solară

Măsuri suplimentare pentru ochi

Pielea din jurul pleoapelor este extrem de delicată și subțire și poate fi prima zonă a feței care prezintă deshidratare și semne de îmbătrânire. „Ridurile fine sunt mai vizibile atunci când pielea este lipsită de umiditate, așa că majoritatea cremelor pentru ochi sunt formulate cu umectanți și vitamine hrănitoare”, punctează Chang. Așadar, rutina descrisă anterior trebuie completată cu o formulă specială de cremă pentru zona delicată a ochilor. „Folosiți degetul mic pentru a presa ușor produsul sub ochi și în jurul întregului os orbital”, recomandă specialistul. La finalul rutinei de seară care are ca rezultat „pielea de sticlă” se folosește un ulei special de față, formulă emolientă care etanșează toată umiditatea în piele. „Recomand produse care conțin ingrediente ca uleiul de jojoba, uleiul de argan sau uleiul de măceș”, conchide Chang.