Main menu

header

890 4 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Pe măsură ce oamenii de știință adună tot mai multe dovezi ale beneficiilor pentru sănătate ale cerealelor, industria frumuseții s-a grăbit să le încorporeze într-o mare varietate de formule cosmetice, grânele intrând în ultima perioadă „pe ușa din față” a celui mai nou trend în rutinele de înfrumusețare.

Hrănesc, hidratează, purifică, regenerează

Pandemia a contribuit la creșterea spectaculoasă a succesului multor ingrediente naturale în cosmetice. Așa au devenit cerealele, în ultima perioadă, o parte importantă a industriei cosmetice, datorită numeroaselor lor calități benefice pentru piele și păr. Porumbul, ovăzul, susanul, orzul, tărâțele, inul, grâul și secara preiau progresiv prima scenă a înfrumusețării, grație proprietății de a combate ridurile, roșeața și iritațiile, precum și capacității de a hrăni pielea sensibilă și deshidratată. De pildă, grâul este apreciat pe scară tot mai largă pentru proprietățile hidratante și antiîmbătrânire. Produsele cosmetice și formulele de măști cu această cereală purifică și regenerează. La rândul său, ovăzul calmează pielea iritată, susanul hrănește în profunzime, iar orezul stă la baza unor măști care refac tenul obosit. 

Omniprezente în industrie, de la scrub-uri la șampoane

890 4 2Un număr tot mai mare de mărci de cosmetice valorifică puterea cerealelor, integrându-le treptat în formulele lor. Un astfel de exemplu este La Belle Meunière, care este considerată prima linie de produse cosmetice realizate cu cereale din agricultura ecologică franceză. De la măști la scrub-uri, creme hidratante, seruri de strălucire și uleiuri demachiante, chiar și tratamente mai specifice, cum ar fi cremele pentru ochi, industria oferă tot ce este nevoie pentru o rutină completă bazată pe cereale. De asemenea, beneficiile pentru păr și scalp ale lanurilor verii sunt prezente într-o serie întreagă de formulări de șampoane și uleiuri hidratante. Brandul Aroma-Zone, de exemplu, oferă uleiuri vegetale din tărâțe de orez, ovăz, susan și germeni de grâu. Toate acestea satisfac numeroasele nevoi ale pielii, indiferent dacă sunt sau nu combinate cu alte ingrediente.

Ovăzul catifelează și estompează ridurile

Atunci când tenul este obosit sau tern, una dintre formulele cu rezultate rapide este o mască de catifelare pe bază de ovăz. Într-un bol, se pun trei linguri cu făină integrală de ovăz, o lingură cu suc de lămâie şi o linguriţă cu ulei de măsline. Se amestecă bine ingredientele, apoi se aplică masca pe faţă, lăsând-o să acţioneze timp de 15-20 de minute. La final, se clăteşte cu apă caldă. Persoanele cu pielea foarte uscată sau deosebit de sensibilă pot înlocui lămâia cu o lingură cu piure de banane. De asemenea, împotriva ridurilor, de la cele fine la cele adânci, se poate prepara acasă o loțiune foarte eficientă, din 20 g fulgi de ovăz care se pun în 100 ml lapte. Se aduce lichidul la punctul de fierbere, apoi se lasă la răcit timp de 30 de minute. Se înmoaie o bucată de vată în această soluţie şi se şterg faţa şi gâtul. Se lasă până se usucă, apoi se clăteşte cu apă caldă.

Mălaiul exfoliază și fortifică

Unul dintre cele mai redutabile exfoliante naturale este mălaiul. Acesta acționează benefic nu doar pe ten, ci și pe întregul corp, lăsând pielea catifelată, proas- pătă și fără celule moarte. În acest scop, se poate prepara o mască din două părţi mălai, o parte tărâțe de grâu şi puţină apă. Se amestecă până se obţine o pastă. Se ia puţin produs şi se masează pielea umedă, timp de două minute. La final, se clăteşte cu apă caldă din abundenţă. Totodată, pentru tonifierea tenului se amestecă într-un bol patru linguri cu mălai şi ulei de migdale dulci cât să rezulte o formulă care se poate aplica sub formă de mască. Se amestecă bine, apoi se întinde pe faţă şi se lasă să acţioneze 15-20 de minute, după aceea se clăteşte cu apă caldă. Elasticitatea şi fermitatea pielii devin vizibile imediat.

Amidonul de porumb tratează tenul seboreic

Persoanele care au un ten cu tendință de îngrășare, cu pori mari și deschiși și predispoziție la acnee au preocupări în plus vara, când tendința feței este de a părea uleioasă în foarte scurt timp. Dacă tenul este seboreic şi îmbâcsit, un gomaj cu o formulă cosmetică preparată dintr-o combinație de cereale este creditată cu proprietăți remarcabile: se amestecă 100 g tărâţe de grâu cernute, o lingură cu amidon de porumb, 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu și puţin borax. Când se curăţă obrazul, se pune în palmă o linguriţă cu această făină cosmetică naturală, umezită bine cu infuzie de muşeţel călduţă, apoi se freacă tenul foarte bine, cu mişcări circulare. La sfârşit, se curăţă cu infuzie de muşeţel la temperatura camerei. O altă mască pentru tenul cu probleme de îngrășare se prepară astfel: se combină o lingură cu făină de orez, o lingură cu amidon din porumb şi suc proaspăt de roşii. Se amestecă toate până la obţinerea unei paste care se întinde pe faţă şi se menţine 15-20 de minute, după care se spală cu apă călduţă.

Grâul albește pielea mâinilor

Pe lângă minerale, cerealele conţin cantităţi mari de vitamine, mai ales din grupul B. Grâul este tot mai mult o vedetă a înfrumusețării, întrucât menține aspectul tineresc, dă strălucire pielii și înlătură semnele și petele de pe față. Pentru a ameliora semnificativ și rapid aspectul unui ten pătat, se poate recurge la o mască obținută din o lingură cu tărâţe de grâu, 30 g drojdie de bere şi zeamă de lămâie câtă este nevoie pentru a se obține o pastă. Aceasta se aplică pe ten și se menține 15 minute, apoi se clătește bine cu apă caldă. Aceleași tărâțe de grâu pot elimina pistruii. Formula care se poate folosi este preparată din o lingură cu făină de secară, o linguriţă cu tărâţe de grâu şi suc de pătrunjel, care se amestecă bine, se întind pe ten și se clătesc cu apă rece după 15 minute. Tot în dreptul tărâțelor de grâu este consemnat renumele de revitalizant pentru mâini. Pentru a curăţa, tonifia şi albi vizibil pielea acestora, se freacă bine mâinile cu tărâţe de grâu umezit cu infuzie de mentă sau de salvie, apoi se spală cu un amestec din apă cu amidon din porumb şi se clătesc la final cu apă.

În perioada caldă, când se poartă vestimentație cu mâneci scurte, pielea coatelor poate fi revitalizată prin frecarea zonei cu un amestec din mălai umezit cu zeamă de lămâie

Orzul reface aspectul decolteului

Nu doar tenul are nevoie de cereale, ci și pielea decolteului. Pentru această zonă, redutabil se poate dovedi orzul. Într-un castron se pun patru linguri cu făină de orz integrală şi iaurt cât să se obțină o cremă care se completează cu 1/2 linguriţă cu ulei de germeni de grâu. Formula rezultată se întinde în zona decolteului, se lasă să acţioneze 30 de minute, apoi se clăteşte cu apă caldă.