Main menu

header

939 5 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Dieta omului contemporan este tot mai săracă în colagen, proteina naturală fiind practic eliminată prin sistemul de procesare modernă a alimentelor. În aceste condiții, pudra de colagen câștigă tot mai mult teren ca supliment alimentar, beneficiile acesteia fiind demonstrate științific și popularizate de vedete de top.

Menţine structura calitativă a pielii

939 5 2Actrița Jennifer Aniston, un model de menținere a frumuseții naturale de-a lungul anilor, a devenit imaginea Vital Proteins Collagen, subliniind, cu această ocazie, faptul că folosește suplimentele cu colagen de mult timp. Pe lângă faptul că vedeta demonstrează prin propria înfățișare avantajele introducerii în dietă a colagenului pulbere, există numeroase studii de specialitate care atestă beneficiile menținerii niv- lului acestei proteine în corpul uman. Astfel, colagenul menţine structura calitativă a pielii şi îmbunătăţeşte starea epidermei, inclusiv prin ameliorarea funcționării anumitor organe interne indirect responsabile de apariția unor probleme ale pielii precum acneea, iritaţiile sau dermatitele locale.

Conferă flexibilitate şi luminozitate tenului matur

939 5 2Cu efecte remarcabile în menţinerea structurii calitative şi a elasticităţii pielii, dar şi cu un rol activ în tonifierea acesteia, colagenul are proprietăţi hidratante şi împiedică apariţia ridurilor sau le diminuează pe cele deja existente, previne celulita şi ameliorează aspectul pielii corpului, ajutând la cicatrizarea rapidă a leziunilor de la nivelul dermei. Colagenul din suplimentele alimentare este recomandat pentru pielea uscată şi pentru cea matură, cărora le conferă flexibilitate şi luminozitate. Colagenul s-a dovedit benefic şi în tratamentele antiacneice, deoarece ajută la cicatrizarea rapidă şi eficientă a semnelor şi la vindecarea pielii, stimulând celulele să se regenereze. Tot datorită rolului de regenerare celulară, această proteină poate diminua afecţiuni ale pielii precum edemele şi eritemele. Totodată, colagenul pulbere poate stimula organismul să producă alte elemente utile pielii, cum sunt elastina și fibrilina, notează healthline.com. De altfel, actrița Kate Hudson introduce pulbere de colagen în smoothie-urile de fiecare zi, notează kollohealth.com.

Dă volum și strălucire părului

939 5 3Colagenul este considerat un element preţios pe direcția încetinirii procesului de îmbătrânire. Studiată încă din 1930 de laureaţi Nobel, această proteină omniprezentă în corp este compusă din aminoacizi ce promovează un aspect sănătos pentru păr şi unghii. Ingredient foarte apreciat din produsele cosmetice, colagenul contribuie la prelungirea hidratării și menținerea optimă a cantității de apă la nivelul scalpului și firului de păr. Felul în care arată părul starletei Kourtney Kardashian, care declară că dizolvă în fiecare dimineață colagen pulbere într-un pahar cu apă, poate fi o ilustrare relevantă. De asemenea, colagenul este un element filmogen, formând pe piele o peliculă protectoare împotriva radicalilor liberi proveniți din poluare, fum de țigară etc. Acțiunea colagenului asupra firelor de păr are ca efect fortificarea podoabei capilare, care devine mai plină de volum și cu o strălucire sănătoasă.

Prelungește integritatea tendoanelor și ligamentelor

Există numeroase studii care atestă faptul că menținerea nivelului optim de colagen acţionează asupra oaselor, tendoanelor şi ligamentelor, menținându-le integritatea și implicit flexibilitatea. Aceste rezultate sunt foarte importante cu atât mai mult cu cât, odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de osteoartrită, în paralel cu scăderea producerii de colagen în organism. Totodată, potrivit experților, suplimentele cu colagen au capacitatea de a reduce nivelul durerilor articulare care survin pe fondul avansului anumitor afecțiuni generate tocmai de scăderea nivelului de colagen din corp. Aceste rezultate au fost confirmate în cadrul unor teste care au evidențiat că toți cei 73 de atleți voluntari participanți la experimente au declarat o scădere semnificativă a durerilor articulare postefort, ca și în repaus, după un tratament cu zece grame de colagen zilnic, timp de șase luni. 

Previne pierderea densității osoase

939 5 5Administrarea de suplimente cu colagen a demonstrat, în cadrul unor studii ex- tinse, proprietatea de a preveni pierderea de masă osoasă, cu efecte semnificative asupra instalării osteoporozei. În cadrul unui experiment care a evaluat impactul colagenului asupra densității oaselor, a fost evidențiat faptul că participantele care au luat calciu împreună cu cinci grame de colagen zilnic, timp de 12 luni, aveau în sânge mult mai puțin din proteina care favorizează fracturile. În plus, voluntarele care au luat colagen aveau o densitate a mineralelor din oase cu șapte procente mai mare decât a celorlalte voluntare.

Reduce rigiditatea arterială

Potrivit unor cercetări de dată recentă, suplimentarea aportului de colagen are capacitatea de a fortifica arterele și vasele sangvine, reducându-se astfel riscul de afecțiuni ale inimii. Prin suportul pe care îl oferă flexibilității vaselor de sânge, colagenul previne ateroscleroza, afecțiune cu potențial de a declanșa atac vascular vertebral sau infarct. După ce au luat câte 16 grame de colagen zilnic, timp de șase luni, participanții la o cercetare extinsă au manifestat o reducere semnificativă a rigidității arteriale. În plus, a crescut nivelul de colesterol „bun” (HDL) cu peste șase procente, acesta fiind un element ajutător legat de colagen pe direcția prevenirii bolilor cardiovasculare. Totodată, alte cercetări au evidențiat importanța suplimentelor cu colagen pentru menținerea bunei funcționări a creierului până la vârste înaintate, precum și anumite beneficii pe direcția scăderii în greutate.

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, suplimentele cu colagen pot contribui la menținerea echilibrului intestinal

Susţine masa musculară

Țesutul muscular uman este alcătuit în proporție de circa zece procente din colagen. Pe măsură ce vârsta determină scăderea producerii în mod natural a acestei proteine, riscul de pierdere a masei musculare crește exponențial, ajungându-se la situații grave, în care corpul nu mai poate menține verticalitatea posturii sau cele mai banale activități. În aceste condiții, specialiștii au evaluat importanța suplimentării aportului de colagen pe direcția susţinerii masei musculare, iar studiile au relevat că administrarea a 15 grame de colagen timp de 12 săptămâni, în paralel cu un program de exerciții fizice, a generat un plus semnificativ de masă musculară. Potrivit ex- perților, explicația acestui efect este aceea că sinteza unor proteine prezente în muşchi, cum este creatina, este accelerată în prezența colagenului.