Main menu

header

898 5 1de Camelia Onciu

Celulita nu face nicio diferență între femeile slabe sau plinuțe. Acest depozit de grăsime subcutanată conferă pielii un aspect de gropițe, adesea exacerbat la nivelul coapselor, șoldurilor și feselor, cunoscut sub numele de „aspect de coajă de portocală”. Unele femei o pot avea pe burtă, pe brațe și chiar pe genunchi. Aflați ce metode există pentru a-l atenua și cum să evitați apariția acestui aspect neplăcut și nesănătos.

În primul rând, multă mișcare

Anumite obiceiuri alimentare proaste contribuie la excesul de rezerve de lichide în organism: o dietă prea grasă, prea sărată sau prea dulce. Însă celulita e favorizată și de alți factori, precum stresul, dezechilibrul hormonal, tulburările de circulație a sângelui, tendința de reținere a apei. Pentru a preveni apariția celulitei și a limita efectele acesteia, este esențial să adoptați un stil de viață sănătos. Nimic nu e mai eficient decât sportul. În timpul exercițiilor, organismul secretă adrenalină, un hormon care are capacitatea de a reduce celulele adipoase. Mișcarea arde grăsimile, și favorizează circulația sângelui și a fluidelor.

Lămâia este „tonic” pentru sistemul limfatic

Lămâia este un tonic pentru microcirculație. Stimulează sistemul venos și limfatic. Dar limitează și efectul de „coajă de portocală” al pielii. Se recomandă diluarea uleiului esențial de lămâie în ulei vegetal deoarece, aplicat singur, poate fi iritant pentru piele. Diluția se poate face în ulei de nucă de macadamia, care stimulează microcirculația sângelui și drenează sistemul limfatic.

Sunătoarea are proprietăți decongestionante

Fitoterapia (macerate) și aromoterapia ajută la drenarea toxinelor și la decongestionare. Dar cele mai simple metode de a scăpa de „pielea de coajă de portocală”, care nu necesită cunoștințe de specialitate, este automasajul cu uleiuri, macerate sau extracte din plante. Sunătoarea este o plantă cu proprietăți cicatrizante, antiinflamatoare, antibacteriene și decongestionante, utilă în tratarea celulitei adipoase. Aveți grijă, însă, să nu aplicați extract de sunătoare înainte de expunerea la soare deoarece absoarbe radiațiile vizibile și UV!

Chiparosul, bun pentru stimularea circulației

La fel ca uleiul esențial de lămâie, uleiul esențial de chiparos este un tonic circulator, recunoscut pentru acțiunea sa decongestionantă limfatică și venoasă. Se diluează în ulei vegetal înainte de utilizare. Atenție, este interzis în caz de antecedente de cancer hormono-dependent, mastoză și fibrom. Uleiul esențial de Cedru Atlas are cu precădere proprietăți lipolitice, adică dizolvă membranele celulelor adipoase. Uleiul esențial de ienupăr ajută la drenarea toxinelor prin tractul urinar. Este detoxifiant și e recomandat în special obezilor.

Fucusul descompune grăsimile

Fucusul este o algă marină căreia i se atribuie proprietăți de slăbire și de ardere a grăsimilor. Conține un pigment maro care este util în combaterea celulitei. Conform mai multor studii, acest pigment joacă un rol în stimularea descompunerii grăsimilor. Este ideal pentru remedierea celulitei adipoase. Fucusul conține și aminoacizi găsiți în fibrele elastice ale pielii, eficienți în tratarea celulitei fibroase.

Uleiul de gălbenele are acțiune antiedematoasă

Extractele de iederă sunt adesea folosite în produsele de slăbire, în special cele care luptă împotriva celulitei prin drenaj limfatic. Principiile active ale iederei ajută la reducerea celulitei și relaxează pielea. Este un remediu eficient pentru tratarea tuturor tipurilor de celulită. Maceratul uleios de gălbenele, obținut din florile acestei plante, exercită o acțiune vindecătoare, reparatoare, antiedematoasă și antiinflamatoare asupra țesuturilor pe care se aplică.

Centella asiatică reduce retenția de apă

Folosită pe scară largă în India, Centella asiatică este folosită în diverse tratamente pentru problemele pielii. Reduce edemele sau retenția de apă, efect dorit în cazul celulitei apoase. De asemenea, uleiul de Centella asiatică îmbunătățește microcirculația sângelui, stimulează formarea colagenului, întărește țesuturile și întărește pielea, reducând astfel aspectul de piele flască și diminuând „pielea de coajă de portocală”.

Masajele mai dure dislocă grăsimea subcutanată şi activează circulaţia venoasă şi limfatică

Masaje blânde sau dureroase

Drenajul limfatic manual este o tehnică de masaj care stimulează circulația limfei pentru a curăța organismul de toxine. Ajută astfel la eliminarea celulitei și a lipedemului, adică a acumulării de grăsime subcutanată. Este o modalitate de regenerare a organismului. Acest tip de masaj se face în centrele de îngrijire a frumuseții și constă în exercitarea unei presiuni asupra punctelor limfatice potrivite. Există și o tehnică de masaj mai dură și mai dureroasă, care constă în frământarea intensă a pielii pentru a disloca grăsimea subcutanată. De asemenea, activează circulația venoasă și limfatică. Metoda e neplăcută, dar eficientă împotriva aspectului de „coajă de portocală” și a retenției de apă. Se poate face cu ajutorul unui aparat, dar manual este mai blândă.