Main menu

header

937 5 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Majoritatea produselor de îngrijire, de la șampoane la loțiuni de tot felul, conțin invariabil pe lista de ingrediente și apă. Unul dintre cele mai spectaculoase trenduri ale industriei este acela de a furniza pulbere în care consumatorii să adauge apă pentru a obține șampon, gel de duș, exfoliant sau chiar pastă de dinți.

 Mai puține emisii, mai puține deșeuri din plastic

Potrivit companiei chimice Univar Solutions, o sticlă obișnuită cu gel de duș sau șampon conține 95% apă. De ce nu ar putea fi adăugată acasă?, s-au întrebat mai mulți producători, imaginând o soluție care este mult mai sustenabilă: pulberea. Astfel scad emisiile dăunătoare planetei, întrucât apa adaugă volum și greutate unui produs și crește numărul de vehicule de transport și sunt generate mai puține deșeuri (industria de înfrumusețare are o problemă majoră de ambalare, cu 120 de miliarde de unități produse anual) - mai puțină apă echivalează cu reducerea substanțială a numărului de ambalaje, în special din plastic. Totul a pornit de la felul în care au evoluat detergenții.

Formule complet naturale, pentru întreaga familie

937 5 2Pornită din Coreea, formula pulbere face produsele de îngrijire mai confortabile și mai prietenoase cu mediul într-o industrie care este un poluator de calibru, dar și mai concentrate și mai eficiente. Varianta pudră stă la baza produselor de îngrijire Yodi, creată de fostul director general al grupului L’Oréal, Hélène Azancot, și care prezintă deocamdată șampoanele Nutritive Argan și Douceur de Lait d’Amande, precum și trei loțiuni pentru hrănirea tenului - Vitamine C et Fleurs d’Hibiscus, Charbon Purifiant și Trio d’Huiles. „Viitorul cosmeticii este cât mai multă știință în formule cât mai minimaliste. Înlăturăm tot ce este în plus, de la conservanți la aditivi și alergeni și automat eliminăm și apa”, detaliază Azancot. Produsele în formă de pudră la care se adaugă o anumită cantitate de apă se adresează întregii familii, sunt potrivite pentru toate tipurile de piele și conțin doar ingrediente naturale, astfel încât să poată fi utilizate deopotrivă de femei și bărbați.

Pastile cu miros de citrice care devin gel de duș

937 5 3La capitolul gel de duș se remarcă un alt pionier al cosmeticelor pulbere, Haeckels, brand cu sediul la Margate, Anglia, renumit pentru produsele de îngrijire a pielii din alge marine și care a inițiat o ofertă similară. Concentratul H2O Ocean Cleanse Concentrate + Allantoin este un produs de curățare a corpului care face un mare pas înainte față de formulele consacrate. Se amestecă trei pastile cu apă clocotită într-un dozator de ceramică și totul se transformă în gel de duș. „Adevărata magie constă în mireasmă: un amestec de citrice, 100% natural, care se transformă în același gel de duș pe care îl preferă consumatorii. Considerăm acest lucru ca fiind viitorul model de a face baie”, susține fondatorul Haeckels, Dom Bridges. Niciun aspect al experienței de duș de lux nu a fost omis din acest proiect.

Praf plus apă egal săpun

BYO este o nouă categorie de produse sub formă de pulbere, concepute pentru a putea adăuga apa necesară acasă. Una dintre companiile fruntaşe în acest domeniu este FORGO. Formula de săpun pulbere pe care o propune este simplă: se poate cumpăra un kit de pornire, care conține două recipiente din sticlă și două plicuri cu săpun pudră. Se adaugă 250 ml apă fierbinte și rezultă săpun pentru mâini, notează elle.com. Disponibil cu parfum neutru sau cu arome de citrice ori lemnos, produsul are avantajul că atunci când se termină se pot comanda doar plicurile de reumplere. „Putem trimite 20 de reumpleri pentru spălare pe mâini în același volum pe care îl ocupă un recipient standard cu săpun”, explică Allon Libermann, co-fondator al FORGO. În plus, formularea de pudră înseamnă că ambalajul poate fi din hârtie (90% reciclată și reciclabilă). Brandul suedez are planuri de a extinde gama cu o formulă de curățare corporală și cu produse de îngrijire orală.

Exfoliere în funcţie de tipul de piele

Când vine vorba despre îngrijirea pielii, formulările cu pulbere sunt considerate mai puternice. Unele ingrediente active - cum ar fi vitamina C, care dă strălucire - durează mai mult când produsul este sub formă de pudră. Holifrog Sunapee Sacred-C Brightening Powder Wash, un agent de curățare cu pulbere de strălucire foarte concentrat, poate fi activat cu apă. De altfel, trendul care cucerește o piață tot mai mare are printre susținători și o linie lansată de Alicia Keys, SoulCare, realizată în parteneriat cu Elf, la sfârșitul anului 2020. Gama include Be Luminous Exfoliator, o pulbere activată cu apă, concepută pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, care permite crearea formulei potrivite pentru pielea fiecăruia. Tot ce diferă este cantitatea de apă adăugată. De altfel, Global Face Trio, produs al liniei Hanson, are la bază o premisă similară. Pudra 3-în-1 cu acest nume purifică, luminează și echilibrează pielea. Se poate amesteca cu o linguriță cu apă pentru curățare sau exfoliere sau o lingură cu produs pentru a forma o mască la care se poate adăuga miere sau iaurt, în funcție de tipul de ten.

Comprimate pentru pastă de dinți

937 5 4În același context, By Humankind, brandul cunoscut pentru ideea de deodorant care se poate reumple, a realizat două produse de îngrijire orală care implică adăugarea apei. Sunt disponibile comprimate de pastă de dinți și apă de gură, care se transformă oriunde și oricând în produsele dorite. „Sustenabilitatea este o preocupare din ce în ce mai mare pentru consumatori, iar experiența produsului și a mărcii trebuie să încânte și să inspire”, afirmă Lisa Payne, editor la agenția Stylus.

„Dacă mai multe branduri ar face acest tip de schimbare spre durabilitate, tot mai mulţi oameni ar trece la acest model“ Allon Libermann, co-fondator FORGO

56 de grame de pudră echivalează cu patru sticle cu şampon

937 5 5Potrivit specialiștilor, la nivel mondial se estimează că 20% din ambalajele de plastic de unică folosință din industria înfrumusețării ar putea fi înlocuite cu variante reutilizabile dacă s-ar livra doar ingredientele active care să fie combinate cu apă la domiciliu. Nu doar produsele de baie și de corp funcționează în acest fel. OWA Haircare a creat un șampon activat cu apă, numit Moondust Hair Wash. O sticlă cu pulbere, de 56 de grame, echivalează cu patru sticle standard cu șampon lichid. Pur și simplu se presară o cantitate mică, uniform, în mâna umedă și se freacă palmele, pentru a activa substanțele. Aceste oferte sunt în special binevenite în condițiile relaxărilor postpandemie, care vor permite din nou vacanțele. Împachetarea bagajelor cu produse fără apă este o modalitate ușoară de a evita limitele de greutate.